Хотелиери на прага на оцеляването: Нощувките ще поскъпнат

Очаква се ръстът да е с 10-20%
21 дек 2021 21:45, Петя Славова
24
Хотелиери на прага на оцеляването: Нощувките ще поскъпнат
Снимка: БГНЕС

Нощувките в хотелите ще поскъпнат, сочи националното допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, съобщават от асоциацията.

Според организацията 80% от хотелиерите смятат, че в близките месеци ще им се наложи да повишат цените на нощувките, за да оцелеят. Близо половината от респондентите залагат на повишение между 10 и 20 на сто, а малко по-малко - 40 на сто, са на мнение, че биха се справили и с повишение до 10 на сто.

Проучването е направено между 13 и 17 декември. В допитването са се включили хотелиери, които управляват леглова база от над 14 хил. стаи или около 10 на сто от хотелската база в страната, разположена в места за настаняване с над 15 стаи, за да се изключат къщите за гости и апартаментите за краткосрочен наем, и с категория над 3 звезди, предава "Монитор".

На въпроса "Ако трябва да изберете само едно, кое беше най-сериозното предизвикателство пред бизнеса Ви през 2021 г.?", една трета от хотелиерите посочват липсата на кадри, а също толкова са категорични, че това са растящите цени на електроенергията. Изискването за представяне на зелен сертификат при посещение на ресторант, спа център и за организирани събития е било най-сериозната пречка за бизнеса на 14,4% от респондентите, а на четвърто място, с 11,7%, се класира липсата на адекватен маркетинг на дестинация "България" на международните пазари.

Докато в допитването на асоциацията в началото на тази година малко над 50 на сто от респондентите бяха категорични, че в близките месеци се очертава сериозна липса на персонал, то сега, в края на годината, техният дял скача на над 80 на сто. Кризата за служители изпъква най-ясно при т.нар. изпълнителски позиции - камериерки, сервитьори, бармани и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Само политиците ще оживеят!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелиерите имат този проблем. А ако бяха копали картофи и чушки - нямае да го имат. Айде направете си сега изводите сами )))
15
0
 
3
 
! Отговори
и алчните мобилни преди 2 години
и алчните мобилни оператори вече разпращат съобщения, че от нова година вдигат услугите си с 5%, което ще се отрази във февруарската сметка....
14
1
 
3
 
! Отговори
пххх преди 2 години
тез па се ненаядоха, мрънкачи.
13
1
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Брееееееей, че уникална логика...Винаги съм си мислил, че по света бизнеса като не върви, свалят цените, за да привлекат хората и да има оборот, само тук е точно обратното, качват цените. Един балък да се хване, ама да е като за трима клиенти :)))
12
2
 
17
 
! Отговори
Ахмед преди 2 години
То защото сега нощуването е много евтино.За 80 лв. какво е това спане какъв е този разход за хотелиира?!!!
11
1
 
22
 
! Отговори
Сметка преди 2 години
Една 7 дневна почивка в зимен курорт в България излиза около 5 000 лв или около 4-5 месечни заплати
10
1
 
29
 
! Отговори
Сметка преди 2 години
Една нощувка в Пампорово или Банско Боровец е между 150-250 лв за двама + ски карта 76 лв на калпак + лифт 40 лв калпак + обяд и вечеря около 300 лв на ден за двама - Сметката излиза около 700 лв ДНЕВНО ПОЧИВКА ЗА ДВАНА В БГ КУРОРТ ЗИМЕН . Една СРЗ в Бг е около 800-1200 лв . Айде сега ми кажете как един обикновен българин и семейство може да си позволи почивка в Бг ???
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж липсва персонал а Джобса нито една обява за хотелиерството било за сервиз кухня мениджъри и т н .. стига сте лъгали бе изро-ди
8
1
 
26
 
! Отговори
Air BnB преди 2 години
Да затварят! Кожодери!
7
3
 
40
 
! Отговори
вундаба преди 2 години
Ахахахаха, не стига че България държи най-скъпите нощувки в Европа, а сега и щели да поскъпват ахахахаха
6
3
 
40
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Няма клиенти? Нека вдигнем цените, това винаги привлича клиенти :)
5
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяна - нали това искахте.Сега ще си платите за лошата промяна ;)
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оплакват се като тия на моретоПосле отчетоха рекорден сезонДен година храни е във БГ
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да поскъпват , нема ви стъпим .
2
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, как така всички бизнесмени са все на ръба на оцеляването? Как ли оцеляват нормалните хора с една заплата тогава? И сега гледам по телевизията някакви дървени философи, как ми говорят празни приказки защо цената на тока и от там на храните поскъпват. Ама празните им приказки не интересуват хората. Никой не се интересува от пазара. Гладният се интересува единствено за храната си. И, ако господата продължат само да философстват, не ми се мисли......
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искат сертификат, не ме интересуват.