"Внуци под наем" помагат на възрастни и самотни хора

Младежи от Турция идват в маданските села
15
"Внуци под наем" помагат на възрастни и самотни хора

"Внуци под наем" помагат на възрастни и самотни хора в маданските села. Инициативата се провежда за трета година, а младежите се включват с помощ в домакинството на възрастните хора, но и със земеделска работа.

С прегръдка и домашни сокове баба Зейра посреща "внуците си под наем". Жената от години живее сама в почти обезлюденото село Арпаджик.

"Трудно е да си сам, живот между четири двора, самотно ми е", не крие най-голямата си болка баба Зейра.

Днес обаче възрастната жена е щастлива. Младежи от Мадан и Турция изпълват двора ѝ със смях. Дошли са, за да приберат дървата за огрев на възрастните и самотни хора в селото.

"Помагаме в събирането на реколтата, с почистване. Боядисваме огради, къщи", уточнява координаторът по проект "Внуци под наем" в Мадан, Сузана Георгиева.

Докато младежите се трудят баба Зейра не спира да им благодари и да им се радва като на собствени внуци.

"Да са живи и здрави децата и майките дето са ги родили. Така бях болна, дойдоха, събраха ми дърва, внесоха ги децата. Няма да ги забравя докато съм жива", споделя  признателността си възрастната жена.

Младежите от Турция разказват, че идват от големи градове като Измир и Бурса и за първи път виждат и държат в ръцете си брадва.

"За първи път правя подобно нещо. Аз идвам от огромен град и ние не ползваме дърва за огрев. За първи път тук виждам, но е забавно. А възрастните хора са толкова мили и сладки, постоянно искат да си говорим, постоянно ни прегръщат", казва Айбике Ташкаран.

"Трудна е работата, която правим, но с помощта си правим възрастните щастливи и за това работим с удоволствие", допълва Мазлум.

Младежите ще продължат да помагат на възрастните хора в Община Мадан до края на месец септември.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: внуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
Това е платена услуга, ""под наем" означава че има финансови интереси. И веднага тука скачат че видите ли колко добри са децата. Идеалисти. Никой не е добър от самосебе си, естествено че децата са били подбрани и закарани да бъдат подложени на този нон сенс, а вътрешно в мислите си искат да се махнат час по-скоро от тези слаби и състарени хора, които демонстрират какво ги чака и тях, вмирисана и болна старост и смърт чрез старост нерадост и предпочитат да се запознават помежду си докато са млади
12
3
 
13
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
В Турция се уважават много възрастните хора. Много може да се научи от турците за здравите традиции на сърдечност към всеки,сплотеност между поколенията в рода и топли съседски взаимоотношения. Казано кратко,евалла комшулар.8
11
5
 
14
 
! Отговори
jonsy преди 1 година
А българските младежи разхождат татуси и тръскат телеса по чалготеките, да я завзема Ердоган тая територия, че да има ред най на края!
10
12
 
6
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Аз съм млад дядо на 78 години и търся две внучки под наем да се къпем голи в реката, да издоят бика хубаво и да си погрия с прасковките им.
9
2
 
12
 
! Отговори
браво преди 1 година
на турците грижат се за възрастните. А защо гервавите младоци и от другите партии не помагат на пенсионерите?
8
17
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Турски диверсанти вън от РБ :)))
7
3
 
19
 
! Отговори
Теди преди 1 година
БРАВО
6
10
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Айбике Ташкаран кой ги пусна у България от Турция :)))
5
2
 
31
 
! Отговори
МАЦА преди 1 година
A къде е държавата? Защо няма закон за обгрижване на възрастни, както е в Европейските държави?
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а къде са бг младежи --- наркомани алкохолисти ги произвежда бг правителство не бере грижи ни за младежите на за бабите и дядовците хаир нема да видите даи бог проелинам това правителство
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е като онези жени, дето гледат изоставени бебета срещу заплащане до 7 та им година. И тамън детето си помисли, че има майка и оная го разкара и си вземе ново бебе. ТОВА Е НАЙ- ОТВРАТИТЕЛНАТА ПРОФЕСИЯ, КОЯТО НЯКОЙ Е ИЗМИСЛИЛ!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой като малък е чел "Тимур и его команда" на Аркадий Гайдар - пионерско движение от СССР.
1
4
 
33
 
! Отговори
Браво преди 1 година
има надежда. Нека помагат младежите. Някой и на тях ще помогне след време. Да са живи и здрави.