Неразумно е отстъпка на горивата за цялото население

Трябва да се даде само на най-уязвимите групи, обясни Владимиров
19 май 2022 10:00, Петя Славова
77
Неразумно е отстъпка на горивата за цялото население
Снимка: БГНЕС

Неразумна е правителствена мярка за отстъпка за горивата за цялото население. Такова мнение изрази пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

 "Много по-разумно е да се даде на най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими.

Още по темата

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

 "За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира Владимиров.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е консистентно сред страните с най-ниски цени. Това до голяма степен се дължи че на българския пазар има едни лидер, който не само преработва горивата, но и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния руски нефт.

 "Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", коментира Мартин Владимиров.

"Нямаме много механизми, с които да задържим цената по пазарен начин. В момента ЕС прилага мерки за да подкрепа на потребителите на енергия. Най-разумният начин, който се възприема е да се превеждат директни чекове към най-уязвимите групи

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, то вече е вкарано ценообразуването, тоест няма фактори, които да променят значително търсенето и предлагането и цената значително да се вдигне", каза Владимиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
15
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Кабинетът ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ ОСТАВКА
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост на най-уязвимите които в повечето случаи нямат коли едва ли им е до цената на горивата
13
2
 
11
 
! Отговори
Любо питен преди 1 година
Инфлацията е естествена в икономическо отношение регулация на пазара, която се самоактивира, когато парите в обръщение станат много повече от стойността, която е достъпна за размяна. Намесата в посока "подпомагане" чрез изливане на допълнителни количества пари под каквато и да е форма само удължава агонията. Защо, апропо, не ни субсидирате и цената на кюлчетата злато? Зер, трой унция "хвърчи" къде две иляди долара...
12
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на енергииния "експерт" може ли да му го ...... Значи на уязвимите групи данъка 20 лв, моя 300лв., аз да плащам скъпо гориво а те евтино, в същото време олите им бараки, пушат опасни са, паркират по градинки защото нямат гаражи. На всякъде като нямаш пара кара колело или ползваш градски. После мойте здравни осигуровки на таван, а повечето даже не плащат, но пък получаваме еднакво. Вкарвам яко данъци, но оня без гаража руши тротоари. Още малко и Т2, пък после се чудете, с 100% уязвими какво да
11
4
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
Само ми кажете кой нуждаещ се ще зареди 50 литра наведъж(около 150 лева) за да се възползва от отстъпката? Аз знам.Тези с парите ще се облажат отново.Да го д.ат бедните.Нали Кирчо?Нали предателю?
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-уязвими да не излезнат ромите с бмв х5. Ако си уязвим, кола не ти трябва.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове, пазарна икономика. Нали всеки това искаше?! Частен бизнес, свобода на пътуване и т.н. Не знам за кви цени говорим... То става почти соц така. :)
8
0
 
12
 
! Отговори
? преди 1 година
И тези с майбасите имат нужда от по евтино гориво.Да не са по различни от останалите?
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А енергийният експерт дали смята, че е разумно да плащаме над 3 лв за литър???
6
2
 
14
 
! Отговори
Льольо преди 1 година
С цялата тая политика на стимулиране на потреблението чрез одостъпяване на стоките до по-голямата част на обществото чрез субсидиране на разходите на производители и търговци прилича на яко опъване на ластик. И като го пуснат всички отиваме по дяв ол ите. Това могат харвардите.
5
1
 
5
 
! Отговори
Войнстващ капитализъ преди 1 година
Никога благата не са били за всеки . За да има по бедни и по богати.
4
0
 
3
 
! Отговори
Петров преди 1 година
изобщо всичко трябва да се вдига щото ако свалиш цената после трябва да я вдигаш така че по добре да са си високи, заключи експерта.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да се даде само на най-уязвимите групи" На украинските бежанци с майбасите и на украинското посолство?
2
1
 
28
 
! Отговори
12 преди 1 година
Смешни сте бре. Отстъпката и без друго е 12.50 лева. А за да заредиш 50 литра гориво, средно струва към момента 150 лева. Кои уязвими групи могат да си го позволят. Аз лично тези 25 стотинки ги подарявам на *** Нинова да си купи зоб за коня.
1
0
 
21
 
! Отговори
Пореден преди 1 година
А сегашната цена е много РАЗУМНА така ли ?