Проверки след оплаквания - украинци бягат от лошите ни условия

Собственикът решил да приеме бежанци, защото не работил 2 години
9 апр 2022 19:07, Анисия Иванова
305

Проверяват местата за настаняване на бежанци в Русенско след сигнал за лоши условия в къща за гости в град Мартен. Собственикът ѝ приема 9 души, бягащи от войната, които само след 3 дни искат незабавно да напуснат дома, недоволни от състоянието на къщата.

В къщата за гости се настаняват две семейства с малки деца и жена в неравностойно положение. За настаняването им собственикът на къщата трябвало да получи по 40 лева на човек за вечер като компенсация от държавата.

След 3 дни обаче, бежанците се свързват с местна доброволческа организация и молят незабавно да бъдат преместени. Приемат ги в Кризисния център на Каритас в Русе.

"Оплакаха се, че не са имали достатъчно храна. Също така, че пространството е било тясно, не е било пригодено за хора с увреждания. Като цяло се оплакаха от отношението", каза управителят на "Каритас" – Русе Георги Михов.

Семейството не пожела да застане пред камерата ни. Споделиха, че са много стресирани и изплашени. По думите им в къщата е било студено. Собственикът се е държал много лошо с тях. Той обаче отрича.

"Смятате ли, че ще ми дадат от общината всички видове разрешителни, ако няма условия? Четири стаи с 3 бани, 2 тоалетни, широки спални - нова къща - изолирана с климатик и т.н.", изтъкна собственикът на къщата за гости Пламен Митев.

Мъжът твърди, че семействата са искали да бъдат настанени в по-луксозно място, затова са се оплакали. Той е решил да приеме бежанци, защото не е работил близо 2 години.

"Аз не работех от пандемията насам, платихме патентни данъци, спря ни. Не съм взел една стотинка помощи, карам си на моите пари, на моите мускули", подчерта Митев.

От предоставени на екипа ни кадри от мястото, където в момента са настанени украинците, се вижда, че пространството е по-широко. Кметът на Русе е разпоредил проверка на всички места за настаняване на бежанци.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
0
 
! Отговори
до ак-17 преди 2 години
пии си хапчетата
229
5
 
25
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Цяла Европа е пропищяла от техните претенции. И в Германия, и в Швейцария, и в Молдова, и къде ли не. Искат да ги обслужват, като в хотел, безплатно, да им поднасят храна, да им сменят спалното бельо. А сирийските жени с малки деца в палатки по лагери!!! Наглостта на украинките е безкрайна. Да ги обслужват тези, дето се развяват с украинското знаме.
228
4
 
34
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Преследваме като животни по горите и по пътищата сирийците и авганистанците,настаняваме ги в казарми с телена ограда и решетки,а украинците в хотели по морето.Това не е ли лицемерие и двоен стандарт.Северозападна България е свободна има толкова запуснати села, защо не ги настаняват там.Идват с толкова много пари значи могат и наеми да плащат и жилище да си закупат.Целта не е България, целта им е без визи в Европа това не го ли разбраха управниците ни.И на тези нахалници ще им сърбаме попарата.
227
1
 
23
 
! Отговори
Нели преди 2 години
До АнонименПрав си, то почти всички се настаниха край морето. ще изкарат за наша сметка безплатна почивка. Стой та гледай украинките как ще се опнат по плажовете.
226
18
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Едва ли са взели да си измислят, а и по принцип украинците не са прекалено изнежени !
225
5
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като за хора бягащи от война - претенциите им са прекалено високи, та чак нахални. Все пак не са на курорт. И защо не са пожелали да застанат пред камерата?
224
4
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама моля ви се как без джакузи? И кога ще приключи това хрантутене на тая пасмина. Като не им харесва - обратно към Украйна. Аман от гащници с претенции.
223
1
 
50
 
! Отговори
интернешънъл преди 2 години
В Иран афганистанците ги тъпчат по 2000-3000 хиляди човека в подземни тесни складове спят на бетона като копърки в консерва един до друг ,а нужника е едина кофа в ъгъла...складове. Но тук може би става дума за некви богати украинци или руски украинци
222
1
 
22
 
! Отговори
Вътре преди 2 години
До Вън Македонци няма има българи пребивани и убивани от комунистите и сърбите докато не кажат ,че са македонци .Самите македонци са толкова наплашени от едно време ,че още шепнат като казват,че са българи. ...
221
47
 
7
 
! Отговори
Антрополог преди 2 години
В Украйна има над 5 милиона етнически руснаци и те бягат към ЕС,а не към Рассия. И разбирасе гледат да злепоставят украинците с подобни изцепки.
220
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за толкова пари - толкова работа!
219
5
 
89
 
! Отговори
Стамен преди 2 години
Да питам, тия бягат от война или идват на курорт?...
218
6
 
8
 
! Отговори
Haгъл преди 2 години
"Смятате ли че ще ми дадат разрешително"...
217
47
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като така страстно желаете руснаците да идват да ни "освобождават", къде ще се дянете, когато пристигнат ордите им! Къде ще скриете жените, дъщерите и бабите си, както и имането си? Може би вярвате, че ще ви поканят да танцувате валс или казачок!
216
41
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
10 лева е спането в тая къща, но човекът иска да изкара 40...
215
8
 
52
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 2 години
Защо украйнци избягали в България от войната говорят с децата си по улицата на руски ?
214
6
 
82
 
! Отговори
Справедливоств преди 2 години
Да не би да искат 5зезден хотел. 40 лв. разходи на ден 70 % от хората в Б-я не могат да си го позволят.
213
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей продажни хора ..готови са да свирят на американски кларинети само и само да земат некое доларче
212
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите ти сигурно наистина са били ужасно заети , след като никога не са се поинтересували от факта , че не си се научил да пишеш и не си ходил на училище.
211
12
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ето радвайте се на новият световен ред наложен от Сащ ... да ама не ... събудиха мечката ...европейците са роби на сащ и ще оберът шамарите