Токсичен химикал в храни на родния пазар

Предупреждението идва от "Активни потребители"
3 ное 2021 13:37, Анисия Иванова
57
Токсичен химикал в храни на родния пазар
Снимка: Pixabay

Българска национална асоциация "Активни потребители" алармира, че в храни на българския пазар е откриван системно отровен химикал - етилен оксид. Страната ни е била предупреждавана многократно от Брюксел за това.

От началото на септември до 29 октомври 2021 в Системата за бързо оповестяване за опасни храни на ЕС (RASFF) има издадени близо 60 нотификации/предупреждения с ниво „сериозен риск“ относно наличие на токсичния химикал етилен оксид в различни видове храни. Очевидно става дума за криза в безопасността на храните в европейския пазар.

За същия период Брюксел е включил нашата страната в 8 предупреждения. Това означава, че за тези храни има данни, че са внесени в България и най-вероятно се разпространяват в нашите магазини, а обществено достъпна реакция от контролния орган БАБХ не се открива. При направена проверка назад във времето "Активни потребители" установяват, че в рамките на последната година нотификациите само за България са общо 49 – твърде голям брой от предупреждения за наличие на опасни храни в нашата търговската мрежа.

Какъв е проблемът в България?

Както е известно, за извършване на контрол и за установяване на опасни храни отговорна държавна институция у нас е Агенцията по храните (БАБХ). Към нея би следвало да се адресират и въпросите за липса на информация в обществото относно откриване на опасния етилен оксид в храни, разпространявани в търговската мрежа при налични ясни предупрежденията от Брюксел, съобщават от "Активни потребители". Българските граждани обаче не биват информирани за това, както и дали въобще се предприемат мерки срещу тази опасност. Парадоксално, но частният бизнес прави повече за информиране на потребителите, отколкото държавния орган. Ето пример за такова предупреждение от последните дни: https://www.decathlon.bg/ecbg/static/recall-products/food.pdf

Не по-малък е и проблемът дали БАБХ притежава експертен и технологичен капацитет за откриване присъствието на етилен оксид в храните. Доколкото ни е известно, агенцията разполага с необходимото оборудване, но все още среща затруднения или не използва в необходимата степен аналитичния метод за идентификация на етилен оксид. В резултат – нашата държава е зависима от сигналите, подавани от другите държави в ЕС и няма необходимия капацитет самостоятелно да открива този риск в храните.

Профилът на опасните храни

Близо 90% от храните, идентифицирани с етилен оксид, са или технологични добавки (Е номера), известни като „гуми“, или продукти, съдържащи тези вещества. Проблемните технологични добавки са известни под имената „ксантанова гума“, „гума локуст“ „гума гуар“ и др. Те се внасят от Азия и се влагат в огромни количества в готови за консумация храни и съответно ги замърсяват с етилен оксид.

Сред рисковите продукти могат да са готовите за консумация салати, особено „снежанка“ и „руска“, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и др. Това са предимно индустриално произведени готови храни и овкусители. Много вероятно е в значителна част от изброените по-горе продукти да са използвани вече посочените замърсени „гуми“. Доколко вярно е това твърдение обаче може да отговори само експертният екип на БАБХ, ако проведе анализи за идентификация на етилен оксид или на съответните гуми, вложени в индустриално приготвените храни.

Какво е етилен оксид?

Етиленовият оксид (C2H4O) е органично химическо съединение. Той е цикличен етер и е най-простият епоксид. В нормални условия е безцветен и леко сладникав на мирис газ. Намира широко приложение като суровина в химическата индустрия. От него се произвеждат етиленгликол, полиетиленгликол, етаноламини, полисорбат и др. В медицината и фармацията обгазяването с етилен оксид е стандартна процедура за дезинфекция на медицински изделия, например спринцовки. Използва се още като фунгицид (пестицид), дезинфектант и консервант за третиране на някои зърнени култури. В последния случай, ако третирането не е направено съгласно изискванията, етилен оксидът става част от готовите за консумация храни.

Защо е опасен?

Етилен оксидът е отровен газ. При вдишване в големи количества поразява белите дробове и нервната система. Той е запалим, дразнещ човешките сетива и лигавици и има мутагенно и канцерогенно действие. Дълготрайното влияние на етилен оксида, например консумация на храни, съдържащи следи от веществото, може да доведе до развитие на лимфоми, левкимия и рак на гърдата. В ЕС е забранено готови за консумация храни да се третират с етилен оксид. В Азия и Африка обаче той все още се използва масово.

Пълен списък на опасните храни, разпространявани в България в последната година, може да видите в приложена разпечатка от Системата за бързо оповестяване на ЕС и на адрес: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/list.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аре стига с тия констатации само бе!трябват глоби и затвор за виновните!държавата дреме !!!!
27
1
 
28
 
! Отговори
дo 24 преди 2 години
Е как не можеш да разбереш?За да разбереш трябва да си зададеш правилните въпроси.Кой внася зеленчуци и плодове?Кой ако произвежда в България му пречи и защо са все по-малко производителите?А то не е само за плодове и зеленчуци с месото е същото.С всичко е същото.Защо над 32 години няма капитализъм,но ти внушават,че има?Защо има монопол във всички бизнеси и конкуренция не се допуска?
26
8
 
4
 
! Отговори
Благодарен преди 2 години
Сигурен сьм , че предпазва от ковид и за това е поставенСлед като ваксинацията се провали
25
1
 
35
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
много приказки-и нищо конкретно,трябва да се посочат конкретни продукти.колкото за фермрскят пазар ще споделя опит.две години пазарувах от фермер на този пазар,веднъж отидох на борсата за чушки на едро,и изненада,познатият фермер пълнеше микробуса със зеленчуци от борсата,и повече не стъпих на фермерският пазар.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24Кое не разбираш? Защото е еФтини))
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да рзбера защо все още се внасят плодове и зеленчуци от Турция, при положение, че постоянно използват забранени химикали, нямаме български чушки, нали ? Или пилета от Полша, също си нямаме български ?
22
2
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
До :)............. А теб пък неграмотността ще те Обие, не радиЯцията.
21
17
 
6
 
! Отговори
:) преди 2 години
това е едно от малките неща, капка в океана, а още колко има ... вие за една ваксина дигате шум. Защо не скачате на Русия за чернобил... Ако не ви обие чернобил ще е фукошима (рибата от там). Преди да кажете че греша прочетете че радияцията обива след години даже 20 - 30 г
20
2
 
4
 
! Отговори
Типичния българин преди 2 години
До Анонимен 9 Сигурен съм, че е от вирус. Ти си вярвай в каквото искаш.
19
1
 
18
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Забравете храните и продукти на големите рибоци,произвеждащи в промишлени количества, големите вериги и лъскавите опаковки ! Мамини убавци! Ще се усетите!
18
3
 
15
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
До Анонимен...Ама то и ваксините за източния блок са същите като храните. Да не мислиш, че на някой му дреме за нашето здраве!?
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да се ваксинираме! Въобще не е важно с какво ни тъпчат от 30 години насам. Нито какво пием и дишаме.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам да се публикува лист на чистите храни-ако има такива.Иначе листа на тези е дълъг...
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първи по умрели от ковид, катастрофи, сърдечни болести, рак, най-бързо изчезващата нация, но наще управляващи нищо не правят, за да подобрят контрола в държавата, заради което се случва това. Не го правят, за да не търкат наровете за всичките им грехове.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуваме от бабите и дядовците на пазара и това е...От една страна по този начин помагаме на хората, от друга си купуваме стоката от едно време, а не сегашните лъскави опаковки, които ни привличат и вътре гуми и какво ли не, а след това, защо толкова много смъртност на хора, не стигнали още години до пенсия......
13
0
 
25
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До Анонимен 7...Ти пък много знаеш на фермерския пазар с кви отрови са продуктите. По селата ръсят тор и контрабанди препарати на поразия и хич не им дреме нито за "гражданята", нито за себе си. А и проверки не им правят.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хубаво да отидеш на пазар фермерски,ама цените там са зверски.
11
0
 
18
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
А КОЙ ГИ РАЗПРОСТРАНЯВА НЯМА ЛИ ДА НИ КАЖЕТЕ? Или нека първо да си продаде стоката че да не е на загуба нашия човек . Пък после да внесе нещо дето още не е в "опасния" списък.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в бързите тестове го има.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Типичния българин 6 А сигурно ли е, че ковидните не са жертви на тази отрова, предвид, че "поразява белите дробове"?