Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата

Причината - трудно се справят със сметките за ток
14 яну 2022 11:05, Петя Славова
71
Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата
Снимка: БГНЕС

Високите сметки за електроенергия са предизвикателство за бизнеса, включително и съществуването на аптеките. В същото време, лекарства използвани за лечение на COVID, се намират все по трудно в аптечната мрежа.

"Проблемът е, че аптеките продават регулирани стоки и не могат да калкулират тези сметки в продуктите, които продават. В аптеките, освен, че е регулирана цената на лекарствата, е регулирано дори какво да бъде осветлението. То трябва да бъде 400 лукса, каква трябва да е температурата, и всичко това поставя аптеките в много затруднено положение, защото просто няма откъде да ги възстановят тези пари", обясни пред БНТ Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му, сметките за електричество нарастват около 3 пъти. Най-засегнати ще са малките аптеки, които продават само лекарства. Според него единственият начин е да се разреши по-голяма надценка.

Намаляване на ДДС няма да увеличи приходите на аптеките, смята Костов.

За съжаление, някой трябва да плати сметките и за съжаление, това винаги е потребителят, допълни Костов.

Той коментира и липсата на редица лекарства в аптечната мрежа, като заяви, че в пандемията този списък се увеличава. Дефицитът идва от доставчиците и ние зависим от тях, призна Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Не се наядохте, преди 2 години
Алчни ***! Свещи да си купите с тези крадени пари, фармафиоти гнусни!
63
0
 
0
 
! Отговори
смях в залата преди 2 години
да си сменят фризирите и ветрините с по економи4ни,
62
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
Драги аптекари,ние пенсионерите,които сме най-масовите ви клиенти,също изкахме индексации на пенсиите ни ,но уви,останахме излъгани,затова по4акайте малко,за да си полу4м през февруари,обещаните индексирани пенсии,и тогава запо4нете,вашето индексиране.
61
1
 
1
 
! Отговори
УЧЕТЕ преди 2 години
И ВИЕ ЗА ФАРМАЦЕФТИ-НО СТЕ ***-НИКОЙ НЕВИ ЕВИНОВЕН-кото отидете да работите тогава ще говорим,вие искате всичко да ви е без пари-това го имаше при социализма
60
0
 
8
 
! Отговори
Не ги е срам преди 2 години
През цялата пандемия техните печалби скочиха до небето. Докато хората оставаха без работа принудително !
59
2
 
5
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Не е вярно, че са регулирани цените в аптеките. Много са различни. Едно и също лекарство съм го купувал в различни аптеки на цена от 20 до 32 лв.
58
2
 
9
 
! Отговори
влязохме в спиралата преди 2 години
Току-що се връщам от квартален магазин, в който платих 4 лв за буркан бамя при цена на рафта 2.70. Обясниха ми, че цените се променят през час и не смогват да коригират етикетите. Тихичко ни вкараха в глобална хиперинфлация.
57
2
 
15
 
! Отговори
Ами преди 2 години
То и аз искам по висока заплата. Заради скока на газта тока бензина дървата храните и лекарствата... Не е ли малко нагло при най високите цени в аптеките в Европа, да искат прекупвачите на лекарства по големи надценки !?
56
3
 
20
 
! Отговори
гнусни търгаши преди 2 години
Я да ви върнат като едно време в Аптечно за 150 лв., та да си спомните какви о.р.ъ.ф.л.я.ц.и бяхте.Мизерникът вдигне ли си носа.от калта и започва с претенциите.Че да не би лекарствата в аптеките да ги произвеждате бре, нагляри. Един хладилник, климатик и касов апарат колко ток дърпат..????Оборотът върви, опашки повече от всякога пред аптеките, а те писнали за тока. Като не ви изнася фалирайте и да останат тия, дето не пискат,че тока си не можели да плащат.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#55 Пазарна икономика, но и заплатите и пенсиите трябваше да станат европейски, нали сме в ЕС, а де факто-не сме!!!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли не сте разбрали, че основното при пазарната икономика е дефицита. Дефицитът се прикрива чрез закона за търсенето и предлагането, който уж регулирал цените. Примерно 1 милион човека имат нужда от някаква стока или услуга, а тя е налична за 1000 от тях. За целта вдигат цените толкова, че само 1000 да имат парите за нея и готово. Стоката може да е лекарства, ток,...
53
0
 
16
 
! Отговори
онзи преди 2 години
Хора, една средно голяма аптека в голям град, прави месечен оборот от 200-300 хил.лв. Ако при този оборот не може да се поеме увеличена сметка за ток от 200-300 лева, по-добре да затварят подобни аптеки. Те утре за нещо друго ще реват и все ще искат. Нали искахме пазарна икономика? Това е пазара. Най-неефективните да отпадат и да дават път на по-ефективните. Всички реват от високите цени, а не калкулират, че половината от сметките ще им бъдат възстановени от държавата.
52
3
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
А ти за кого подрипва, сподели, пък може да се вразумим, ние грешниците?
51
10
 
3
 
! Отговори
Пазар преди 2 години
Искахте пазарна икономика, имате пазарна икономика. Защо искате тогава регулирани цени? Който има пари ще си купува лекарства, а който няма, няма да купува. Това е пазарната икономика и Закона за търсенето и предлагането.
50
4
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Нали за такива копаене на дъното подрипвахте и ревяхте като магаpета по площадите след 1989 година. Това искате вие, това получихме всички. Сега защо се оплаквате?
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма пари за аптеките. Всички налични пари отиват за заведенията
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извода: скъпи лекарства, скъп ток, увеличение на хранителните продукти, безпаричие и за разкош- никакви превантивни мерки?!!!, тоест насила масово заразяване и мор. Ако пенсионер например се разболее-откъде пари за лекарства, за ток, за нормална храна, но ще го драснат в графа-заминал си е от ковид. Копаем дъното!
47
0
 
0
 
! Отговори
село преди 2 години
До33.СМЕТ,АМА ЗЛАТНА,не като в,,сливи,за смет''.
46
0
 
1
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
Закъсняхте,кузум.
45
0
 
8
 
! Отговори
22 преди 2 години
И какво - надценката да се увеличи. Преведено това означава потребителя да им доплати скъпия ток. И кой е потребителя - пенсионери и хора с ниски доходи, които също ще плащат скъп ток (макар и малко да го отлжиха, но от март и за народа ще е с нови щени)