Кметът на Вършец: Последствията от пороя ще се възстановяват с години

Движението през "Петрохан" трябва да бъде пуснато до края на деня
Обновена: 13 юни 2022 16:42 | 13 юни 2022 14:42, Анисия Иванова
1

Втори ден проходът "Петрохан" остава затворен след преминалата там водна стихия. До края на деня се очаква движението да бъде пуснато, но само в едното платно. И във Вършец продължава описването на щетите, а от общината са категорични - нужна е помощ от държавата. Кметът е

Откъснати мостове, разрушени улици покрити с тиня - така изглежда Вършец след стихията. Множество приземни етажи са наводнени, хората продължават да изпомпват водата от мазетата.

Дафинка си спомня с ужас силния тътен от бушуващата река "Ботуня".

Още по темата

"Стана към 4 часа през нощта. Водата влачеше големи камъни. Страх, ужас, не може да се спи. Ние мислехме да бягаме, нанякъде да се евакуираме. На втория етаж сме, но ни е страх да не отнесе къщата, влачеше камиони, коли. Тази нощ съм пила хапчета за успокоение", сподели за преживения ужас Дафинка Живкова.

Кметът на Вършец е категоричен, че само с общински средства не могат да възстановят щетите.

"Смятам, че след такива бедствия последствията ще се възстановяват с години. Тепърва ще се установява истинската стойност на щетите, но за мен са за милиони левове. Но без помощ от правителството е невъзможно да се справим, просто абсурд", категоричен е кметът инж. Иван Лазаров.

А на прохода "Петрохан" вече е направена първата стъпка да се отпуши водостокът.

"Следващата стъпка е обезопасяване на поне половината разрушено платно с настилка. Това ще стане с инертен материал и поставяне на пътни знаци за предимство и ограничение на скоростта. Ако направим всичко това, предполагам, че до края на деня ще отворим прохода за леко движение", уточни директорът на ОПУ - Монтана инж. Ивайло Спасов.

В рамките на днешния ден се очаква Институтът по пътища и мостове, съвместно с ОПУ Монтана, да оцени щетите.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари