Украинските бежанци вече оказват натиск върху наемния пазар

Добромир Ганев: Основните рискове са неплащане ни консумативи и наеми
11 апр 2022 09:50, Анисия Иванова
74
Украинските бежанци вече оказват натиск върху наемния пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вълната от украински бежанци в България влияе върху баланса между търсенето и предлагането на квартири и оказва натиск върху наемните нива в големите градове, особено във Варна и Бургас. Част от бежанците сега са настанени по хотели, но държавната подкрепа за хотелиерите ще изтече преди началото на летния сезон. Ако войната не приключи дотогава, ще има нова вълна от украинци на пазара и още по-голям натиск върху наемите. Това заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-много украинци са регистрирани по Черноморието, като най-силна е концентрацията във Варна. Това се усеща в града, навсякъде има украински граждани – в търговските центрове, по улиците, в хранителните магазини, каза Ганев. По данни на единния информационен портал „България за Украйна“ от началото на войната до 10 април в страната ни са влезли 164 000 украинци, като останалите са по-малко от половината - 75 300.

„От разговорите с представители на сдружението става ясно, че бежанци има в почти всички областни градове на страната – в Пловдив, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Благоевград и др.“

Напливът на украинци извади на преден план нуждата от подобряване на отношенията между наематели и наемодатели. Основните рискове при бежанците от Украйна са същите като при българските наематели и другите групи чужденци – да не се платят разходите за консумативи и наемните вноски. В случая рискът е по-висок, защото украинците могат да напуснат страната във всеки момент, което би затруднило собствениците да си търсят правата.

„Поради тези причини има собственици на имоти, които отказват да ги дадат под наем на украински граждани. Не защото българите имат нещо против украинците, а поради финансовите измерения на казуса. Част от българските собственици имат нужда от тези доходи от наем и не могат да рискуват.“

Има и собственици с възможности, които дават безвъзмездно имотите си на украински бежанци. Те дори са наясно, че може да не им бъдат платени консумативите за престоя, обясни Добромир Ганев.

НСНИ подпомага наемането на имоти от украинци в България, подготвяйки двуезичен договор за наем. Образецът се предоставя не само на членовете на сдружението, но и на всички, които го поискат.

Националното сдружение помогна и на украински професионалисти в сектора на имотите да започнат работа в България - във фирми от националното сдружение. В знак на съпричастност голяма част от българските агенции за имоти не искат комисиона от украинските бежанци.

Относно потенциала за това част от бежанците да се насочат към покупка на жилища в България, Добромир Ганев коментира: „Има жени и деца от Украйна, които ще останат в страната дългосрочно, тогава те биха предприели такава стъпка.“

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да са по-ниски от земята, вместо да целуват ръка на българите, че ги спасихме от руските бомбии сигурна смърт, те наглеят, беснеят и тровят с арогантността си. Същите са като нашите македонци - неблагодарно непризнателно племе. Путин хубаво ги мачка.
12
50
 
9
 
! Отговори
.... преди 2 години
Други държави са приели милиони емигранти от Украйна а вие започнахте вече да ревете като вдовица за кочан, егати и ненормалните хора.
11
29
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Бай Димо === Ахахахахахаха :))) Стига си писал глупости бе, фантазьор :))) Как не ви трият измишльотините *** не знам. Вчера бях в ЛИДЛ да си купя пудинг, че много го обичам и на две от касите имаше рускоговорящи млади жени. И двете бяха много красиви, но не знам украинки ли бяха или рускини. Платиха си жените като всички и си тръгнаха. По ресторантите и барчетата също се навъдиха рускоговорящи жени предимно, ама всичко си плащат. Стига с тези комунистически пропаганди
10
5
 
49
 
! Отговори
София преди 2 години
Аз лично ако притежавам втори имот, никога не бих го дал на украйнци. Особено в тези времена, когато все повече и повече излизат новини, че се държат нагло, не плащат сметки и т.н. Утре ще ти навърти ток и вода за 5к лв, кой трябва да я плати тая сметка? Или ще ти съсипе обзавеждане, електроуреди, нещо? Не, не, да си ходят в Киев и да си наемат имоти там и да не си плащат по тамошните магазини и бензиностанции.
9
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнахте ли да Го ядете ''по украински"??? хаха още не се е започнало! Чакаите да доидат всичките им бедняци прошляци и ***. Хем ще ви крадат по улиците хем ще ви бият и т.н. А когато пристигнат и онези дето Зеленския пусна о затворите ......не ми се мисли ама душа да ви е яка
8
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ДимоНищо още не сте видели... Те първа чакай шоу... Бачкал съм с укр... няма такава ***...По-смело взимайте знамената на украйна и ревете по площадите, да идват в България...)))Към октомври съвсем друга песен ще стане...
7
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си *** за пуснеш украински наематели в имота си,единственият начин е предплата за минимум от шест месеца !
6
5
 
64
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
И те като македонците,на чист руски ти обясняват че не са руснаци,като македонеца на български с диалект че не е българин и колко много ни мрази.
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че няма натиск върху пазара на труда. Няма украинки, които да искат да работят в България.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определено във Варна има много украинци.По центъра се чува предимно руска реч.Напливът към града е огромен.
3
10
 
72
 
! Отговори
Бай Димо преди 2 години
В центъра на Бургас пред ДСК банка, на пешеходната алея! Спрял си нашия и хич не му дреме! В ресторанти и дискотеки ядат и пият мъжката без да плащат!! Много сънародници се оплакват вече!По бензиностанциите зареждат до горе без да плащат, в "Кауфланд" пълни количката и вика "Я украйно"!! Безплатно лечение и лекарства и още куп привилегии! Някой проверява ли ги тея украинци на влизане в България?Какво става тука, пълно безредие. Ай сиктир ве!!! Каква е тази бащиния!! Стига с тази дискриминация!! Ако българи правят така ще бъдат глобявани, арестувани и късани от проверки!!! Ние къде сме
2
12
 
66
 
! Отговори
Дякой Игнатий преди 2 години
Укри! Мръсни отвратителни Укри - не плащат, крадат, паразитират на гърба на народа! Никакво уважение към страната, която ги спасява от бомбите!НАРОДЕ ..... !!!
1
2
 
11
 
! Отговори
Komandante преди 2 години
Знаете ли ,че съпругът на депутатката от Партия *** Михайлова , (Стара Загора ) е във изключително близки бизнес отношения с изявени престъпници в Града !!! Такива са например - лице осъждано за опит за двойно убийство , залавян със 7 килограма хероин с инициали Н.М , друго лице от неговото приятелско обкръжение беше и известният С . И застрелян преди около година ...... Съпругът на "депутатката " е със инициали В . Н , работи като гастролиращ , Карикатурист няколко месеца в годината.