Няма кой да изкупува българската череша

Редица проблеми съпътстват прибирането на тазгодишната реколта
17 юни 2022 09:53, Петя Славова
57
Няма кой да изкупува българската череша
Снимка: БГНЕС

Пунктовете за изкупуване на череши на територията на цялата страна са преустановили дейност. За това сигнализираха собственици на черешови градини в Старозагорско. Подозренията на производителите са, че така се търси по-ниска изкупна цена, предаде БГНЕС.

Редица проблеми съпътстват прибирането на тазгодишната черешова реколта. Ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите за обработка на масивите, горивата, липсата на изкупвачи и скъпата надница за берачите, са само част от затрудненията на бранша.

Според Петър Стоянов, който отглежда стотици декари с череши в района на павелбанското село Габарево, през последните години има картел при изкупуването на черешите и не се вземат никакви мерки по този въпрос.

Основно ниската цена се поддържа от италиански фирми. Черешопроизводителите се надяват държавата да вземе адекватни мерки, за да се спаси овощарството.

През тази година черешовата реколта ще е по-ниска. Заради валежите през последните дни качеството на плодовете е паднало, защото на места черешите са започнали да се напукват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Надявам се хората одобрили засаждането на такива огромни масиви с бързо развалящи се плодове са си получили парите.ЕС също са баламурници щом продължават да им плащат субсидии.Така си гният на харабия по дърветата.Очаквам скоро да забранят отглеждане на плодове и зеленчуци по селата,както прасетата,овцете и козите,за да може да продават вносни череши и сливи.Конкуренцията е лошо нещо,винаги сметките излизат криви.
46
0
 
2
 
! Отговори
До преди десетина г. преди 1 година
Борците и мафията едно време ги изкупуваха на стотинки не чак толко отдавна!
45
2
 
10
 
! Отговори
Антикупувач преди 1 година
Ми нормализирайте си цените. Или да допуснем и с черешите да стане като с олиото? Не са ви виновни италианците, хайде стига спекула вече. Разбирам, че в тая страна всеки разсъждава на принципа "ден година храни", но хайде да не сме толкова алчни!
44
1
 
14
 
! Отговори
аззз преди 1 година
Килограм череши са 4-5 лв. за килограм банани-2лв.Няма да ги изкупуват!!!!Като е слаба реколтата да ги направят 15 лв.килото и да се надяват,че някой ще ги купи!!!
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема с търговията тук е, че хората си имат череши, никой не е виновен на търговците, че са взимали еврофондове и са си мислили, че некой ще ги обгрижва, има шофьори прекупрвачи, има производители, има магазини, борси, тука просто винаги реколтата е добра. Аз си садя по двороа и улицата, на село последните 2 години сложих 3 нови праскови, 1 вишна и тази година имам място за още 2 дръвчета, че махнах синята слива и джанката :) Мисля, да са череша на запад и орех на север.
42
1
 
16
 
! Отговори
Али Ръза преди 1 година
градина-бране-собствен магазин... никой не ви е длъжен, товарищ!
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен ще е яко, да си засадим още в София. Тая есен ще пробвам да цъкна четири между блока и детските градини в Младост. Да има да си боцкаш като ти се апка. Много джанки, орехи и ябълки имаме, ама двете череши дето са ми около блока са много сенчести и нема игра.
40
1
 
20
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Трябва малко бизнес инциатива, а не да се разчита само на прекупвачите, които естествено им извиват ръцете с ниски цени. Вариант 1: Да правят продукти с по-висока добавена стойност (сладка, ракия, компоти, замразени череши даже) и тогава да ги продават. Вариант 2 (по-лесен): Пускат във фейсбук, че може семейства с деца да дойдат сами да си наберат череши от градините за 1.5-2 лв/кг и готово.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А ако са и студенти е *** кефа само баня да има да се къпят жените и ток за зареждане на колонките" - мани брат, тая колония в Асеновградско дето я говоря жените бяха от Франция, Украйна, САЩ, Италия, момче от Гърция, ходих с тях веднъж направо на реката голи се къпят, много по-заавен и приятен начин някой да ти прибере реколтата. Вечерта турят 2 тенджери леща, ориз и лягат да спят. Къде ще плащаш на берачи, хахаха :D Те даже щото имаха дете едната им гледаше и детето. Супер схема е.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компот, компост, сушени череши, ракия, сладко, мармалад, конфитюр, сладолед от череши - тва е живота. Да няма фира! Който му се бачка намира начин.
37
0
 
14
 
! Отговори
Шест лева кило... преди 1 година
Щом няма кой да изкупува, правете ги на компот........
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих си преди около седмица около 6 кила гръцки череши от столичен супермаркет, изядохме ги, дори сме се вталили хаха. Купих си онзи ден български череши, видяха ми се по-хубави на външен вид, малко по-скъпи от гръцките, което беше странно за мен, но от българските умряхме от стомах. Представяте си с какви отрови ги пръскат у нас, вероятно докато зреят, което е недопустимо за да не хващат червеи. Повече българска череша няма да си купя!
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един Българин - ти можеш и като фермер да се регистрираш и да си ги продаваш сам като си имаш 5 берача за месец. Пускаш ги на 2 и си готов. Ни минават през борсата ни прекупвач. Гледай колко групи има във фейсбука, дето си пускаш поръчката и на всеки 2 дни разтоварват по 2 буса със храна от провинцията в София. Прекия контакт с хората е най-силната реклама.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сс - Ами, аз също съм го мислил, печеливш бизнес е. Имам приятел с бус, който изкупува череши и други плодове през 20те си дни годишен отпуск и ги носи на борсата в София. За 20 дни докато другите харчат по 5 бона на морето, той изкарва 20 бона на село. Мен ме мързи, ама го препоръчвам на всеки, не е трудно и ползите ще са големи, колкото повече череши има на пазара толкова по-ниска цена ще има, а това ще означава по-висока покупваемост и повече витамини за народа. Който има бус да стреля!
33
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Да, идеята доброволците е прекрасна. Сега все още половината хора са от вкъщи може да опънат палатки и да берат след работа. А ако са и студенти е *** кефа само баня да има да се къпят жените и ток за зареждане на колонките. За какво да плащаш на братчеди да берат и после черешите по 3лв на пазара? Кой ще ги купува?
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Черешите се изкупуват на .90 до 1лв на кг.Само берачите вземат .3 до .50лв за кг ." продължение - такъв сайт например е: work away инфо, отвори да разгледаш, фермери си набират доброволци. Ползвайте удобствата на 21ви век и живота става лек. Успех!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Черешите се изкупуват на .90 до 1лв на кг.Само берачите вземат .3 до .50лв за кг ... другото на практика не стига за ренти, химия и прЧерешата е на загуба !" - Знаеш ли, има едни сайтове където си вземаш хора от чужбина на гости, главно хипари "зелени хора", които искат да живеят на село за някоя друга седмица, които ги гостиш, а те ти помагат със земеделието. Познавам една таква двойка си бяха взели 5 момичета и 1 момче да им работят градината в Асеновградско. Доброволци му е макята. ;}
30
0
 
6
 
! Отговори
сс преди 1 година
Така ли не се намери един предприемчив голям производител да организира изкупуване и пласиране? Или големите са си наредили нещата и само малките не могат. Еми един кооператив да си направят.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме домързя да правя ракия, че минах на трева, имам 3 череши с по 150кг по тях в Казанлъшко. За кокошките ще да останат, да си правят банкет. Пак не е зян.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бонго бонго - Факт че в София бананите дето летят от Южна Америка са по-евтини от черешите, дето ги карат от Кюстендил. Банани в България има доста и който иска си купува. Виж в Русия не се знае до кога ще имат банани?