Популистка ли е идеята колите на пияни шофьори да се отнемат?

Мярката е неприложима, ако колата е на друг собственик
12 апр 2022 20:00, Петя Славова
51
Популистка ли е идеята колите на пияни шофьори да се отнемат?
Снимка: БГНЕС

Отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори. Това предложение според експерти е много трудно да проработи.

"Всяка мярка, която ще доведе до по-малко катастрофи и загинали, има смисъл. След като си употребил алкохол или наркотици – това е умишлено престъпление", коментира пред Нова тв Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Още по темата

Според него обаче има опасност да се стигне до неприложимост на подобна мярка. Например ако автомобилът не е собственост на човека, който се е качил пиян или дрогиран зад волана.

"Тази идея е стара и е чист популизам. В последния ден е и плод на кризисен пиар от страна на прокуратурата", коментира и адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов.  

По думите му решение на КС дава отговор на въпроса може ли да бъде наложена подобна мярка. "Решението е блестящо мотивирано. Подобна мярка може да създаде повече проблеми, отколкото да реши такива", каза Йорданов и попита как би се конфискувал автомобил от търговско дружество, ако е лизингов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снемането на регистрационите номера не е конфискация,както някой иска да го представи,като такава.Целта е автомобила да бъде на трупчета а не в движениеА ако бъде продаден на друг водач,условието"завинаги отпада"и е възможна сделка,защото на автомобила се възстановява отново правото на регистрация,само че,не от същия водач и с нов номер.("амнистира"се автомобила но не и водача)Така е справедливо и без проблем за куповача,защото няма конфискация а само ограничение за движение със стария номер.
22
3
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
Решението е частни затвори. Нали няма хора в строителството? Ами ето, частен затвор, ходи 6 месеца да работи по 12 часа и да полага асфалт и после го пускат по живо по здраво.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава идея изглежда популярна, но подобна дъвка имаше и преди години и още тогава конституционния съд каза, че конфискуването на МПС е незаконно. Не знам защо почват пак да вадят темата, накрая пак ще се стигне до същия отговор. Те да намерят начин да вкарват наистина в затвора пияните шофьори, това пак ще е напредък. Сега им дават условни присъди даже и да има невинни жертви
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този си вид"идеята"наистина е популисткаОбаче и това не е проблемПървоначалната идея беше,не да се отнема автомобила,след като е заловен водача след употреба на непозволени прекурсори (алкохол,наркотик или др.)а да се снемат регистрационните номера на място и веднага,след това и книжкатаТака автомобила се спира и не представлява опасност и за самия водач,още от мястото на събитиетоИ си остава собственост но без регистрация завинагиКакато винаги(и сега се избягва)по витиеват начин главното.
19
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
А как би свалил регистрационната табела на кола на търговско дружество? Ами конфискуват, а дружеството да си търси парите за колата от пияният служител. Може спокойно да го съди да му я плати. Айде стига сте ги галили с перце. Това си е престъпление.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Популизъм е с корен популация. Популацията по скоро иска ред и справедливост, а предложението да се отнема автомобила, е по скоро плод на ялова бюрокрация и опит на същите да имитират загриженост и дейност. Отделно изразява слабост в това, да намерят начин да прилагат закона в неговата цялост.Отделно елитарна група нарушители ще се измъкват поради факта, че могат да си купят друга кола. Същите увеличиха глобите като отмениха отнемане на книжки и дори затвор, за да си нарушават и плащат законно.
17
0
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
И какво искаш да кажеш че тези които летят с колите си по улички близки до детски градини и училища на които има място да мине само една кола а на другия край са паркирани автомобили, или тези които не спират на знак стоп и пешеходна пътека или примерно минават на червен светофар или изпреварват на забранени места не са по-опасни от пияните ли?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези пияни гадове трябва да се действа безкомпромисно. Познавам един пияндурник,подвизава се като мениджър резервни части в една незаконна автоморга стопанисвана от Сашко сина на Митко милиционера намираща се между Горубляне и младост 4 в нивата. Този екземпляр е денонощно пиян,кара коли винаги различни,без застраховки,без прегледи, книжката му е отнета, докато не утрепе някой явно няма да се спре. Милиционерите си купуват части от там,абе пълна трагедия.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Швейцария номерът за кола е персонален, може да имаш 10 коли, но караш една и си слагаш номерата на колата, която ще караш, хващат те и ти вземат номерата и не можеш да караш за определен период. Защо по комунистически традиции все да се вземе нещо
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво общо има не умната мярка с популизъм?Тази мярка е неумна. По закон те наказват, при рецидив се стига до отнемане на права. Следва системен контрол и това е всичко. Останали каламбури са празно говорене.Липсата на резултат, чрез законово предвидени мерки е слабост в държавата, която не се лекува с нови правила. И те ще забуксуват в слаба държава.
13
0
 
1
 
! Отговори
Victoria преди 2 години
Търся любовник за 1-2 нощи, моят телефонен номер и снимки в профила в сайта - kuza.me/victoria
12
0
 
2
 
! Отговори
От 7-11 преди 2 години
Явно много от пишещите тук не са чели чели данните които са публикувани на официалната страница на кат и си плющят минуси по личносомотрение, ами вземете да ги прегледате преди да се правите на много умни.
11
0
 
3
 
! Отговори
Свобода на словото преди 2 години
Дъно.бг - ние обичаме да трием коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Ами прочети статистиката на КАТ за няколко години и ще разбереш от къде съм я намерил тази "измислена" статистика.
9
1
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
В кой измислен сайт прочете тая статистика?
8
1
 
10
 
! Отговори
Grom преди 2 години
Частната собственост - движима и недвижима - е неприкосновена по Конституция. Това, че МВР, при положение, че е държавната структура с най-многоброен личен състав, повече от армията даже, не може да се справи с контрола, е съвсем отделен въпрос. Затова такива предложения за пореден път прехвърлят неспособността и некадърността на МВР върху обикновените хора/шофьори.Впрочем това предложение за пореден път доказва какъв "експерт" е Богдан Милчев.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дивашка идея, както всичките идеи на тези от така наречената Асоциация на пострадали от катастрофи.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като катастрофите причинени от пияни или дрогирани шофьори са около 6-7% то незнам какъв резултат се очаква от тази"мярка" по същата логика трябва да отнемат и автомобилите на тези които карат като бесни в населените места, тези които не спират на пешеходни пътеки и знак стоп, тези които изпреварват на участъци от пътя с намалена видимост и се други подобни.
5
0
 
5
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Естествено. Това е частна собственост. Айде стига с този комунизъм.
4
5
 
7
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Ето как става - отнема се автомобила, уведомява се собственика и той има основание да съди водача или да не го съди - негова работа.