Птицевъдите с 80 млн. лв. загуби за година, искат помощ от държавата

С над 100% са поскъпнали фуражите, оплакват се те
24
Птицевъдите с 80 млн. лв. загуби за година, искат помощ от държавата
Снимка: БГНЕС

Птицевъдите обявиха стачна готовност, ако не бъдат подпомогнати от държавата.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство заявяват, че няма адекватни държавни мерки за подпомагане на сектора, който е с най-голям дял в животновъдството по обороти и внесени данъци. Секторът работи на загуба и продава продукцията си под себестойност, заяви за БНР Даниел Божанков, председател на асоциацията на птицевъдите.

"За миналата година загуби от 80 милиона лева за сектор птицевъдство. Причината, по която ще се срещаме с министъра утре и по която сме готови да протестираме, е, че от 2020 година досега сектор птицевъдство не е подпомаган по абсолютно никакъв начин. Това е дискриминационно отношение към нашия сектор“, каза той

Птицевъдите посочват, че над 100% са поскъпнали фуражите, които формират 70 на сто от себестойността на продукцията им, секторът отчита огромна междуфирмени задлъжнялост, а това води до риск от невъзможност за задоволяване на населението от птичи месо и яйца.

"Ние настояваме поне 50 % от загубите да бъдат възстановени под формата на държавна помощ или да бъдем включени в Covid мерките", заяви Божанков.

Асоциацията на промишленото птицевъдство утре ще преговаря с аграрния министър Иван Иванов секторът да получи поне 40 милиона лева и да бъде включен в Covid мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
голяма опашка,бе преди 2 години
Интересно след тия кой ще е следващия,дето ще ревне за пари от държавата!?
17
0
 
2
 
! Отговори
птицевъд преди 2 години
цените на майбасите скочиха до небесата. няма елктроника, няма части, няма сплави. па и с тея мини по мутроморието, че трябва на малдивите тази година и това пари струва. яхта исках да сив зема, три етажна, като тея другите с българските знамена в хидра и по гръцките острови. имам и едни каторжници бачкат при мен от 10 години нъ съм им вдигал заплатите. айде дайде едни 10 мелеона де. за украинците толкова давате само на ден. не майка а мащеха е тази държава.
16
1
 
7
 
! Отговори
алоо преди 2 години
Айде, който е писал статията да се порзрови малко в субсидиите от ДФЗ преди да напише тази глупост.Който има птицеферма-бройлери или кокошки носачки получава ежегодно напълно приемлива субсидия от държавата без прекъсване от 11 г. насам.Затова че не са включени в глупавата мярка "ковид" въобще не ги оправдава.
15
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен - птиците се плашат от взривовете. Вярно, че взривовете не се чуват в България, но птиците четат новините във вестниците.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно тях как ги афектираха ковид мерките, които вече така или иначе ги няма. В тази държава всички само помощи искат, не сме ри пазарна икономика
12
0
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
КАТО ЧУЯ ЗА ПТИЦЕВЪДИ И СЕ СЕЩАМ ЗА ПУРКО
11
1
 
11
 
! Отговори
!! преди 2 години
Това да не е оня Пиле Градус - дето беше ковчежник на тиквата - нормално да му паднат приходите с 80%
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пилешкото вече е по скъпо и от свинското като надуха цените птицевъдите ами и от държавата искат помощи. Не са лу вече нагли? То ако внасяме пилешко месо и яйца ще са ни по евтини от колкото от българските спекуланти- производители и търговци. Да не забравяме, че има и държавна спекула. Искахте промяна ето я, сега ще ви крадат и ще си мълчите.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки бизнесмен иска помощ от държавата, но наравно с това вдига цените. Редно ли е един път да вдигат цените и да се оправдават със скъпия ток, а след това да искат помощ? Нали си калкулираха цените спрямо скъпия ток? Пилешкото и яйцата ще ударят цената на златото. Алоооуу!
8
0
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
Птицевъди птицевъди а яйцата от Полша
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве стига с тва ,,спасяване ,,ве . Населението ни изчезва и губи потребление от еврог.ейско робство и затова и фирмите трябва да се преполовят поне . Трябва да фалират а не да ги спасяват тез дето бъркат в кофите .
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НПО-та, фермери, хотелиери, ресторантьори, ,,социалнослаби" -всички реват за субсидии, а няма кой да ги изработи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да внимават, че ей сега ще им пуснат някой птичи грип и ще стане няма птици, няма проблем.
4
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 години
Айде и тея ревнали. Как по-точно са заавгнати от covid мерките, че не разбрах? Нали е капитализъм и са бизнесмени, за чий ми е да ги спонсорирам с моите данъци? Те спонсорират ли ме за високите цени на всичко и замразената заплата????
3
0
 
14
 
! Отговори
Е,държавата преди 2 години
Да ви помага .Но не и с парите на данъкоплатците-да ни продавате пилета по 6 лв килото.
2
2
 
11
 
! Отговори
А, преди 2 години
На Иван Пилето трябват ли му държавни помощи?Да си вземе кюлчетата от Баце.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощ само от арменския поп.