Тонове дини по полетата, в София - 98% гръцки

Няма пазар за родната продукция, обясни производител
4 авг 2022 10:29, Петя Славова
53

Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Така тонове български дини останаха по полето заради липса на пазари. На какви цени се изкупуват българските дини и какви са притесненията на родните производители?

30-40% от динената продукция на моите колеги остана на полето. Основният проблем е безконтролният внос. Българското производство в момента се продава на по-ниски цени от гръцкото, но пак не се купува, необяснимо е. Дините се продават по 10-15 стотинки и при нас вече свършват. Това заяви производителят от района на Любимец Янко Янев в ефира на "България сутрин".

По думите му субсидиите за производство на диня, които се получават в България, трябва да бъдат разделени както при доматите, които биват подпомагани отделно за полско и оранжерийно производство.

"Дините се гледат с капково напояване. Те се сеят през април под тунели. При нас разходът е около 1000 лева на декар. За нас отпусканата субсидия от 50 лева на декар не е никаква помощ", категоричен бе  той.

Според Янев държавата трябва да изпълни своята роля  и да контролира вноса.

"България не може да спре вноса от Гърция, тъй като се намира в ЕС, но си има механизми, с които да се въведе контрол. Аз например не мога да отида да продавам в Гърция", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Янев подчерта, че повечето земеделски производители у нас са нелегални - избягват да се регистрират, тъй като не желаят да плащат данъци.

"Догодина може би няма да се занимавам с това нещо, няма смисъл. Не е нормално да вложиш 100 000 лева и да изкараш 90 000 лева", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
1
 
! Отговори
Гуню преди 1 година
Ами така ще е, като сме продажници, пукайте сега гръцкия ***!
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Добре де, как така гърците успяват да ги произведат с по-малко разходи и да успеят да залеят даже чуждия пазар и да печелят." - брато на гърците се сават от 4 до 5 пъти повече субсидии от България по тази програма. Разходите са едни и същи, но Е.С. лансира Гърция защото нашите южни съседи са във фалит от 10 години и ги поддържат изкуствено живи. Втори фалит на Гърция с 300 млрд външен дълг означава еврото да удари дъното. Е.С. е отровен и ни влачи назад.
25
0
 
6
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Сега какво става там в Любимешко!? Наистина ги продават по 10-15 стотинки и разни ,,търговци" отиват, товарят едно ремаркенце и багажника на Пасата и тръгват по места, където няма толкова дини и ги продават за 40 стотинки кг! Вчера попаднах на такава! Отлична беше, а дали има разни препарати не знам!
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-клюбов е момента, че на нас ни е забранено да внасяме и продаваме дини в Гърция, но на гърците не е. Другия съществен чомент е че трябва да искаме същите условия като на другите държави. Ние равни икономически партньори ли сме на гърците или тяхна колония? Държавата/политиците бездействат. Като Гърция забранява вноса и ние трябва да забраним техния - каквото повикало, такова се обадило.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, как така гърците успяват да ги произведат с по-малко разходи и да успеят да залеят даже чуждия пазар и да печелят. А защо българите не могат ? Все си мисля, че проблема е в разликата на яко бачкане/мързел. Сетете се кое за кои се отнася. Видимо е по всичко, не само земеделието - всяко магазинче в Гърция (и по света) ако продавача не продава в момента той не спира да чисти, бърши, подрежда. Българския продавач може да го видите само да пуфти цигара след цигара и да мрънка...
22
0
 
14
 
! Отговори
хмм преди 1 година
отивам на полето където се произвеждат дини, домати, чушки,картофи, череши и т.н. питам производителя за цена , поглежда си телефона вижда какви са цените по магазините и ти казва 1 лв отгоре на цената, били ЕКО, еми да си ги ядат....
21
0
 
10
 
! Отговори
Бау преди 1 година
При по голяма субсидия, ще има яко имитиране на засаждане, без никакви търговски намерения! Фалшив свят стана!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Когато аз губя в бизнеса си, на тоя тукмак дреме ли му? Като не си конкурентен, фалирай." - Виж какво казва човека - "но си има механизми, с които да се въведе контрол. Аз например не мога да отида да продавам в Гърция" на него му е забранено да бъде конкуренция. Той получава 50лв субсидия, а гърците 150лв субсидия. Няма как да е конкурентен като Е.С. лансира Гърция, а бължариге вместо да плюем съгражданите с трябва да въведем същите рестрикции за внос каквито имат и гърците за нас.
19
2
 
6
 
! Отговори
Хахахах преди 1 година
Ами, не купувайте гръцки. Търсете български. Некой НЕ ни е виновен. Никой не ни е длъжен.
18
1
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
До АнонименГек току що хапна карпузка от сопствения си бостан! Так, че не му давай акъл на иронията! Не можеш да подведеш зрителите! Те прекрасно се ориентират, че Чук е селянин и е израснал с магарешки каручки и карпузи през ваканциите!
17
7
 
9
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Проблема на гръцката дина е че предизвиква стомашни проблеми поради тежката химия с която торят
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато аз губя в бизнеса си, на тоя тукмак дреме ли му? Като не си конкурентен, фалирай. Кво ме занимаваш и го правиш световен въпрос?
15
11
 
5
 
! Отговори
европеец преди 1 година
Ако не бяхме в Ес ,щеше да има повече държавна регулация , най малкото вноса щешеда е по- ораничен,а това би стимулирало родното.Ес е вреден
14
0
 
4
 
! Отговори
Ивеститор преди 1 година
До анонименАз не питам - избирам държава където бачкаторите са най-ефтини, нямат образование, живеят най-мизерно и най-кратко, и... все още вярват в мантрата пазарна икономика.
13
1
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
До 8 АнонименСубсидии има, но не са правилно разпределени. Получават се предимно от т.н. зрънчовци с Бентлита и прочие. Тяхното политическо лоби е най-силно.
12
4
 
15
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Не е вярно, гръцките дори са по-вкусни. Доста по-сладки са и стават готови по-рано. Пресковите им не струват сравнени с нашите, но дините им са екстра.
11
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
спирам и питам една диня ти гръцка ли си или българска тя мълчи . избирам тази която е с 20 ст по евтина . 10 кг по 20 ст са 2 лева . иначе диня като диня .
10
0
 
21
 
! Отговори
тарикат преди 1 година
1000 лева на декар за бостан ахахаххахах Абе ние може да сме граждани, ама не ги ядем доматите с колците хахаха Капково напояване трябвало, че ти да не поливаш с питейна вода от Искъро, бе? Или викаш да си избиеш цялата инвестиция за технологията и техниката за един сезон? хахахах яжте си ги тия дини
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 20+ години държавата не защитава родните производители. В Гърция е по-топло от рано и правят дъмпинг, не без помощта на митничари и министри. Много са проблемите в българското земеделие и животновъдство. Ако така продължава, то всички зеленчуци на пазара ще са "восъчни" и главите ни ще станат на зеленчуци...
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българските политици, както винаги въртят далавери с вноса, ето на капитан андреево бг съда разреши на мафиотската лаборатория отново да работи, отделно че ако селското ни стопанство беше субсидирано, както гръцкото, щяхме да ги забием в земята гърците по вкус и качество, но бг политици са далавераджии и ***!