Украинци учат български език, мнозина си търсят работа

Първите курсове започнаха в градската библиотека в Бургас
26 апр 2022 23:55, Красимир Ангелов
60

В Бургас започнаха курсове по български език за украинци. Те се провеждат в градската библиотека, като към момента са се записали 250 души на различна възраст.

Първите вече отвориха учебниците. Те се обучават по учебните помагала на Агенцията по бежанците към ООН.

"60% от нашия език съвпада, малко по-различна е фонетика, повече са твърдите звуци. Струва ми се, че нашият език като цяло е по-мек", сподели Елена Болатова.

"Българският език в момента е необходим за тези, които са дошли в България, за да могат да посещават учреждения, да кандидатстват за социална помощ, да си намерят работа, да се влеят в обществото, да помогнат на децата си да започнат училище", уточни Оксана Досенко.

Курсовете, организирани от Младежкия международен център, ще се провеждат два пъти седмично. Желаещите са разпределени в 8 групи по 14 души.

Над 30 000 са регистрираните украински бежанци в Бургаска област.

Вижте повече в репортажа Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
1
 
! Отговори
бг преди 1 година
Жената има една приятелка рускиня, дошла от "около" Москва, през далечната1987 или 88г. Има деца и живее в България повече от 35г и няма български документи, а акцента и може да разпознаят и две годишните. Децата и я хокат да говори правилно и да не се излага, но не иска и не опитва. По-принцип и английският им е доста куц на руснаците. Украйнците се справят доста по-добре, а лично аз, никога не съм усещал акцент при арменец. Това е вид дарба!
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ли поне малко срам?Събрали сте тук "елитът"на пр'о'стотията и завистта, това ли ви е целта да покажете ниското умствено ниво на овцата от порода "българска тъ'п'оглава" ? Каквото и да правите това стадо ще си остане злобно,завистливо и пр'осто, то е резултат от генният подбор който беше извършен след 09.09.44 г.от комунистите, избиването на хора с интелект и оставянето за развъждане на овце и *** прехранвали се с кражби от мандри и винарни !
42
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ги щем укрите в България, работа си търсят кофи за *** колко щеш там да ровят
41
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Копейкинците им свършиха опорките. Костя ще ходи при Медвечук
40
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няк,в луузер писал,че украинците живеели по- добре от някои наши хора. Е, то и руснаците затова отидоха на война. Разграбват битовата техника и носените *** на украинците. Всеки,който не е с Русия, живее по- добре от руснаците.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни ударятедно рамо,да изхранваме ромската общност с данъците.
38
2
 
12
 
! Отговори
Същият преди 2 години
Ей хора,разберете че светът на всяка точка по Земята е един и същ.Тези хора които видяхте като ,,бежанци'' това е украинската ..боржуазия'',тия със силиконовите джуки и скъпите коли.Животът там е не по различен от всякъде другаде по света.Първи бягат най-заможните.Да не ви се налага да посрещате ,,хора от народа'' от Украйна или Русия,направо ще онемееете от тяхната непросветеност във съвременното общество.Това не е Европейска България хора! Всички са ни братя по кръв,не го забравяйте
37
4
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Има една Украинска ГОЛЯМА фирма в Бургас-СИДОРЕНКО ХОЛДИНГ- и знаете ли кое е най интересното-ТЕ винаги имат обяви в ДЖОбс БГ -но не търсят бежанци -(има опция на работодателите че работата е подходяща за бежанец) Самите украйнци не искат да наемат украинци-КАКЪВ КУРИОЗ!!
36
8
 
20
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Гледах ги една седмица в Несебър, цял ден по магазините и плажа. После на джиповете и на разходка. Тунинговани, със силимонови джуки и ноктопластика. При 200 евро заплата в Украйна... Укронацисти.
35
8
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Не врявам хора с джипове за по 200 000лв да работят за заплата от 800лв -няма как да стане -Никой не иска да работи в Цървуландия!!
34
5
 
18
 
! Отговори
Те първо преди 2 години
Да научат украински. Щото всички говорят руски.
33
0
 
21
 
! Отговори
Кой кого гони преди 2 години
Българите напуснаха Бг да търсят по - добър живот. След време много от дошлите украинци ще направят същото. Не създадем ли спеаведливо общество в което има ред нищо добро не ни чака.
32
21
 
9
 
! Отговори
До !!! преди 2 години
Я прочети форума, по - зле не може да стане. Само по добре. И още нещо украинците имат топки. Ако Путин беше влязъл в БГ щеше да направи Копейкин премиер за по малко от два часа. А гордия българин щеше да вее знаменце червено и да си пише z по колата белким не го бият. Така че малко храброст ако прихванем няма да е зле.
31
9
 
16
 
! Отговори
ужас преди 2 години
Украинките, които загубят мъжете си...........ще раждат българските деца..........1/2 украинчета............мелесчета................като се комбинират отрицателните страни на българина и украинката..............ужас.............ще си имаме алкохолизирани мърморещи мързеливци!!
30
9
 
6
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
Украинките, които загубят мъжете си...........ще раждат българските деца..........1/2 украинчета............мелесчета................като се комбинират отрицателните страни на българина и украинката..............ужас.............ще си имаме алкохолизирани мърморещи мързеливци!!!
29
2
 
6
 
! Отговори
АСАН преди 2 години
БРАВО
28
5
 
6
 
! Отговори
Новите цигани 33ти преди 2 години
Ще са такива неуки, злобни и мързеливи мърморещи същества като теб.
27
18
 
8
 
! Отговори
Гледам изпълзя ли преди 2 години
Терористите от Възраждане и негодуват срещу бежанците, най - слабата част от населението. Повечето са загубили всичко и са дошли с един куфар. Опитват се да бъдат полезни и да си изкарат прехраната, с труд. Тоя дето са вземали украинка вместо него, конкуренция пич, като ходеше да работиш в Германия, не взимаше ли хляба на някой немец. ( шегувам се знам, че никога не си работил там )
26
10
 
21
 
! Отговори
от 2014 г. преди 2 години
В Западна Украйна се извършваше геноцид над руснаците.................Донецк и Луганск..................сега храним жените и децата на украинските фашисти!!!Вижте..............в Интернет има информация за много убити руски деца:"Ангели Донбасса"Демократичният Запад мълчеше 8 години!
25
8
 
17
 
! Отговори
да се знае преди 2 години
В Западна Украйна се извършваше геноцид над руснаците.................Донецк и Луганск..................сега храним жените и децата на украинските фашисти!!!Вижте..............в Интернет има информация за много убити руски деца:"Ангели Донбасса"Демократичният Запад мълчеше 8 години!!!