Екокадастър и "зелени улици" срещу мръсния въздух в Русе

Коли и битово отопление основно замърсяват с фини прахови частици
3 фев 2022 08:48, Ния Христова
15

В осем дни през януари са отчетени завишени стойности на фините прахови частици в Русе.
 
"Проблемът с фините прахови частици не е само на град Русе, той е на световно ниво. Фините прахови частици са замърсители, които трябва да се наблюдават постоянно. Трябва се контролира тяхното изпускане. Те се получават вследствие на замърсяването от битовото отопление и автомобилния транспорт. Не трябва да се пропускат и метеорологичните условия, които оказват влияние", посочи директорът на Дирекция "Екология и транспорт" в Община Русе проф. Любомир Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му повишението в момента се дължи на ниското атмосферно налягане.
 
"Работим активно по програма "Лайф" - тя е за повишаване на качеството на атмосферния въздух в България. Раздаваме отоплителни уреди на всички русенци, които желаят да заменят своите стари отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, които са на пелети или на газ", каза още проф. Владимиров.
 
Той обясни, че условията за кандидатстване са свързани с това хората да бъдат жители на Русе, да разполагат със собствен имот.
 
"Кандидатстваха до момента около 500 души. Във втората фаза интересът също е много голям. Има около 400 желаещи. Община Русе работи и по отношение на емисиите от автомобилния транспорт. Имаме цел да се въведат зони с ниски емисии, "зелени улици", където няма автомобилен транспорт", обясни събеседникът.
 
"В момента се създава екологичен кадастър. Това го няма в България. Този кадастър ще показва на всеки един гражданин в реално време какво се произвежда в дадено предприятие, дали има замърсители и т.н. Цялата информация за предприятията в града да бъда достъпна за гражданите", подчерта проф. Владимиров.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Jordan SARS преди 2 години
Warnings about 5G black death and cancer weapons anti RUSE /Bulgaria.Experts must to check from space info..Виждат се остро терористични пресканиращи облъчвания на биосферата и контактни зониот наскоро внедрена нагло престъпна военно терористична дигитално холограмна техника.НА 1.02.2022 по време на тестове попаднахпод удари на 5G black death and cancer weapons in SVishtov Bulgaria
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В БЪЛГАРИЯ Е КЛЕВЕТНИЧЕСКА КАМПАНИЯ
7
2
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov GEOLOG преди 2 години
ПО време на тестове за антиклиматични оръжия бе констатирана връзка между тежки електромагнитни увреждания на биосферата вкл JSM станции и станции за тн "Цифровизация..от радари и видео пресканиращи системи екрани.. МНого жестоки увреждания нанасят автомобили с включени бели високо вредни радиоактивни скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти фарове./led,xenon,halogen,lazer/ Вижте София пресканираните обеми се пълнят с остро токсични газове. Блокира се биосферната очистка //
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за разкаляните улици нещо?Като изсъхне тази кал и се вдигне какво дишаме?Сега ремонтират ВИК и кал навсякъде.Селяците които се качват с кочините си до пред входовете защото ги мързи да вървят и после разнасят кал кой ги глобява?
5
0
 
0
 
! Отговори
за вятъра преди 2 години
Предишният вятър на промяната (1989) тръгна от Русчук с Екогласност и реепресираните ейнтелектоалци и тогава пак от мръсен въздух тръгна и продължава промяната с нови лица...
4
0
 
0
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Понеже през 80-те основният враг беше румънския хлор, в Русе беше изградена широка тролейна мрежа. Не успя само да отиде до Дунав мост, тъй като отсечката от Захарната беше отвратителна. Обслужваше промишлените зони и вътрешни заводи. След 90-та затвориха Корабната, Г.Димитров, ЗИТА, ЗЕИМ и пр. Колите пътуваха празни и нерентабилни. Освен това автомобилите станаха "две за лев и ресто кибрит"и тесния град се нагъчка с тях. Светът се променяше, праховите частици също. Мисля, че винаги е било така.
3
0
 
6
 
! Отговори
У бре Дю бре преди 2 години
И пелети и *** се правят от дървен материал но пръкне ли един мо шенник и бо и два пъти по големи луци му правят реклами в медиите тогава скоро от такива няма да се отървем и от бедни ще продължаваме да обедняваме още много .Вярна е приказката Кой каквото прави на себе си го прави . Изключително пр ост и т ъп народ манипулиран отвсякъде .
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е В КОЛИТЕ, А В ЗАВОДИТЕ ЛУБРИКА, ТОЯ ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ДО НАПОРНИ ТРЪБИ ПРИ КОИТО В МОМЕНТА ВАЛЯТ САЖДИ И КУП ДРУГИ ПРЕДПРИЯТИЯ КОИТО ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НИКОИ НЕ ГИ ПРОВЕРЯВА!!! СТИГА СТЕ ТЕРОРИЗИРАЛИ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, А СЕ РАЗМЪРДАЙТЕ ДА СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА! КАТО Е ХУБАВО ВРЕМЕТО ОТ ТЕЦА САМО ЕДНО КУМИНЧЕ ПУШИ БЯЛ ДИМ, КАТО Е МЪГЛА ИЛИ МРАЧНО ТЕЦА ПАЛИ ПЕЩИТЕ НА МОРДОР И ОТ ТРИТЕ КУМИНА БЪЛВАТ ЧЕРНИ РЕКИ ОТ ОТРОВА!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените талибани в настъпление пак собствениците на автомобили ще го отнесат.