Банките вдигат цените, най-вече при теглене на пари в брой

Продължава и поскъпването на имотите в страната, прогнозира специалист
29 дек 2021 09:40, Петя Славова
60

По-високи банкови такси се очакват от новата година като някои от трезорите са избрали да вдигнат таксите за теглене на каса. Повече ще плащаме и при местене на пари от сметка в сметка, както когато сметките са в една и съща банка, така и ако са в различни.

"В последните 10 години банковите такси в цяла Европа нарастват. Обяснението е ясно - поскъпва обслужването в офис. Ако видите и сравните, ще видите, че някои банки не увеличават таксите на онлайн банкирането, а някои ги вдигат между 0, 10 лв. и 0,20 лв. Но тези, които са в офис, започват да се увеличава и обслужването", каза кредитният консултант и финансов анализатор Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че и наемите на банките също се покачват.

"Има инфлация, самият разход да се поддържа офис нараства. В следващите години ще виждаме как банките ще оптимизират клоновата си мрежа. На голяма част от банките таксите за онлайн банкирането са минимални. Има и доста операции без такси. Преди години Европейският парламент забеляза, че банковите такси нарастват в доста различни страни, тогава се въведе евродиректива, която след това се обърна в закон. И сега всяка една банка в ЕС е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с обикновените операции. Там таксите трябва да са около средните", допълни Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-ощетени ще бъдем, ако продължаваме да теглим пари и да внасяме пари в брой.

"Българите сме с най-ниско проникване на кредитни карти в ЕС. Дори в Сърбия хората масово ползват карти за всякакъв тип плащания, ние все още предпочитаме кеш, предпочитаме да влезем в банката и да изтеглим пари. Не искаме да се отворим към кредитните карти, които са един страхотен инструмент", коментира финансовият анализатор.

2021 година се оказва рекордна за ипотечните кредити.

"Банките трябва да са по-внимателни в отпускането на ипотечни кредити. Може би над 5 млрд. ще са раздадените ипотеки, което е абсолютен рекорд за българския пазар. Лихвите продължават да намаляват и засега тенденцията е надолу. Така ипотечният пазар ще продължи да привлича все повече и повече хора, за да си закупят жилище. 99% от изтеглите кредити в България са с плаваща лихва. Потребителите трябва да са спокойни, защото ние наблюдаваме пазари с доста по-голяма история", добави Тихомир Тошев.

И посочи, ако лихвите се покачат, месечната вноска ще скочи до 10% в рамките на няколко години.

"Но това също е решимо - рефинансиране. На пазара винаги банки, които са по-агресивни и искат да си напълнят портфейлите. Много малък е процентът на лошите кредити. Повечето хора успяват да се справят. Не очаквам поевтиняване на имотите, напротив - плавен ръст нагоре. Продължава търсенето да е изключително голямо", сподели кредитният консултант.

И очаква развитие с криптовалутите, но хората трябва да са много внимателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
А бананите вдигат ли се?
14
2
 
24
 
! Отговори
22 преди 2 години
Тогава да разрешат изплащането на работните заплати в брой! Задължително ги получаваме по сметка и после задължително и ще си плащаме като ни трябват пари в брой! Някой да ми каже кой квартален магазин. от който си купуваме хляб, приема различно плащане от това в брой? Е тогава как да си купим хляба. Не става упраляващите да измислят правилата и после да ни дерат с такси!
13
2
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Виждам, че са те низвергнали, но моите са още по- малко годишните такси. Имам Спестовна сметка без такси в една банка. Имам дебитна карта, със сметка, по която получавам заплата към една финтех компания без такси и теглене на банкомат. През нея плащам и сметките си безплатно. Имам една сметка с карта, към друга финтех за онлайн покупки със 7 лв. годишна такса, ама си мога и без нея. Та таксите ми са под 10 лв./год. Ако почетете малко, може да си спестите доста от таксите.
12
0
 
15
 
! Отговори
похвално, ама преди 2 години
Как да се насоча към този страхотен инструмент след като лихвата е 30-40% !? В Испания имам кредитна и дебитна - без такси за издаване, подновяване, теглене....също и банковата ми сметка е без никакви такси - почти като в Бг.
11
0
 
20
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
И лихвите по ипотеките ще вдигнат, спокойно. БНБ вече даде сигнал. Както един писа, където има шарани има и рибари.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редно е държавите в Европа малко да разхлабят каишката на не-банковите финансови институции, защото банките тотално са се ояли, лоясали и докато умират от мързел, лакомия и глупост ще повлекат със себе си цялата икономика. Затова трябва да има алтернатива на банките.
9
3
 
6
 
! Отговори
до 11 5ооо преди 2 години
Е чак до там се надяваме да не се стигне.НАТО ще разположи войска,която да не участва а да възспира разширяване на конфликта.Бай Дън нали каза,че няма да прати американски момчета да загиват в Украина?!Ще подпомагат с провизии,информация Украина,но тя не е от НАТО все още за да има директен сблъсък НАТО-Русия.
8
0
 
26
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
А като спре тока, кво правим. Народа си го е казал "парите са пари, когато са в брой"
7
3
 
14
 
! Отговори
Банка МошеАвраам преди 2 години
Трябва повече да вдигаме таксите при тая инфлация . Сега хората имат пари които се чудят какво да правят . Вдигнаха пенсиите , на всеки пенсионер по 75лв. за ваксинация ей го пари пари , а ние разчитаме само на тия мизерни такси . И накрая апелираме да не тръгнете да пазарувате в кеш че има много джепчии .
6
5
 
20
 
! Отговори
5ооо преди 2 години
До Анонимен 8--- при евентуален конфликт на НАТО с Русия заради Украйна от нас ще остане само една дупка с епицентър с.Жълти бряг до Хасково. Когато сме си дали *** под наем няма как да се сърдим когато го ползват.
5
0
 
35
 
! Отговори
МП преди 2 години
Поскъпвали им /на Банките/ офис разходите!!! Да не би да вдигнаха заплатите на служителите си или харчат много от скъпия ток за принтери и компютри.Глупости. В почти всеки банков офис има банкомат от който дневно поне 100 човека теглят пари. Дори да са с карти на същата Банка по 0,30 лева са 30 лева дневно.Е един офис ползва ли ток за 30 лв на ден?
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При един военен конфликт в Украина,в който България като съюзник участва да дава бази на НАТО,не се знае какъв курс ще придобият валутите.Левчето със сигурност ще падне,затова е натискът.Отделно има инфлация и хората гледат да купят имот,валута или злато.Идват трудни времена...
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 6 - а на мен ми поискаха по 15 лв месечно
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а огромните такси за поддръжка на кредитна карта ? защо го пропуска в изказването си ????????
1
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитват се насилствено да ни държат парите в банките срещу нулеви лихви. Включително го правят административно, като приемат закони, уж срещу сивата икономика, за задължително плащане само по банков път над определени суми. Всъщност това е законодателен лобизъм в полза на финансовата олигархия - прави услугите на банките задължителни, а от своя страна те ще ви одерат кожите с такси.