България се оказа първа по брой убити хора на пътя

Според експерт трябва да се намали скоростта в градовете
7 фев 2022 10:09, Петя Славова
91
България се оказа първа по брой убити хора на пътя
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни на столичен булевард бе блъснато дете на добре на доста добре осветена и обозначена според правилата пешеходна пътека.

Според пътни експерти, тази пътека си има история и на нея преди време е бил блъснат университетски преподавател.

"Самият булевард е прав и вероятно трябва да се вземат мерки за ограничаване на скоростта преди самата пешеходна пътека", обясни пред Нова тв председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

"Продължаваме да водим първенството в Европа по отношение убити на пътя на 1 млн. жители. Интегрираният подход "Визия Нула" не се изпълнява, макар да беше приет като политика", заяви от своя страна експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

Според него този принцип е подчинен на няколко неща. В него отговарят както участниците в движението, както и проектантите на движението. Този принцип е подчинен на това, че човек прави грешки, че човешкото тяло много лесно се подрежда, че безопасността е споделена отговорност между участниците в движението и тези, които създават условията и, че всички трябва да са на високо ниво. Тези показатели ги следим от семейството, училището, учебните форми и навсякъде виждаме, че имаме пропуски.

"Важно е и състоянието на пътната инфраструктура", подчерта от своя страна Тодоров и допълни, че инфраструктурата ни е длъжник на пътната безопасност.

По думите на Кесяков контролът е важен. "Той контролира слабостите на шофьорите, но не може да обучи шофьорите", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че увеличаването на размера на глобите не променя нещата. В България глобите са най-високи в Европа като процент от доходите ни, но проблема е, че не се прилагат при всяко нарушение.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма експерти по пътна безопасност, а най-далече от експерти са бившите и настоящите служители на КАТ като този Кесяков. Другият, Тодоров, съм го запомнил с това, че досега не е дал едно разумно предложение.
83
0
 
0
 
! Отговори
въпрос към колегите преди 2 години
Уважаеми колеги, изправен съм пред труден казус. А именно - изтекла шофьорска книжка преди няколко години. Ще глобят ли притежателя му и ако да, то какъв ще е размерът на глобата ?
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да е по друг начин при условие ,че глобите и наказанията са най-малки у нас.Има Българи ,които идват от чужбина июсе радват катоюса тук понеже може да правят нарушения.Представете си що за хора са.Същит8 важинза чужденците.Влезнат на наша територия июте полудяват от кеф да правят нарушения.Няма серизони глоби и наказания.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 79 - Аааа, това не е вярно! Българинът кара с поне 50-60 км/ч по-малко на запад от Калотина и на юг от Кулата, отколкото в собствената си страна!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По какъв точно начин инфраструктурата е виновна на тези, които карат с 90-100 км/ч по квартални улички? Пресен случай от тази сутрин.... Пък по булеварда - гонки с мотори! Пресен случай от снощи.... Какво да очакваме? Че някой друг ли ще е първи по смъртност, освен БГ?!
79
0
 
0
 
! Отговори
Саргон преди 2 години
Пълна простотия и селя*ния на пътя, 90% от шофьорите си избиват комплексите на пътя с дарака който ще се разпадне, но да те мине??? Даже на завой, но минава себе си в стълба! Видя ли стари бокл*уци и човека вътре, много пъти и жена с децата си да рискува да ме гони-/224 к.с. е колата ми-но не се надбягвам/ психоанализата е ясна! Пускам ги да не правят катастрофи... Възпитанието е най-важната норма в обществото !
78
0
 
2
 
! Отговори
BMW до 79 преди 2 години
Живял съм 5 години в 2 западни държави. Да, оглеждат се и да, има бутнати пешеходци и там. Аз съм бил бутан на пешеходна пътека в Германия. Някаква друга фантазия имаш ли по въпроса?
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малки или изобщо няма наказания.Конфискация на автомобила и за СКРАБ веднага, и без книжка. И наново курсове.
76
0
 
1
 
! Отговори
Ant преди 2 години
Трябва да има култура на движението! Не си изливайте яда или покаченото си его въхру *** на газта. Струва човешки животи и много мъка!!!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва значи че Бизнеса с Купени Шофьорски книжки върви нагоре по диаграмата
74
0
 
6
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Какво искате,пиян автобусен шофьор в овдив,блъснато дете в София,абе където и да погледнеш все някой нарушава.За това при алкохол над 1,2 - без книжка до живот и конфискация на автомобила или каквото е останало от него.Това да се отнася и за наркотиците.Превишена скорост в населено място с повече от 30 км.- същото наказание.Ами че улиците в големите градове с легнали полицаи сигурно са по- зле от повърхността на Марс.В края на краищата мерките трябва да са строги
73
1
 
0
 
! Отговори
115 преди 2 години
Браво на управляващите ни деби ли.
72
4
 
1
 
! Отговори
BMW преди 2 години
Особено много обичам тези, които сменят лентите без да погледнат огледалата или тези, които карат направо от лента само за ляв или десен завой. Много обичам неспазващи правилата видачи. Когато ги видя, нарочно давам газ. Имам каско :)
71
1
 
2
 
! Отговори
BMW преди 2 години
Когато видя знак предупреждаващ за пешеходна, намалям скоростта до 30кмч. Зад мен свиркат, не ме интересува. Но това не означава, че пешеходците трябва да пресичат на червено и да тичат кум и по пешеходната пътека. Също така не означава, че велосипедистите и управляващите ППС, например скутери, са пешеходци и могат да преминават по пешеходната пътека. Даже е описано в закона. Но кой ти чете закони и кой ги спазва?!
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма мерки за това, просто Киро!!! За реклама на ваксините изсипа милиони във фирмите на приятелите си, но ситуацията по пътищата е ужасяваща. Оставка, малоуумник, същият си като Бойко
69
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
Идете в някой западен град и вижте как карат нормалните хора. Спирането на пешеходни пътеки и липсата на идиoтcku БГ изпълнения по улиците е първото нещо, което прави добро впечатление на българина в нормалната част на Европа. Прибере ли се в ***, същия този индивид отново се превръща в завършен дебuл и кара като ***, краде, лъже и потъва все по-дълбоко в калта на собствената си пpocтотия.
68
0
 
3
 
! Отговори
Много правилно преди 2 години
Верно е, че сме ***! Колко години демокрация? Все избираме неподходящите хора за управляващи! Защо ли? Защото и те не стават и ние не ставаме за нищо! Защото не знаем какво искаме и как да го постигнем! Защото всеки иска той да е добре, а комшията да е зле! Защото българина или е болен и недоволен! Това няма край и ще се въртим в този омагьосан кръг и ще се плюем и ще завиждаме на другите държави!
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК обсъжда да се вземат някакви мерки срещу безцелното каране на коли в градовете Всеки за най-дребното нещо се качва в колата и бръмчи Гледам има съседи , носят децата на детска градина на 100 метра с колата Навсякъде се напълни с коли , изпотъпкаха тотоари и градинки Всеки вика че нямало достатъчно паркинги , аз си мисля че хорат анямат достатъчно мозък в главите си ...
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото сме 80% дЕбели ...