Въпреки ниските доходи - плащаме скъпо за основни продукти

Сравнени са цени на зеле, мляко, яйца, хляб и олио
14 ное 2021 13:32, Петя Славова
51
Въпреки ниските доходи - плащаме скъпо за основни продукти
Снимка: БГНЕС

Въпреки ниските доходи у нас, България се оказа трета по най-скъпи продукти. Това показва експеримент с пет основни продукта - мляко, яйца, олио, сезонен зеленчук и хляб в Лондон, Ница, Рим и Благоевград, предава "Монитор".

Първа спирка из Европа е луксозният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, хляб и олио. Веригата е среден ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно. Олиото е на промоция, но единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, но стоките от първа необходимост излизат  средно 10 евро и 75 цента или малко над 20 лева.

Причините, поради които цените в Италия са поскъпнали с 3% са двете години на рестрикции и нисък оборот за икономиката, високи цени на енергийните източници на международните пазари, недостиг на основни суровини. Така например, ако до преди 2 години за пица и халба бира е трябвало да платим 10 евро, към момента цената е далеч по-висока.  

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, но сметката е с повече от евро по-малко. В Англия пък  разнообразието е голямо за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите продукти. В един от хранителните магазини в Благоевград олиото е 3,50 лв., а зелето - 1,50 лв. за килограм. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, хляб и олио щеше да ни струва 20 лева, в България струва 12, а в Обединеното кралство 10. Така се оказва, че България е на трето място по най-скъпи продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще плащате като всички се набутахте у градо а селата пустеят ще ядете ГМО-то на евроге.йците. Аз не плащам на никой за нищо. Цело лето копам садим поливам и сега имам Зеленчуци плодове а вчера транжирах свинкята у фризера. Кравата ми дава мляко.От него правя сирене кашкавал и кисело мляко. Градо е за мързеливци дето на две магарета сено немогат да разделят. Сега купувайт скъпите продукти и не ревете. Кой каквото сам си направи цело село неможе да му го напрви.
10
7
 
4
 
! Отговори
пепи преди 2 години
До до пепи Бегай да ядеш бара де пан и салам от меркадона . Па после се чуди защо имаш запек и не можеш да ползваш нормално тоалетна . Само с биде . Явно не гледаш испанска телевизия . Я виж - естафа де пан . ла сескта . потърси в тубата . Па тогава ми давай акъл . Яж гмо продуктите .
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъоването е заради евтините пари,които Централните банки като ЕЦБ,наляха в икономиките.Пари,кредити,отрицателни лихви,всичкия този капитал без покритие,без да сме го изработили,това ни докара огромна инфлация поскъпване навсякъде.ЕЦБ е виновна за всичко,и докато хората си траят ще е така.
8
5
 
8
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Тъкмо отивам да благодаря на любимата ви тиквa. Днес е кoфти ден за народните изeдници
7
8
 
10
 
! Отговори
пепи преди 2 години
8 млекца на данон бяха 2 евро . 16 млекца на диа са 2 евро . Олиото на диа беше 1 евро . Олио от нормална марка - 1,8 евро . Всичко е лъжа и измама . Недейте да си мислите че щом е евтино и е с хубава опаковка е качествена . Такива киселини са имал от храните на диа че направо . Само меркадона горе долу имат някакво качество на техните си марки .
6
11
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
В капитализма всеки получава колкото струва. Евтини хора, със слаба квалификация и ниска производителност, какво очаквате?
5
8
 
8
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Едно мога да ви кажа . На запад е пълно с *** . Мога да ви дам сравнение и обяснение . Живях три години в Испания . Там е пълно с тъй наречената marca blanca . Това е много нисък клас продукти.Предлагат се от веригата която държи магазина . Ако е dia - е марка dia . Това са продукти с цени под 50 проценти от нормалните.Ако прясно мляко на puleva е 1.8 евро , на диа е 1 евро . Но качествтото е много ниско . Отделно от това - хляба ми в испания струваше 5 евро килото . Недейте се лъжете .
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сравнявате само цените, а качеството на мляко, яйца, олио, сезонен зеленчук и хляб в Лондон, Ница, Рим и българските магазини еднакво ли е? Не е. Тук е много по-скъпо и по-бoклyчaвo.
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече благодарихме на престъпната Тиква!
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарете на жалкия фигурант
1
18
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Какви ниски доходи ви гонят бе? Ако има глад ще има разпродажба на имоти, на коли и др.. Някой да забелязва нещо подобно!?! Всичко поскъпва, хората изкупуват всеки строеж преди да е започнал, каОфланТа гърми по шевовете... Работник (общак) почти невъзможно за под 80-100 лв надник да се намери (дори и от ***)....