Най-търсената професия в София - тази на учител

Кои ще са търсени най-много след 3 години?
21 дек 2021 17:00, Петя Славова
17
Най-търсената професия в София - тази на учител
Снимка: Pexels

Най-търсената професия през годината в София се окачва тази на учител. Това показва доклад на Дирекция "Регионална служба по заетостта" – София, във връзка с дейностите по подготовка на държавния план-прием в 8-и клас за 2022/2023. В страната липсват бармани, сервитьори, стругари, заварчици, подготвени и квалифицирани кадри в местните сектори на икономиката, брокери и други специалисти, редава "Монитор".

В София следващите от три до пет години най-голям проблем при намирането на висшисти ще има в сферата на икономиката, информатиката и компютърните науки, администрация и управление, комуникационна и компютърна техника, право, архитектура, строителство и геодезия. Дипломата в сектори общо инженерство, туризъм и хранителни технологии няма да бъде толкова търсена, става ясно още от доклада.

Най-предпочитаните от фирмите професии за средно образование след 3-5 години пък ще бъдат професионалните направления търговия на едро и дребно, счетоводство и данъчно облагане, компютърни науки, маркетинг и реклама. В столицата най-малко ще се търсят специалисти с диплома за средното образование в сферата на медицинската диагностика и технологии, моторните превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства, терапия и рехабилитация, сигурност, става ясно още от доклада на Дирекция "Регионална служба по заетостта".

При планирането на паралелките в план-прием за следващата учебна година школата трябва да се съобразят с потребностите на бизнеса, за да могат да подготвят нужните кадри за след пет години. Работодателите, участвали в проучването, споделят още, че следващата година ще търсят най-вече ИТ специалисти, инженери, шофьори, медицински сестри, архитекти, лекари, софтуерни специалисти. Сред неквалифицираните кадри пък ще се наемат общи работници, куриери, носачи, служители в преработващата и в добивната промишленост, строителството, работници в транспорта и складирането.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: кадриучителпрофесии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
13
 
! Отговори
м да преди 2 години
учителите, които работят с деца билингви трябва да взимат повече пари. Който не е работил с деца от друг етнос изобщо няма идея за какво става въпрос.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И навсякаде частни уроци по 30-40 лв. Навремето имаше по 1-2-*** "церители" в по-малките провинциални (бивши окръжни) градове, а сега всеки втори учител "знае как да цери". Подготовка за университет струва колкото цялата сума за държавната поръчка в университета. Догонихме Запада, но в обратен ред. Там почти всеки влиза някъде, но малко завършват.
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учител,лекар е призвание не само професия за съжаление толяма част от хората които стават учители е само за да работят нещо и те обикновено са най недоволни от заплащането.Изкараха си недоволството от онлайн обучението върху децата,то бяха заплахи с тестове,изпитване...като се върнат в училище и т.н.За съжаление малцина са истинските учители.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СИНДИКАТ ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКРИТ ЗАЩОТО РАЗВИВА АГРЕСИВНИ АНТИСОЦИАЛНИ КАМПАНИИ
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София няма жилища или са много скъпи и затова няма работна ръка.
7
0
 
6
 
! Отговори
Едно нищо преди 2 години
Снимката е много показателна на какво учат децата.
6
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Нито един български учител не иска да преподава на малцинствени групи или да има за колеги псевдоучители от малцинствата. Ако настоящата варварска ситуация,предизвикана от турко-еереизацията на Светият Български Народ не секне,ще има бой за всички намесени в тази лоша политика антибългарска не човеци.
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Учителски комплекс Никой не "прави" заплатитте. Обикновено това е търсене и предлагане, утвърдено от обществото. Например до преди кризата заплатите на учителите в Турция бяха едни от най-виските заедно с тези на лекари и юристи. Преди рухването на турската лира беше около 2000 евро на месец. Ама намеси ли се диктатор (Ердоган, Путин) винаги всичко отива през покрива.
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам диплома за учител по география, но не виждам смисъл да се обвързвам със стресираща държавна система и да се занимавам с деца на ромове/мутри, след като за същите пари мога да работя като охранител и да си гледам спокойствието, пък който се чувства "призван" и се мисли за голям интелектуалец, да се занимава.
3
0
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Що така тези хора не искат да даскалуват?
2
7
 
26
 
! Отговори
Учителски комплекс преди 2 години
Еми като е най-търсената, сега Кирил да направи заплатите на едни от най-важните хора нормални и отговарящи на условията на труд, който полагат! От тези хора зависи дали ще сме коне с капаци или успели хора!!!
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли на служител в РЗИ?