НАП с кампания "Златен плик: Над 300 млн. лв. годишно губи бюджетът

Най-рисковите сектори са търговията на едро и дребно
Обновена: 31 авг 2022 11:35 | 31 авг 2022 11:34, Петя Славова
59
НАП с кампания "Златен плик: Над 300 млн. лв. годишно губи бюджетът
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заплатата в плик ощетява бюджета с повече от 300 млн. лв. годишнот. Това съобщават от дирекция "Управление на риска" към Националната агенция за приходите (НАП). Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., а през последните години се е стопила с около 100 млн. лв., вследствие на предприети от НАП мерки и икономически фактори, съобщават от приходната агенция.

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение "под масата", са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права.

"Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя  в следващите 30 години е близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи възможност да се възползва от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата", коментира Николай Петков - директор на Дирекция "Управление на риска" в НАП.

С цел да запознае работниците с рисковете на осигуряването на по-нисък доход, приходната агенция стартира кампания "Заплата в плик". Тя акцентира върху ползите за обществото от доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигурителни вноски, а също и на щетите, които причинява недобросъвестното поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
7
 
! Отговори
ууу преди 1 година
Тук има един, дето ще повърне от злоба!За да не го ограбват капиталистите, да си направи фирми и да започне и той да ограбва!Ама за тая работа иска дупе!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
плащам осигуровки, а личния бяга от мен като дявол от тамян
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знаех че част от мен и моя труд принадлежат някому (държавата) по рождение
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
туй че не сте успяли да откраднете нещо, не значи че е ваше
15
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
А на НАП мога ли да им го подам неумит? 1 ст. няма да им платя.
14
8
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Мен си ме усигуряват на минималната като склададжия а вав плик взимам 4 хиляди чисто. Защо да давам на държавата като тя нищо не ми е дала?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ще губи от тия 300 милиона 15 милиона са дълговете на Левски,фалит!Кзлевски!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя да не се праи на ощипан, щото в НАП много добре знаят кои фирми дават пликове със заплати, щото са под тяхното крило...
11
0
 
13
 
! Отговори
морски преди 1 година
И този Сезон работници в Туризма няма да си вземат последните заплати. И няма край и няма край...до безкрай!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като за начало върнете старото ДДС 20% за рестораньорите и спрете тези 25 стотинки отстъпка за литър гориво!
9
3
 
3
 
! Отговори
Който има мозък преди 1 година
В Америка вече има кампания -защо данъците за бизнеса са след разходите а данъците за работещите са в момента на вземане на заплатата. Осигуровките са гавра с умния човек.Земеделска земя и крипто те прави милионер с парите за осигуровки. И това без риск.
8
5
 
17
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Ще поспорим тука. Както долу е казано- за какво плащаме 10% плосък данък над 3600? За нищо. За какво отиват един 1000лв. месечно от моя джоб под формата на плосък данък?! За мен- никаква полза. Само храня малцинства, безработни, неосигурени и държавни служители.
7
7
 
13
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
ВСЯКА чужда компания осигурява служителите на реалния им доход. Непонятно за тях е тарикатлъка на разни аутсайдери, като тебе. А ние, богатите, срещу тези 10% данък не получаваме НИЩО насреща. АМА НИЩО! Някакъв мизерен максимален осигурителен праг и мизерен таван на пенсиите.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами трябва някакви действия. Не стига, че така и така ИТ секторът със заплатите от 10к и нагоре издържа държавата и една шепа хора генерираме 20% от БВП, ами все от нас се взима... Някакъв мизерен праг 3600 ми сложили да не мога да изляза болнични. Някаквъв мизерен таван на пенсиите, именно заради наглите сиваци. Писна ми аз да плащам от себе си и работотдател удръжки, приближаващи 3000 месечно, а наглият бачкатор да ми върти геврека на баничарката за 3-4к и да се осигурява на минимална.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
върнете възрастта за пенсия на 50, а не на 65 и ще имат стимул да се осигуряват повече. На 65 я камилата, я камиларя, ай мерси.
4
2
 
18
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Кампанията "Златни кюлчета" не доведе до нищо
3
11
 
16
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Няма частна фирма която осигурява работника на истинската му заплата !!Този 10% данък трябва да се премахне и богатите да плащат много повече ,защото пак ще са роби работниците !
2
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре сива икономика, отколкото политиците да ги крадът.
1
9
 
9
 
! Отговори
fact преди 1 година
мръсните *** искат да ни земат и последните стотинки, за да си ги харчат за луксов, зелени сделки и оръжия . заема.ТИ! ВНЕСИ 0 ЛЕВА В БЙДЖЕТОТ, СПАСИ ПБЪЛГАРИЯ.