Приключват дейностите за спасяване на мозайките на "Бузлуджа"

Работата по обекта ще продължи отново напролет
48

Снимка: БГНЕС

Приключват дейностите за този сезон по проект "Бузлуджа". Основната му цел е спасяването на изоставения паметник и превръщането му в достъпен туристически обект, съобщава БГНЕС.

След две години работа от Фондация "Бузлуджа" обявиха, че са приключили дейностите по запазването на мозайките в монумента. Те представляват най-голямото мозаечно пано в Европа, разположени на площ от 1000 кв. м.

За да бъдат съхранени от тежките зимни условия и спре разпадът им бяха издигнати предпазни съоръжения около двата кръга мозайки.

"Мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени. Финансирането тази година е изцяло българско и то от хората. В кампанията “Осинови мозайка” десет личности и фирми финансираха и така спасиха конкретно мозаечно произведение. Кампанията подкрепиха и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата", отчитат инициаторите на спасителния проект.

Около 100 доброволци се включиха в 5 доброволчески акции за внасяне на строителните материали в сградата и за монтиране на защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг.

Следващите дейности ще продължат напролет и те са свързани с обезопасяването на паметника, съобщават реставраторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мразя комунизма, но съм за запазване на паметниците от онова време. Те са символ на миналото, на историята. И трябва да бъдат използвани за бъдещето с някаква нова цел. Така учим децата си, че миналото е съществуващо и не бива да го отричаме, а да го ползваме като основа, ако е здрава, за да градим нагоре. Никой не бута здрава стара къща, нали? Махаме само изгнилото и счупеното и градим нагоре.
18
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чинията трябва да послужи за показване на зверствата на комунизма и разбитите човешки съдби.Задължително трябва да се покаже как овчари ,малограмотни и криминални елементи се изкачват по стълбите на власта и управляват градове,окръзи ,държава.Условието е само да са верни на Партията и силните на деня комунисти!
17
4
 
9
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
Да бе щото сега сте много свободни робите....бачкате и сте толкова бедни че едно соц море гледате през крив макарон...утре ще и изритат от работа без да ви дават обяснения и ще се чудите как ще си плащате тока..децат ви нискообразовани се чудите как да опазите от педофили и дилъри а вие се молите да не ви бият и окрадат....да ви имам демократичния живот...лузъри
16
6
 
12
 
! Отговори
Напълно независима преди 2 години
А защо не са взривени и сринати концлагерите от Втората световна война? Защото паметта на човечеството трябва да е винаги будна! Не трябва да забравяме историята, а да я помним и никога да не позволим на тоталитаризма да се възроди!
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тази сграда може да се правят пари, стига да я възстановят.
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да литва и дасе не връща. Може да я курдисат до мавзолея на Ленин. Вътре има място за още мумии.
13
6
 
8
 
! Отговори
До бомбаджийте преди 2 години
Ако взривят този паметник, както предлагат някои, знаете ли колко отломки трябва да се извозят и колко ще струва. Или да оставим парчетата горе на върха като нов паметник на глупостта и разрушената ни държава.
12
3
 
2
 
! Отговори
Първо преди 2 години
Шведите приватизираха комплекса...
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова що не го "възстановява" от партийната си каса, субсидия и лични средства? То си е тяхно, на червените промити мозъци от БКП/БСП!
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори по чуждите туристически програми са се спирали на сградата - уникален паметник е и трябва да го възстановим, за да работи като туристически обект. И сега идват да го видаят, макар и само отвън, хора от много различни държави. Ако го пуснат за посещение след истинска реставрация, а не мижавите игри на ремонтчета, ще има тпосещаемост. Историята се съхранява от разумните народи. Само неразумните я зарбавят набързо и са осъдени да я повтарят.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква работа не е това. Сградата трябваше да се възстанови отдавна, както и музайките, да има стъкла и охрана. Каквото и да е било - тя е уникална сграда и става въпрос за българската история, а не за евтиния популизъм на пръкналите се от преди 30 години отрочета на комунистите, които сепребоядисаха набързо и несръчно и се писаха по-католици от папата, плюейки по строя, който им вкара в ръцете пари и власт.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва цялата сграда да се реставрира, но на първо време поне покрива да възстановят, за да спре разрухата, това е уникален обект за туризъм и е част от историята ни!
7
20
 
12
 
! Отговори
Стягат я преди 2 години
"Чинията" на Бузлуджа, че ше литне.... пилота и ще е Радев. Курса им е към "червения площад" в Москва, да си получат заработеното лично от джуджето.
6
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се харчат пари за този комунистически клозет?
5
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте за БСП! Виждате как добре се грижи БСП за собствените си реликви. След като спечели БСП така добре и ще управлява България. БСП е нова демократична партия, която повече няма да залага на кражбите и лъжите. Само БСП до победата!
4
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го тротилират тоя грозен бутур! Милиони на вятъра.
3
9
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
грандиозна работа, величествено
2
21
 
16
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Те това трябва да го бутнат, не да го реставрират. Мозайките са на комунистическа тематика, комунистическият режим у нас официално е обявен за престъпен. По тази логика, защо разни нацистки символи не са ги запазили?!
1
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли кой да взриви тая грозотия,тоя цирей както и всички други паметници на комунистическите престъпници.Срам за България.