Безработицата намалява, но близо милион пълнолетни българи не работят

От 2014 г. в България безработицата намалява
15 мар 2022 16:30, Петя Славова
127
Безработицата намалява, но близо милион пълнолетни българи не работят
Снимка: БГНЕС

Българският пазар на труда отбеляза значителен напредък през последното десетилетие. Въпреки пандемията от COVID-19, нивата на заетост нараснаха от под 60 процента сред 15-64 годишните преди 10 години до 68,5 на сто в края на 2021 г. Въпреки това в България все още има близо 1 милион пълнолетни в трудоспособна възраст, които не работят. Ще са необходими по-нататъшни усилия за подпомагане на тези хора да намерят работа, особено в контекста на застаряването на населението и непрекъснатия недостиг на работна ръка, сочат данните на Агенцията по заетостта.

В този контекст в момента на официално онлайн събитие се представя финален доклад за активиране на неактивното население в България и постигнатите резултати по партньорски проект на Агенция по заетостта, изпълняван съвместно с Европейската комисия (ЕК) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Докладът предоставя подробен анализ на неактивното и безработно население на България и идентифицира групи хора, които биха се възползвали от мерките и услугите, предоставяни от Агенцията по заетостта. В допълнение, докладът оценява политиките на България на пазара на труда, за да достигне до неактивните хора и да им помогне да се интегрират в пазара на труда и предлага препоръки за подобрение, предава БТА.

Смилен Вълов, Изпълнителен директор на Агенция по заетостта, посочи при откриването, че целта на проекта е максимално достигане до неактивните и разработване на нови мерки и услуги, търсене на иновативни решения за активна трудова заетост и професионално бъдеще. Въпреки че България исторически е с най-ниското ниво на безработица, регистрираме и значителен недостиг на работна ръка, каза Вълов.  По думите му  в този контекст активирането на неактивните е важно, а  модернизацията на услугите ще повиши процентите на заетост сред всички групи от населението.

Марио Нава, Генерален директор на Главна дирекция "Подкрепа на структурната реформа" в Европейска комисия, посочи, че сме изправени пред трудни времена, ЕК осъжда силно руското нападение в Украйна. Една от най-важната ни задачи в този контекст е подкрепата на пазара на труда.

"Ако се гледа цялостно на пазара на труда в България, от 2014 насам безработицата намалява, особено по отношение на по-възрастното население нивата са сравнително ниски за европейските нива. Истинските две сериозни предизвикателства са участието на младите и младежката безработица, както и участието на пазара на труда на етническите малцинства", посочи той. 

Нава допълни, че в България 50 процента от младите хора, които нито работят, нито  учат, както и 20 процента от ромското население, не са обхванати от Агенцията по заетостта, това са сериозни проценти, предвид посрещането на бежанци и интеграцията им на пазара на труда и в образователната система. По думите му идеята на ЕС е да се свалят проектите от ниво ЕС на национално ниво и да се направят по-оперативни, така че да работят на място. Целта е да се оказва ефективна подкрепа за повишаване на заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лично аз, за над 22 години здраво бачкане нямам и един месец официален трудов стаж. Парите кеш, на ръка! Никакви осигуровки и данъци. Стигал съм до 10 работника да наема и нито един от тях не поиска осигуровки. Не ви ща пенсията бе" - Много ти поздрави от мен, който плаща осигуровки, но не за да доклати до пенсия, а за да има за пенсионериге, социално слабите, инвалидите. Весели се, асфалта дето ходиш по него са го плащали пенсионерите и тия като мен. Евтин си, бро.
80
0
 
4
 
! Отговори
Жаждата да крадете преди 2 години
Какво намалява не мога да ви разбера?
79
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Дърт КлефарБезработен е регистриран в Бюрото по труда, неактивен (икономически) не е регистриран понастоящем там. В миналото може да е бил, а може и никога да не е бил регистриран. Така ги виждам нещата. . Та това е играта на думи с т.н. българска безработица
78
4
 
6
 
! Отговори
Тарикат преди 2 години
Сега, тия над един милион българи си работят и то здраво. Лично аз, за над 22 години здраво бачкане нямам и един месец официален трудов стаж. Парите кеш, на ръка! Никакви осигуровки и данъци. Стигал съм до 10 работника да наема и нито един от тях не поиска осигуровки. Не ви ща пенсията бе. Ако искам ще се "пенсионирам" точно в тази секунда с наемите и рентите ми. А ги имам, защото не съм изхранвал с осигуровки държавни и общински служители.
77
1
 
12
 
! Отговори
Него преди 2 години
Не ми е ясно къде има безработица в България. На полето внасяме чужденци. По хотелите персонала чужденци. Значи на бизнеса му е по евтино да внася работна ръка ли? Няма безработица! Има избирателен електорат в Ени махали на когото се дават помощи за да не работят а да гласуват
76
1
 
12
 
! Отговори
Дърт Клефар преди 2 години
Нещо не схващам. Според Агенцията по заетостта безработицата е 4.9% в края на януари. Ако тези 4.9% са 1 милион, то тогава излиза, че хората в работоспособна възраст в България са 20 млн. 410 хиляди. Ако добавим пропорционални децата, учениците и пенсионерите се получава, че населението на България е около 22 милиона. Я пак сметнете?
75
2
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Могу михлюз бря ? Близу адин милион ! Е от ко дживеят ? Се от далавера ли ?
74
4
 
11
 
! Отговори
Подвеждащо заглавие преди 2 години
Не са българи.
73
4
 
16
 
! Отговори
Енисей преди 2 години
Обаче е пълно с балаmuрници от електората дето верват, че всичко е наред и че ще се оправи. 1 милион хранят 5 милиона паразита и скоро още половин милион укро-емигранти
72
2
 
17
 
! Отговори
безплатен съвет преди 2 години
Ако много ви се приработи легнете си, ще ви мине!
71
2
 
14
 
! Отговори
Надя преди 2 години
Офф не ми съ ръботи!! Ко ши ядем за вечеря??
70
7
 
14
 
! Отговори
Истинският преди 2 години
Ами доколкото аз ги виждам нещата много от тях си изкарват пари от крипто валути ,от ютуб канали от търговия онлайн и д-р. В днешно време младежите имат по големи възможности да живеят независими от данъчната система. Не ги подценявайте,те са много по умни и реалистични от колкото си мислите.
69
4
 
7
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Егаси , как така намалява безработицата без Тиквунчо да е на власт , това е невъзможно , само той може да намалява безработицата
68
2
 
22
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
В Сливен цвет,ните на 99% не работят,но не си и търсят работа.
67
6
 
25
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Как да работят младите, като всеки един държавен щат е задръстен от работещи пенсионери. Пенсионерите заемат местата на младите. Докога ще е това безобазие?
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа ле е - не ми е фали !
65
1
 
14
 
! Отговори
варел зехтин преди 2 години
Започвам много сериозно да се замислям за миграция.
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите станаха ютюбари и затова намалява безработицата.
63
2
 
42
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
1 млн не работят но безработицата е 5%, абе тия съвсем ни взеха за балами!
62
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за диктатура и нацизъм в България , за да се поставят всички на мястото им !