Засилен мигрантски поток, но и отношенията с Турция не са като преди

Застрашена ли е целостта на европейската граница?
26 авг 2022 15:12, Петя Славова
34

10 800 граждани на трети страни  са задържани през изминалата година в страната като броят им е трикратно по-голям в сравнение с пандемичната 2020.

"Отношенията с Турция не са както преди. По времето на Борисов отношенията с Турция бяха по-добри и натискът беше доста по-малък. Това играе роля, защото една граница се пази от двете страни. При нас виждате политическия хаос. Явно имаше отпускане. Службите си вършат работата донякъде. Тези неща не може да се случват без съдействието на корумпирани служители. Каналите работят с корумпирани служители", коментира директорът на Центъра на близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в студиото на "България сутрин".

По думите му България е транзитна територия и по-голямата част от бежанците предпочитат да не остават у нас. Гостът алармира, че заедно с мигрантите от Сирия може да дойдат около 50-60 хил. терористи, които са членове на "Ал Кайда".

"Натискът се очакваше и се случи няколко месеца, след като талибаните превзеха целия Афганистан. Тогава десетки хиляди афганистанци тръгнаха по тежкия път през Иран и Турция. Военните операции на Турция срещу кюрдите в Сирия отново засилват мигрантските потоци към нас. Говорим за 10 000 човека, а те сигурно са в пъти повече. Отчитаме само заловените", каза на свой ред бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Още по темата

Той добави, че в момента, в който срещу заплащане може някоя камера да бъде завъртяна в друга посока, за да се пропуснат мигранти, това означава, че се застрашава целостта на европейската граница.

"Що се отнася до Турция, не трябва да разчитаме чужда държава да охранява нашите граници. Гърция изгради модерни съоръжения по границата си с Турция и успя да спре мигрантския натиск", каза още бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

Керемедчиев се съгласи, че е голяма опасността терористи да се представят като бежанци и да влязат у нас. По думите му има рязка промяна в самия вид на бежанските потоци. Сега са изцяло мъже, които са в разцвета на своите сили и могат да преминават през трудни терени.

Според д-р Абуаси бежанците вече са предимно мъже, защото рискът по пътя им е станал по-голям и оставят децата и жените вкъщи заради опасностите.

"По-млади хора и повече мъже - това крие опасност. Под 30-годишни са. Не казвам, че всички са терористи. Може 1% да са, но това представлява опасност. Приоритетът на Европа не е към миграцията. Засилването на охраната по границата трябва да започне с нов закон за по-строги мерки", подчерта той.

Милен Керемедчиев добави, че войната в Украйна също подпомага тези мигрантски потоци да преминават през България.

"Европа от 2015 г. влиза от криза в криза. Държавите се оставят сами да се справят. Бежанците от Близкия изток не са чак толкова много, колкото бежанците, които идват от Африка към Европа. Този казус е много по-тежък", обърна внимание той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено Боко беше добър дипломат и по негово време се разбирахме с всички. Радев се държи двулично и левашки, чуждите политици се бъзикат с него, а другите български политици не разбират от дипломация.
30
9
 
18
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
За България, единствената наистина приятелска държава и приятелски народ е Турция. Това е простата истина - и най-свестен съсед. Бойко разбираше това, точно както навремето Стамболов го е разбирал. От близост с Турция имаме само полза и е истина, че докато Бойко водеше една приятелска политика с Ердоган, наплив към Бг нямаше и Турците бяха ги пренасочили изцяло към Гърция. Кирчовците се скъсаха от мили очи към мики-маус държави като Гърция, Маке и Сърбия и влошиха нарочно отношенията с Турция.
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто някой иска полицията да е ангажирана следващия месец с опазване на границата а той свободно да купува гласове. Помага му оня дето насочва мигрантите към нашата граница. ЗАТОВА НА 2 ВСИЧКИ ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА ИМ РАЗВАЛИМЕ СМЕТКИТЕ. Иначе още 12 години най-бедни и най-крадени в Европа.
28
5
 
3
 
! Отговори
778 преди 1 година
Смърт за убиеца! С меки китки няма да ги уплашим! Стига с това беззаконие и корупция. СЕОБОДА ИЛИ СМЪРТ
27
3
 
10
 
! Отговори
@ @ @ преди 1 година
Нека и младите да видят, какво е да те управляват комунисти и децата им . Безумни цени на всичко и реанимация на милиционерската държава. Те това се оказа рекламираната промяната, а именно към живот като в Северна Корея. Нашият Остап Бендер и котилото му ни оправиха хубаво и без вазелин , но напълниха гушките ! Честито харвардски чалгаристанчета с гризнати мозъци дето гласувахте за тях !!!
26
3
 
6
 
! Отговори
До SS преди 1 година
Ако слагаш украинци и сирийци под общ знаменател значи имаш ментален проблем.
25
5
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 1 година
Те украинците от Турция ли идват бе ембицил. Украинците не правят золуми и не изнасилват.Повечето са образовани и жени с деца.Тези ,които минават турската граница са мъже, необразовани и готови престъпници.Жалък сим
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако разрешат на граничарите да стрелят, проблема ще се реши скорострелно.
23
5
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 година
ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! ИДВА ЛОШО !!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Какво правим ,ако господин Ердоган пусне два милиона мигранти към Западна Европа ?
21
3
 
13
 
! Отговори
и те така преди 1 година
другарката меркел трябва да бъде съдена и осъдена за престъпление срещу човечеството с неиното : добре дошли !
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия кога ще ходят по хотелите безплатно )вън украинските гадове от България
19
1
 
8
 
! Отговори
МЮМЮН преди 1 година
ВЧЕРА ДОКАТО РАЗХОЖДАХ КУЧЕТО ИМАШЕ МИГРАНТИ ОКОЛО 20 ЧОВЕКА И В БОРИСОВАТА ГРАДИНА ЕДНА ЛЕЛКА КУЧКАРКА КАЗА, ЧЕ ОНЯ ДЕН Е ЗВЪНЯЛА НА 112 И ТЕ СА Я ОТСВИРКАЛИ КАТО ДОРИ НЕ СА ПОПИТАЛИ ТОЧНО КЪДЕ ГИ Е ВИДЯЛА. НА ВСЯКЪДЕ СА ЯВНО И МВР НЕ СИ ГЛЕДА РАБОТАТА.
18
2
 
5
 
! Отговори
МВР Е ОПГ преди 1 година
Жените на милиционерите не са като преди! Сега са като митологични същества от епични измерения. По са гнусни от хле*арки чесно
17
8
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да има ! Всеки има право на щастие ! За Украинците има всичко за другите НЕ ! ЗАЩО ?
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък едно нещо не оставиха като хората да не го съсипят тия некадърници от ПП, БСП и ДСБ!!! При бате Бойко държавата поне вървеше криво ляво, тия некадърници сега до каквото се докоснаха всичко съсипаха!!!
15
8
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
През 2021 година Сирия е преживяла най-голямото засушаване за последните 70 години. Производството на пшеница е спаднало наполовина през 2021 спрямо 2020. Това е истинската причина за наплива на сирийци към Европа. Нямат вода, намалява и намалява. Така не могат да се изхранват и виждат спасение в Европа където вали всеки ден, но и Европа я чака същото като в Сирия постепенно засушаване и пресъхване на реки.
14
9
 
20
 
! Отговори
7373 преди 1 година
Искаме или не искаме, ще трябва Бойко да се връща. И баба Меркел в Германия. Няма друг вариант. Тия новите ги видяхме. Алкохол, дрога, щипане под полата, разпищолен "мачо" от Плевен, пиян дъртак-вече изфирясъл, и злобна и алчна леличка.
13
8
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Войната в Сирия свърши потока се засилва. Българите се чудят защо. Анализатори казаха, причината не е войната която свърши. Причината е промените в климата. В Сирия настава суша, няма поминък. С какво да се изхранват хората. Отиват към Европа, където засега все още има вода, но и там няма да е задълго. И тук започва засушаване.
12
6
 
7
 
! Отговори
Продължаваме преди 1 година
Имало едно време една партия Герб и един Борисов. Доста години преди тях, в Българиья имало едно БКП и другаря им Тодор Живков. Време е Борисов да си напише вече спомените, за да влезе в историята на страната. Може и в книгата на Гинес да влезе. Три пъти си подава оставките и все още се мисли за успешен политик.