Медици не вярват, че ще получат увеличение на заплатите си

Според Мая Илиева, много от заплатите в сектора са до 780 лв.
7 апр 2022 10:32, Петя Славова
35

Правителството предвижда трайно увеличение на работната заплата на медицинските работници. Така се предполага, че стартова заплата за лекар ще е 2000 лв. 1500 лв. ще бъде месечното възнаграждение за медицинска сестра, а 900 лв. стартово ще получава всеки санитар.

"Много се съмнявам, че колегите ще взимат такова възнаграждение. Става въпрос само за колегите в болниците. Не става дума за всички колеги, които работят в здравеопазването, повече от 50% ще бъдат ощетени. Тези, на които обещават тези 1500 лева, също няма да ги получат. Няма как да бъде изпълнено", коментира председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

В студиото на "България сутрин" тя информира за много случаи на заплати в сектора от 750-780 лева.

"От 4 г. протестираме. Искаме и предлагаме поне средната работна заплата за страната плюс 25% отгоре да бъде основа за професията на всички медицински специалисти. Лечебните заведения са търговски дружества и ние зависим от тях, където всъщност е абсурдът. Оказва се, че сме нормени работници. Едни хора станаха милионери за сметка на останалите работещи в системата", подчерта Илиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ най-лесно е с министерско постановление да се постави основа по подобие на учителите, чиито заплати бяха официално увеличени.

"На 1 април ни съобщиха, че това ще бъдат основните заплати, но след като започнахме с въпросите какво ще се случи с всички останали колеги, нямаха отговор. За да има работещо здравеопазване, то трябва да бъде обезпечено с кадри и специалисти", каза още Мая Илиева.

За 2 години здравната ни система е изгубила над 4 хиляди медицински сестри. Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти алармира, че младите хора не искат да работят в сектора, поради липсата на адекватно заплащане и условия на труд.

"В Русе директно идват чужди фирми и им предлагат работа, докато още са студенти. Няма политика за задържане на младите кадри. Голяма част от работещите в системата са в пенсионна и предпенсионна възраст", посочи Илиева.

В Световния ден на здравето тя пожела на здравния министър Асена Сербезова да постави основата на истинско здравеопазване в България - с качествена грижа за пациента и обезпечаването с кадри на лечебните заведенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Как ще вярват ,гробищата са пълни с техни "пациенти"
12
19
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
НЕ ПАРИ, ТРЯБВА ДА СЕ БИЯТ ЛЕКАРИ. ЩО НАРОД УМОРИХА ТИЯ ФАШИСТИ.
11
6
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
ТОЧНО ТАКА
10
6
 
26
 
! Отговори
бачкаторите по преди 2 години
До Възмутен//////заводите са едно 10-15 години назад в ученето от медиците. Бачкер се става с незавършен седми клас /днес основно/.За да изучиш дете за лекар ,освен да има акъл трябва и да похарчиш пари за два апартамента. Затова в западните държави лекарите са на върха на хранителната верига. А тука искате и да ги биете.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега, те че не заслужават, това е вярно, но е отделен въпрос. И управниците ни не заслужават, ама си ги взимат, нали? А колкото повече пари има в обикновеното население, към което се числят и медиците, толкова по-добре за всички. Така че подкрепям да се преборят и да вземат повече пари!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазването не е приоритет, факти много.
7
2
 
14
 
! Отговори
прав си преди 2 години
До Име//////////////// друго си е да избацаш 2-3 бона на гледачка и баячка за здраве.
6
24
 
8
 
! Отговори
Име преди 2 години
Че те не заслужават и настоящите си възнаграждения.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте ся, мили ми медици, не знаете как да врънкате кинти, но споко, ще ви светна. Значи на предишния театър ви даваха пари, щото сте по-натоварени и работите в по-опасни условия, нали? Ами сега трябва да започнете да се оплаквате, че с увеличаването на бежанците работата ви се е увеличила много, изнемогвате вече, а освен това и работите в много опасни условия поради това, че голям процент от бежанците са със СПИН и заради това се нуждаете от увеличение на заплащането! Това е врътката. Успех!
4
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един лекар специалист зема най малко 4 -5 бона на месец по клинични пътеки. Станаха милионери всичките дори най-големите некадърници и от тях.
3
1
 
19
 
! Отговори
fff преди 2 години
важно е у6евите да получат с 25 процента, нищо, че се пенсионират на 50 и взимат заплати накуп и имат 40 дни отпуск и пребиват хората по стадионите.. Те са по-ценни
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев нали щеше да ви ги увеличи? Той увеличи само своята заплата на президент от 15 000 на 18 000 лв.
1
25
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Правилно не вярват, понеже не заслужават.