Прах от Сахара оцвети небето над Западна България в жълто

Облачността изглежда доста по-плътна
27
Прах от Сахара оцвети небето над Западна България в жълто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преносът на прах от Сахара вече е над България и над Балканите, като високата концентрация на сахарския прах продължава да се вижда на спътниковите снимки. Прахът от Сахара у нас се пренася от северозапад, преминавайки през Западна Европа, каза за БТА главен асистент д-р Анастасия Стойчева - ръководител на Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).   

В цялата ни страна вече има пренос на сахарски прах, но повече е в западната половина на България. "Небето има сега жълтеникав цвят и облачността изглежда доста по-плътна", обясни Стойчева.

Тя съобщи, че в Гърция също има пренос на сахарски прах, както и навсякъде на Балканите - с вятър от северозапад. Преносът на прах от Сахара не е необичайно явление, случвало се е и преди, и хората не трябва да се страхуват, коментира метеорологът.

Националният институт по метеорология и хидрология вече публикува снимки на оцветения сняг от сахарския прах, който е в Алпите, в Швейцария. Там преносът вече е преминал и доста висока е била концентрацията на прах от Сахара.

Две са основните циклонални области, по които се осъществява преносът у нас на прах от Сахара, каза метеорологът. "В северната част на Африка се е образувала прашна буря. Във височина с южен вятър, от началото на тази седмица, в предната част на циклонална област, чийто център е на северозападните райони на Африка - над Мароко и Алжир, и в предната част на този циклон към север - през Испания и Франция, прахът достигна до южната акватория на Северно море. Част от този прах, през централна Европа, достигна и до Балканите. При нас прахът от Сахара достигна вече със северозападен поток или вятър", обясни Стойчева.

"Когато има валеж, а днес се очаква да има слаби валежи, би могло хората у нас да забележат следите от мокрото отлагане на сахарския прах - върху автомобилите и върху различни повърхности. Това мокро отлагане ще е жълто-кафяво на цвят и ще е примесено с пясък. С валежите от дъжд този сахарски прах ще падне долу на земята. Очаква се това да стане днес с валежите, а в планините снегът също ще бъде оцветен", каза метеорологът.

Ако във височина вятърът е силен, прахът остава в атмосферата и не се "утаява" при земята. Ако няма валежи и ако няма вятър, тогава има сухо отлагане на праха. Когато сахарският прах е в голяма концентрация, а това се случва в Испания и Португалия, може да има сухо отлагане върху различни повърхности, обясни Анастасия Стойчева.  

                         Кога и как се получава преносът на прах от Сахара?

Преносът на прах от Сахара става през пролетта - през март, април и май, като през тези месеци се случва най-често този пренос, защото се повишава динамиката на процесите през пролетното време, каза Анастасия Стойчева.

Тя обясни и как се осъществява преносът на прах от Сахара. "Създават се условия, при които в челото на барични долини или на ниско атмосферно налягане на циклони, в предната част с южен поток към Западна Европа се пренася над България прах от Сахара. Ако центърът на циклона е над централното Средиземноморие, тогава с югозападен поток се пренася над България сахарският прах", поясни ръководителят на Отдела "Метеорологични прогнози" в НИМХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Сахарапрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Вижте на Мазньо как добре му се отрази ареста бе, тикваци! Още два-три ареста и ще влезе в нормално тегло. Ха ха ха ха ха ха ха
16
0
 
1
 
! Отговори
Споко, не е прах преди 2 години
Споко, не е прах от Сахара.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недовиждам и докато намеря очилата ,прочетох "Прах от СахЕра ..." То и без това всяка втора "новина" е с любителя на торта "Сахер" ..
14
0
 
2
 
! Отговори
Получих главоболие преди 2 години
Апокалипсис е: YouTube Channel: climate changes or what happened in the world! Светът е в нова подредба! Тонга Монга вулкан под океана унищожи много държави! Там е бил континент! Израел беше през януари 2022 наводнен, с лодки бяха!Австралия реве! Не се карайте хора, не се кълнете! Политиците са промиващи мозъци! В Германия рация направи проверка на министерство на финансите: пране на пари по времето на Шолц миналата година!
13
0
 
3
 
! Отговори
Навсякъде е преди 2 години
Цяла Европа днеска беше порядъка поръсена, а изглеждаха ужасно колите ...Там където имаше облаци изглеждаше нереално жълто - розово всичко
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магнитна буря. Земетресение. Никаква сахара
11
4
 
2
 
! Отговори
Знак свише преди 2 години
Синьо небе, оцветено в жълто!!! Слава Украине!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И през цяла Европа
9
0
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
И къде минава този прах..през Видинско или през Врачанчско...нищо не казвате..ей,деградирахте бе хора-журналисти!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са категорични , че чак се плаша ! Пък ей тъй 7,3 по Рихтер в Япония !
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време когато стана аварията в Чернобил също ни лъгаха, че жълтия прах по ризите след манифестацията е от Сахара. Оказа се, че БКП са скрили от народа за радиацията понеже трябваше да излезе народа на манифестация по случай годишнина на БКП. Те отвориха държавен резерв и ядоха чиста храна, а народа плющя марули на 1 май. Нечовешко е да лъжат ако е свързано с Украйна замърсяването и сега.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не е от Украйна, че не се знае знае ли се.
5
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТИЯ ЛЪЖИ НЯМАТ КРАЙ :D ВСЕ САХАРА Е ВИНОВНА :D ИНАЧЕ СИ Е ЧИСТО ЗАМЪРСЯВАНЕ ОТ НЯКОЙ КОМИН :D
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали от север навлизат мощни арктически маси, каква Сахара?
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа да бе, прах от Сахара!Нибиру иде.......
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък мислех ме е олио
1
12
 
17
 
! Отговори
Чокумба преди 2 години
Чакам праха на българския комунизъм да бъде издухан към масква