Токът - двойно по-скъп от началото на годината

Това не е пределът, обясняват специалисти
20 ное 2021 12:39, Петя Славова
85
Токът - двойно по-скъп от началото на годината
Снимка: БГНЕС

Цената на електричеството в България нарасна почти два пъти от началото на годината и това не е пределът, предаде репортер на БГНЕС.

От началото на 2021 г. средната цена на електроенергията в нашата страна е 94,48 евро за мегаватчас, а от началото на ноември тя е 200,58 евро.

За последните два месеца – октомври и ноември – тя на два пъти достига пикове, като последният е от тази седмица.

Още по темата

На 17 ноември цената на електричеството в сегмента „Ден напред“ скочи с 10,8% достигайки 248,09 евро, или 485,22 лева. Това представлява рекордна цена на тока в нашата страна, след като беше преодолян предишния ценови пик от 481,81 лева, който беше достигнат на 19 октомври.

Цената в сряда не само, че беше своеобразен домашен рекорд, но и бе сред трите най-високи, нареждайки ни на трето място на Балканите и в ЕС. Достойна конкуренция ни бяха само Гърция и Румъния, които ни изпреварваха с малко, но завинаги.

След този връх бе регистрирана корекция. Цената на тока в България в сегмента „Ден напред“ с доставка в събота (20 ноември) е 200,16 евро или 391,48 лева за мегаватчас. Това представлява понижение с 10,7%.

В рамките на пазарния сегмент "в рамките на деня" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) среднопретеглената цена на тока е 486,69 лева за мегаватчас.

Най-евтин ток на 20 ноември ще имат индустриално развитите страни в сърцето на Европа – Германия, Австрия, Бенелюкс, Чехия, Словакия и Полша. Последната е единствената европейска държава, където цената на електричеството е двуцифрена – рекордно ниските 89,04 за мегаватчас.

За сравнение в Германия токът в събота ще струва 110,22 евро за мегаватчас; Чехия – 133,78 евро; Словакия – 147,89 евро.

Най-скъп е токът във Франция – 231,13 евро за мегаватчас; Италия – 230,29 евро; Гърция – 222,22 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: парноценатокинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
12
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Аз да те попитам КАК СЕ НАРИЧА УПРАВЛЕНИЕ, ПРИ КОЕТО ПРЕЗИДЕНТЪТ УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ СВОЯ ПАРТИЯ??? МАДУРО МОЖЕ САМО ДА СЕ УЧИ!
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така действат ГЕРБ. Чрез всяване на страх и паника у населението. Но такъв е подхода на всяка една диктатура. Да се убеди населението, че падне ли диктатора от власт, живота на всички приключва!!
45
3
 
6
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Дубай подкрепя фуражката!!! Очертава се Прекрасно Бъдеще! За някои.
44
2
 
1
 
! Отговори
аззз преди 2 години
Някой може ли да ми каже колко точно се плаща за киловат час с всички такси преноси и тн на ЧЕЗ. Крайна цена за всичко че изобщо не мога да разбера, а ми е много важно.
43
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пак да напиша,че на власт идват най-големите апаши в новата Българска история под егидата на Президента.Такова крадене ни чака,че жална ни майка.Тва да видиш БСП прегърнати с ДБ е обединение само и само в името на голямото крадене.А са пак ми изтрийте поста.
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурантът прецака всички и всичко в България... Утре трябва да изхвърчи от Дондуков 2.
41
3
 
13
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Цялата държавна администрация била с калинки на ГЕРБ. Ти ще видиш какви ще ги натворят калинките на Радев. Това при ГЕРБ където си го живял ще ти се стори рай.
40
5
 
3
 
! Отговори
Няма лошо. преди 2 години
Евроинтеграцията дава плодове.
39
3
 
10
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
Какво общо има тока в България с цените на газа. Ток се произвежда от атом,въглища, кинетична енергия от вода и вятър,от слънце.
38
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата държавна администрация са калинки на ГЕРБ!! Чрез тях Бойко все още дърпа конците в държавата и прибира парите в нощното шкафче. Докато не се подмени целия държавен апарат, ГЕРБ ще продължават да крадът и грабят България!!
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре, нали знаете, кой донесе тази "промяна"...?
36
2
 
9
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Къде е "последния софиянец", сигурно доста си спести от преводите на Дубайския и Белградски беглеци?
35
4
 
15
 
! Отговори
+++ преди 2 години
От опит знам,че дойде ли комунист на власт/вдигнатото юмруче/ всичко тръгва нагоре.Помня Виденовата зима,преди това Лукановата,консултанта Румен Гечев долар стотици лв.,Александър Тамов с 2мил.от Кревиковци.Всички гад..ве от разграбването на държавата изпълзяха и дават мнение по всички телевизий.Хора опомнете се,спомнете си, напънете малкото останали сиви клетки.Жалко че нашия живот премина в някакъв измислен преход /дивокрация/преход на кражби и разграбване.
34
3
 
5
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Бойко крадеше до май, а сега кой краде, Кики и Кокорчо още не са поели кормилото,хилат се като разплетени дамаджани. И кой е виновен? Някои ще си почиват на Крим, пука им, получиха си ваучерите.
33
8
 
1
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Щом няма хора по площадите, значи всичко е наред. Хората са спикойни и доволни от промяната в България.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са протестиращите за ПРОМЯНАТА????Това е само началото!!!!!!!Кирчо и Кокорчо,какво ще предпримат за стандарта на живот на обикновенния БЪЛГАРИН или сега си разпределят кой колко и откъде да КРАДЕ!!!!!
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим ви кирчо и кокорчо и двойно благодарим на Радев
30
4
 
7
 
! Отговори
сос 56 преди 2 години
Гарантирано от Радевите правителства.Иначе си взимат заплатите, но пак проспаха нещата,като с К19.
29
4
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Не плащам за топлото,щото къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на магазин, защото има био оранжерии. 0% са ваксаните тук,няма маски,няма сертификати,няма ковид. Това е паралелна държава!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
свещите ще се продават като маските скоро