Противогрипните ваксини пред изчезване от аптеките

Силен интерес особено от хора над 65 години
13 яну 2022 12:53, Петя Славова
17
Противогрипните ваксини пред изчезване от аптеките
Снимка: БГНЕС

По-голям интерес към противогрипните ваксини тази зима отчитат личните лекари. Това се отнася особено при хората над 65 години, като по този показател сме започнали да се доближаваме дори до европейските стандарти.

Още по темата

"На фона на антиваксиналните настроения отчитаме един много добър ръст тази зима. Особено при хората над 65 години, които могат да се имунизират по националната програма. Много от тях дори предпочитат да се ваксинират против грип, но не и против COVID. Причината е, че се страхуват, защото ковид ваксините са нови, докато с другите са свикнали. Споделят, че противогрипните наистина им помагат и не боледуват през зимния сезон", коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Той уточни, че тази година джипитата са поставили повече такива ваксини, тъй като държавата е осигурила по-големи количества, но и интересът бил по-голям.

"Вече дори гоним европейските стандарти, а започнахме от нищото почти, постепенно се засили интересът. Преди години против грип се имунизираха едва 2-3%, а вече достигнахме 15-20%. Хората свикнаха да си ги поставят безплатно при джипито", каза още д-р Миндов.

Той обаче открои два проблема. Единият е, че общопрактикуващите лекари не могат да имунизират хора извън пациентската им листа, а вторият -заплащането, което от години не е променяно и е 4 лева на ваксина. Според него това трябва да се промени, но то не зависи от Здравната каса, а от министерството.

"При мен всичко се изразходи. Тази зима имаше голямо търсене, във вторник поставих последната противогрипна ваксина. Определено тази година имунизирах повече хора", каза и общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, цитирана от "Монитор".

Междувременно в аптеките противогрипни ваксини вече почти няма. Могат да се намерят само единични бройки на някои места, но това е обичайно за януари. В аптеките обаче отчитат по-слаб интерес в сравнение с миналата година.

"Противогрипни ваксини вече почти няма. Търсенето беше малко по-слабо от миналата година. Може би причината е, че, както миналата година, така и тази зима все още няма грип. Донякъде носенето на маски предотвратява разпространението му. Също така има и доста ваксини, които се поставят безплатно при джипитата. Това повлиява до някаква степен", коментира и Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Януари сме, за Бога! Нямат място по аптеките. От как съществуват тези ваксини, се ползват от септември до ноември. Специалистите отдавна поясняват, че ваксини не се слагат при вече засилена заболеваемост. Нищо, че на фарма мафията й се ще целогодишно да се пласират. Ако може - всеки ежедневно да ги употребява.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противогрипни ваксини никога не се намират в провинцията. Просто няма. През януари е късно да се поставят. Трябва да минат 1-2 месеца, за да започнат да пазят. Най- подходящо е да се поставят през октомври- ноември.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единият вика - търсенето голямо, другият се оплаква, че е по-слабо. За противогрипните ваксини иде реч, които никога не са били на почит в България и преди пландемията. И по тази причина 2020г. смъртността на българските пенсионери беше в пъти по-малка от западноевропейската.
13
0
 
1
 
! Отговори
V. преди 2 години
До В.... И да не "заборавиш" да добавиш малко чесънче към туршийката, с която бавно и лежерно върви винцето - с други думи: Сипи по още едно от 4ервенкото пенливото...
12
1
 
1
 
! Отговори
Мани Мани преди 2 години
Всички знаем, какво се случва, когато смесим вода и олио... Всички знаем, какво се случва, когато смесим вода със спирт... Някой знае ли, какво се случва, когато смесим някаква противогрипна ваксина с която и да е от кромид "ваксина"? Някой чел ли е какво има в коя и да е от fuckсини и как те биха могли да реагират с други препарати? Зорлем намаляваме населението, въпреки че естествен подбор е хубаво нещо понякога, но прекалено малко ще станем така...
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко че няма ваксини срещу глупост.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те ако изчакат още малко то ще стане лято. Тия ваксини пазят около 2-3 месеца, така че в някакъв момент вече става твърде късно за тях.
9
0
 
7
 
! Отговори
Бустърс преди 2 години
Ако работеха и аз щях да ди сложа, ама сега нямам желания, затова ще местя
8
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Малко е късно за противогрипна ваксина. За да има оптимален ефект, се поставя през септември - октомври
7
1
 
5
 
! Отговори
Български пенсионер преди 2 години
Е най-изобретателното същество в Света. Явно емпирично е разбрал, че противогрипните ваксини борят Ковид-Мовид.
6
1
 
13
 
! Отговори
В. преди 2 години
В момента си я слагам. Зелева чорба с праз,пържунки и червено вино.
5
0
 
10
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Пуснете и ковид васките по аптеките и да се свършва!!! Толкова ли е трудно?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде народе, бързай на опашката за боц! Топли, топли... не останаха... Колкото повече толкова повече. Чрез БИГ фЕрмапрепарати към абсолютно здраве и дълъг и щастлив задгробен живот.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безполезни ваксини.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А имате ли от тези за тетанус? Че така като гледам сме се юрнали да се бодем с всичко наред.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахахахаха..... пълен смях. Противогрипни ваксини се поставят най-малко два месеца преди сезона, а не в разгара на грипна епидемия. ахахахахах. Давай си народе парите на вятъра.