79 700 украински граждани са останали в България

70% от анкетираните са готови да започнат работа веднага
12 апр 2022 13:05, Анисия Иванова
62
79 700 украински граждани са останали в България
Снимка: БГНЕС

79 700 са украинските граждани, които се намират на територията на България. От тях 60 800 вече имат статут на временна закрила. Данните на единния портал „България за Украйна“ сочат, че от началото на военния конфликт в Украйна влезли в България са 171 800, съобщава БНР.

Агенцията по заетостта вече е консултирала над 4100 украинци, над 2000 търсят съдействие от бюрата по труда, за да започнат работа.

Почти 70% от анкетираните украинци заявяват, че са готови да започнат работа веднага. Половината посочват, че имат квартира за дълъг престой за времето, в което ще са в България, 42 на сто имат квартира за период от един месец, а девет на сто нямат такава.

Офис секретар е най-предпочитаната професия от украинците, посочват я 27 процента. 25 на сто желаят заетост като администратори в хотели, 20 на сто биха работили в заведения за хранене и развлечения, а 14 процента като готвачи. Почти 1000 са подадените от работодатели заявки за наемане на украинци. Обявените работни позиции са над  4400.  За всяко четвърто работно място няма изискване за степен на образование.

20 процента от работодателите могат да осигурят квартира, толкова са и тези, които ще осигурят и транспорт до работното място.

Повече от половината обявени оферти за работа са за постоянна заетост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
24
 
! Отговори
Обратно в Украйна преди 2 години
От 80 000 украинци у нас половината са млади мъже дезертьори.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От глад ***, на джипаджиите помогни! Това е новият девиз на БГ!
29
1
 
18
 
! Отговори
Демограф преди 2 години
Ми за това ли на 10 години българите намаляваме с почти милион, за да се освободи място за мигранти - емигранти от север, изток и юг..... Май намирисва на планирана демография .... Защо много събития изглеждащи на пръв поглед естествени и хаотични, се оказват след време премерени и дълго планирани. Конспиративни теории .... ама дали ... ?!?
28
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте злобни,беее!Сърце нямате ли?Тези бягащи от войната хора ли са виновни за мизерното ви съществуване?
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко прави това по 40 лв на ден? Не мога да го сметна. И колко от тези са мъже в боеспособна възраст?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите да им направят деца за спомен!
25
0
 
23
 
! Отговори
пх преди 2 години
Използват случая да придобият статус на "бежанци" със всичките му привилегии. Веча са около Пет Милиона по Еуропатъ! Нъкъде номера минава, другаде - Не! В Дания деректно им казаха - временно пребиваване, до края на войната, след това обратно в 4.0.4!
24
4
 
2
 
! Отговори
Украински селяни преди 2 години
Като се постопли времето и захвърлят зимните дрешки, ще видите вие, инвазии, операции и агресии.
23
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много избягали АЗОВЦИ , които вече са в българия !
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урки пуснете българските моряци , ние с фашисти работа не искаме да имаме !
21
1
 
29
 
! Отговори
Дезертьор с Жип преди 2 години
Млади мъже, с джипове са налазали у нас. Дезертьори. 5-7 хил евро и излизаш от украйна.Такива нашите граничари трябва да ги връщат. Явно и на нашите граничари плащат
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Украинец с ЖипВ малките градове безчинствата им ще се набият на очи,и ще има по-брутални конфликти. По-добре в големите градове да стоят,и да се омитат веднага след края на войната.
19
3
 
26
 
! Отговори
Украинец с Жип преди 2 години
80 000 украинци. 79 000 тормозят Варна Бургас и София.Колко украинци има в ямбол сливен казанлък враца или по селата.
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не се установяват в западната част на Украйна,там нищо не се бомби,освен лагерите на наемците,и складове с оръжия? Защо се стоварват тези тук, като не са бежанци определно не се държат като такива,имат кинти,охранени са,нагли,а по тв дават истинските бежанци в Украйна бедни,отчаяни,без храна,вода и под обстрела на азовци и бандервската укроармия. Създават им се такива условия,че да не си ходят,защо?
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Администратори в хотели, секретарки? Тамън са ни изтрябвали азовци да работят с личните ни данни... Още нещо не искат ли?
16
0
 
26
 
! Отговори
мак преди 2 години
Никой ли не иска да работи земеделска работа? Чува се, че там има глад за работна ръка. Или някакво друго производство? Секретарки и сервтьорки в България бол, та как ще си намерят такава работа?
15
2
 
23
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Тези са оръжие на ЦРУ искат да ни бандеросат и поазовчат !Всеки българин отказал да бъде индоктриниран в новата вяра разстрел ,както правят в Украйна!
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27% искали да работят като секретарки? Как ще стане това? Ще накарат всички да научат украински ли?
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Били хубави украинките. Да, хубави са, ама спинозни. Как да легнеш с украинка? Да ти лепне някой спин или сифилис. Трябва да й миеш половия орган с телена четка преди половия акт.
12
2
 
35
 
! Отговори
Български роб преди 2 години
Ужас! Дали ще си тръгнат? Не ни стигат ромите, сега и тези трябва да хрантутим. През Румъния минават, но там не остават, понеже умните румънци не ги настаняват в 5-звездни хотели в Синая.