Евтино няма: Търсенето на имоти все още надвишава предлагането

Новото строителство се свива драстично заради кризата, инфлацията
12 авг 2022 18:30, Анисия Иванова
49

Строителството в България се е свило драстично през второто тримесечие на тази година, показват данни на Националния статистически институт. Броят на новите жилищни сгради у нас обаче все още бележи ръст.

"Има равновесие и спокойствие на пазара, нищо драстично не се случва. Свива се новото строителство заради политическата криза, енергийната криза, инфлацията... Има предпазливост, но нищо драстично. Предлагането продължава да се ограничава, все по-малко хора решават да продадат имота си. Търсенето в някаква степен се е свило, но все още надвишава предлагането", коментира управителят на imoti.net Снежана Стойчева.

По думите ѝ хората търсят имоти и като убежище на средствата, с които разполагат. Освен това все по-често искаме да живеем на по-широко.

"Оказва се, че живеем на тясно и с много хора - пренаселено. От две години се търсят по-големи жилища с допълнително помещение за работа от вкъщи. Сега най-вече хората купуват имот с цел да живеят в него, а не толкова с инвестиционна цел. 50% от тях имат спестявания, с добри възнаграждения са и имат възможност да понесат леко покачване на лихвите", каза още Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея покачването на лихвите по ипотечните кредити няма да бъде драстично и страшно за изтеглилите вече кредити и тези, които тепърва ще теглят такива.

"Кредитирането е един от основните фактори, които движат пазара на недвижими имоти. Това пак ще свие малко пазара, но никой не може да каже с колко. 50% от сделките на пазара се извършват със собствени средства. Има спестявания и те се инвестират точно в недвижими имоти. Това ще продължава и занапред, тъй като интересът е продиктуван от нужда", подчерта Стойчева.

Тя е на мнение, че при недвижимите имоти не може да се говори за балон, тъй като имотите винаги имат стойност и никога не се превръщат в нула.

"Цените на имотите може би ще се успокоят. Ако поддържат ръст, той ще бъде в рамките на ръста на инфлацията. Не очаквам цените да паднат драстично", прогнозира гостът в студиото.

По думите на Стойчева броят на обявите в imoti.net е намалял сериозно от около година и това е продиктувано от факта, че няма толкова голямо предлагане на имоти. Много бързо се реализират сделките, след много малко огледи, което е сред причините обявите да изчезват бързо от Интернет.

"Фалшивите обяви започнаха да се появяват при предишната криза. Преди години имаше много повече фалшиви обяви. Те понамаляха, защото взимаме мерки. В imoti.net всеки може да сигнализира за некоректна обява. Преди 8 г. започнахме конкурса с годишните награди на imoti.net - така искаме да помогнем на потребителите да избират брокер и агенция. При нас фалшивите обяви са под 5%", каза Стойчева за финал на разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брокерски ***. Тази кака от коя планета идва ? Такава криза ще ни връхлети след няколко месеца, че никой няма да му е до "инвестиции" в коптори.
18
7
 
10
 
! Отговори
Тръцкам преди 1 година
Праднята ми е газ, който русофобите могат да използват. Като бонус ще получат редки екскременти
17
10
 
9
 
! Отговори
ПРИКАЗКА преди 1 година
Все повече Богаташи купуват имоти в Русия . ЕС е на финала на Живота си .
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж са поскъпнали пък никой не продава. Ако не продават тогава цените ще скочат но не са скочили или са скочили. Някой разбра ли я.
15
1
 
45
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Много странно, населението намалява а търсенето се увеличава.
14
19
 
11
 
! Отговори
черния преди 1 година
Цените растат, защото хората имат пари да плащат повече. Ако нямаше кой да дава по 3-4000 евро за панелки, нямаше и цените да са такива.
13
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са абсолютно брокерски измами и игри на думи.
12
17
 
15
 
! Отговори
NoWay преди 1 година
Купих преди малко повече от година след чудене близо още година дали цените все пак няма да паднат. Равносметката ми е следната -цените са с над 30% по-високи днес, а със спестявания върнах 1/4 от кредита. Удобството да не си под наем и да се съобразяваш с прищевките на наемодателя е безценно. Така че - който се нуждае от жилище, за да живее в него и има заделени пари, да не се помайва, а за инвестиция сега - абсурд!
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моите съседи са четирима в боксониера... Децата им са на 14 и 20 години. Нищо не търсят щото нямат пари да си покрият вноските по евентуален кредит.
10
1
 
18
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Баба Снежа най разбира :)))
9
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсенето на ЕВТИНИ.... имоти надвишава предлагането... За да бъдем точни.... Пред очите ми има кооперация, която вече почти 2 години стои полупразна.
8
1
 
13
 
! Отговори
Запетайко преди 1 година
Не запетайка, а съюз "и". "Новото строителство се свива драстично заради кризата И инфлацията". Тук не сме в САЩ - нашият правопис изисква при изреждане да се използва "и" преди последното изброимо. При само две изброими - задължително "и".
7
2
 
18
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Имот: само в няколко случая: имате сериозен човек до себе си и живеете под наем - ерго пари хвърлени на улицата. Тогава си струва - първите 5 години сте на загуба - нотариус, данъци, такси, лихви от банката, но после - имате инвестиция. Вариянт 2 - имате пари излишък? Купувате нещо ликвидно, което ще ги защити от инфлацията. Вариянт 3 - имате сравнително малко пари, но здрави ръце - купувате порутена къща в инсайдерско курортно място и я реновирате.
6
2
 
29
 
! Отговори
Антиикономика. преди 1 година
Ами то отдавна е така. Отпреди 20 години. Нищо ново под слънцето.. Търси се за 50,,,, предлага се за 100,,,,. И се отчита голямо предлагане и търсене... На практика сделки няма.
5
13
 
6
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Е как ве? РазбЕрачите казват, че балон, муш-пук. Вие да не искате да кажете, че разбЕрачите бъркат, а не пазара? Пффф
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реклама :)
3
4
 
23
 
! Отговори
123 преди 1 година
Глупости!
2
9
 
12
 
! Отговори
Русский мир преди 1 година
Купувайте, купувайте ... скоро борец за православни ценности от Чечня, ще се разполага в къщата ви.
1
2
 
33
 
! Отговори
бургазлия преди 1 година
За това в Бургас половината комунки са замразени !!!