Сиренната система в България ще бъде разширена

Прогнозната ѝ стойност е 37 млн. лв.
12 авг 2022 22:38, Йоана Цонева
29
Сиренната система в България ще бъде разширена
Снимка: БГНЕС

Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ обяви поръчка за разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU. Прогнозната ѝ стойност е 36 998 622 лв. без ДДС.

Сиренната система засега обхваща територията на 14 области - Бургас, Варна, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Дейностите са разделени на четири етапа. От изпълнителя първо ще се иска концептуално техническо решение и проектиране на разширението. Вторият етап е подготовка на областните градове да поемат новите сиренни системи в общинските центрове. Регионалните контролни възли ще са във Видин, Перник и Ямбол.

В третия етап е предвидена доставка, инсталиране, тестване и въвеждане в експлоатация на системата за ранно предупреждение и оповестяване във въпросните 14 области. Също така интегриране на всички новоизградени системи в минимум 96 общински центъра и обучение. Четвъртият етап е гаранционна поддръжка.

Още по темата
Средствата за този проект са осигурени от Оперативна програма „Околна среда“.

Според отчета на ексминистъра на екологията Борислав Сандов именно този е един от трите проекта, с които се цели „релокация на средства в риск“. Безвъзмездната финансова помощ от ЕС за него е 50 млн. лв.

Трите процедури имат принос и за минимизиране на риска от загуба на средства по фондовете на ЕС, е посочил Сандов в отчета си.

Останалите два проекта, предназначени да спасят страната от загуба на европари, са „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване“ (60 млн. лв) и „Подобряване на природозащитното състояние на степни природни местообитания чрез закупуване на земи“ (13,4 млн. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За чий ни е нова, като предния път и старата не я пуснахме, за да не сме били плашили урките. Заради тях дори и на 2-ри юни пуснаха няма и 1/3 от мощностите на сирените.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак некоя наша фирма ше облажи хея. Лошото е че народа няма контрол над нищо и сеяндурите си крадат колкото им е кеф.
3
2
 
17
 
! Отговори
Курбан преди 1 година
Таз система зарад война ли ще я разширяваме? Че кат доди демуйкрацията всичко разрушихме, студената война свърши, щеше да е вечен мир. Ка стана тя? Само след 33 годинки ни гласите сирени. Що? Срещу братята руси ли нещо ще има? Не че не ни замешахте във войните в Косово, Ирак, Либия и т.н. Американските *** за кубан ли ни гласят?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако я разширява бай чекмеджан старият строящ сикаджия,ще има сложи тези сто пищялки за сто бона,останалите петдесет милиона в шкафчинциту,тя Мата Хари си знае работата,да не е вчерашна.
1
1
 
16
 
! Отговори
Аз исках сирене преди 1 година
а то тука за някакви сирени разправят