КНСБ: Работникът е в по-изгодна позиция на пазара на труда

Минималната заплата трябва да е минимум 730 лв.
Обновена: 22 дек 2021 09:41 | 22 дек 2021 09:41, Петя Славова
53
КНСБ: Работникът е в по-изгодна позиция на пазара на труда
Снимка: БГНЕС

Очаква се да се увеличи минималната работна заплата в страната. Но в ситуация на несправедливост остават онези служители, които не са на минимална.

"Пазарът е доста горещ и работаделят не е в изгодна позиция, а работникът", коментира ситуацията пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Опитваме се да защитим най-незащитените. Тези около 500 хиляди души, които са на минимална работна заплата. Имах преди няколко дни среща с премиера Кирил Петков и една от темите, които коментирахме беше тази. Тези 750 лева минимална заплата – вероятно няма да са толкова, но е сигурно, че ще има конкретни преговори с нас следващите дни", отбеляза Димитров.

По думите му държавата трябва да се съобразява с това какво става с реалния пазар на труда. "Ако ръстът на средната работна заплата е 14 процента на годишна база – по данни на НСИ. Нарастването на доходите в частния сектор е 12 на сто. Ако се вземе това предвид – минималната заплата трябва да стане поне 730 лева".

Официалната инфлация преминава 7 на сто на годишна база. "По наши изчисления реалната инфлация е поне двойна. Така че, моят съвет е да се вдигнат заплатите с между 12 и 15 на сто, а ние ще се опитаме да вдигнем минималната да я вдигнем поне с толкова", посочи Димитров.

Според него и за пенсионерите трябва да се гарантира повишение на парите за старост поне с едни 15 на сто. "Трябва да се гарантира, че и възрастните хора да могат да продължат същата покупателна способност и през 2022 година. Говорим сумарно – през това, което ще даде коефициента от преизчисляването и допълнителното социално подпомагане", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
12
 
! Отговори
всичко е мафия в Бг преди 2 години
До Ф.С.В. Не проверяват имотите, защото ще стане страшно! Виж на Митьо Очите конфискуваните колко дъълго ги продаваха...Мераклии да ги купят нямаше.Защо ли?!
23
1
 
11
 
! Отговори
Ще повярвам когато преди 2 години
всеки работник получи Длъжностна характеристика.
22
1
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Точно заради такива като КНСБ и КТ Подкрепа -българските работници са най ниско платените-работещите бедни-израз само за най бедната европейска държава България- Тези синдикати дълги години хем взимаха членски внос хем взимаха и от бизнеса и Правителството пари за да потушават напрежението и да обясняват че нямало пари за заплати защото Хазната е все празна -Защо не проверят тези синдикалисти какви имоти имат-или този Иванов на КЕВР- пенсионер седящ на трона-какво прави там? Всичко е ЛЪЖА В БГ!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До АлоооТе почти всички те осигуряват на минимална :)... "Така е прав си :) , също и IT компаниите за това казвам такъв процент, предполагам че 95 % са на минимална. Не може всички да сме IT, утре кой ще ни направи хляб, кой ще сготви, кой ще ремонтира техника (всякакъв вид), кой ще строи сгради и т.н.
20
20
 
1
 
! Отговори
Живко преди 2 години
"Тези около 500 хиляди души" да спрат да взимат под масата и да си седнат на д-то да се квалифицират и да бачкат яко, за да живеят добре. Временно да, но не сме им длъжни цял живот да ги изхранваме.
19
1
 
12
 
! Отговори
морски преди 2 години
16-ти-Те мутрите правят каквото си искат и досега на брега. Всеки се спасява поединично. Какъв Закон? Бг не е правова държава. Лошото е, че скоро няма да започне да става такава...
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлоооТе почти всички те осигуряват на минимална :) Има дето се осигуряват на висока заплата, тоест реалната, ама те са хора във вътрешния кръг на "бизнеса" :))
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който досега не е разбрал, че синдикалистите са най-долните и *** ***, значи ще си ум ре тьп. Те затова са институционализирани - за да лъжат и успиват работниците.
16
1
 
38
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Каква изгодна позиция бе? 90% от фирмите ти правят договор на минимална заплата и осигуровки също и другото в плик. Не дай си Боже да се разболее или да идеш на борсата, обезщетението няма да ти стигне за да си платиш сметките само. Хора сме не сме безсмъртни. Хиляди измислени фирми има и само гледат да клатят работника, ако може и без пари да му работи или да плаща, че работи. Направете минималната заплата 1000 нето за да се намалят робовладелците поне.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 30 години къде спаха "синдикатите", че чак сега се обаждат :))) Верно имаше времена, дето вилнееха мутрите, те беха закона, обаче като се стабилизираха нещата, що не направиха нищо, освен усилието да си замълчат :)))
14
7
 
19
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Добре живеем в ЕС. Има банани целогодишно и няма режим на тока! Знам, че на 20-то число ще си взема заплатата от 1200 лв. чисто! Като си платя наема, тока и храната и едва преживявам до следващата заплата. Ама ми е добре - то е така в целия ЕС. И помнете - има банани целогдишно!
13
1
 
12
 
! Отговори
КаНеСеиБе преди 2 години
Без пари!
12
10
 
6
 
! Отговори
Това е прекрасно! преди 2 години
Във ваксинирана Европа централната банка емитира нови финансови потоци към ваксинираното население, хората се върнаха към нормалния живот и се разхождат ваксинирани със щастливи лица в моловете упражнявайки потребителски натиски на производителите които започват производството на нови джаджи и гаджети за пазара и икономиката се развива, заплатите растат, капиталистическият модел е доказано работещ модел.
11
1
 
28
 
! Отговори
Откровено... преди 2 години
...се забавлявам абсолютно всеки път, когато някой председател на синдикална организация дава интервю по телевизията. А журналята от шубе никога не ги питат примерно от 30 години сте председател, разкажете ни с думи прокти, с какво направихте живота по-добър на своята членска маса и заслужавате ли въобще държавната субсидия за дейността си, и защо точно вие да сте субсидирани? Ех, затва сме след Конго по свобода на словото...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фолксваген преди време уволни 30 хиляди работници. В Европа продажбите на автомобили са паднали с около 30%.
9
7
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Ние българите живеем добре в ЕС и НАТО при демокрацията. По данни на НСИ ръстът на работната заплата е 14%, доходите се увеличават, икономиката се развива и работниците са във все по изгодна позиция.
8
1
 
16
 
! Отговори
Кон НСБ преди 2 години
Понятието "пазар на труда" е безмислица, а кодексът на труда е фентъзи литература.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тия гладни години колко да е в изгодна позиция? Работещ за средна заплата, като си плати данъците и чака до последно новия пейчек, за да си плати разходите. Жалка история!
6
2
 
14
 
! Отговори
България е малка и преди 2 години
мутри не плащат заплати навсякъде.
5
1
 
21
 
! Отговори
Обикновен работник преди 2 години
Толкова ми е изгодно,че смятам да работя докато стана на 66г.