Настаняват във фургони 30 семейства, пострадали при наводненията

Те били годни за живот
Обновена: 23 сеп 2022 15:25 | 23 сеп 2022 15:17, Петя Славова
25
Настаняват във фургони 30 семейства, пострадали при наводненията
Снимка: БГНЕС

До този момент 30 семейства са заявили желание да бъдат настанени в жилищни фургони. Общият брой фургони, които сме предвидили, е 46, тъй като на многочислените семейства ще бъдат предоставени по два, а където се налага - и по три.

Това каза пред журналисти в Карлово областният управител на Пловдив Ангел Стоев след съвещание с кметовете на най-тежко пострадалите при наводнението села - Каравелово, Богдан и Слатина.

То се проведе в сградата на общинската администрация и в него участваха още кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Пловдив комисар Георги Мангараков.

Още по темата

Фургоните са собственост на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и са годни за живот, отбеляза Стоев и допълни, че в такива живеят български военнослужещи. Малките фургони са с ширина и дължина 3 на 6 метра и високи 2,40 метра. Вътре има оборудвана кухня, баня с тоалетна и спалня. По думите на Стоев оптимистичният вариант е хората да бъдат настанени в седмицата между 3 и 7 октомври. Във всяко село ще се определят едно или две места, където ще бъдат поставени, за да се захранят едновременно с ток и вода и да ползват обща канализация. Фургоните за Каравелово са 8, за Слатина - 12 и 26 за Богдан.

От 19 септември започна обследването на 96 къщи в трите села, предава БТА. До края на следващата седмица ще имаме пълната картина дали могат да бъдат обитаеми и подлежат ли на ремонт някои къщи, обясни Кабаиванов.

Тъй като екипите на ВиК, които трябва да изградят прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената канализационна мрежа, не достигат във връзка и с други аварийни ситуации, ще поискам помощ от "ВиК Холдинг", който е принципал на ВиК -Пловдив, обяви Стоев. Той ще търси съдействие по въпроса с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, за да се осигурят екипи от други части на страната, които да подсилят колегите си в засегнатите населени места. В Богдан трябва да се изградят 5 км линейна мрежа, в Каравелово - 2 км, в Слатина 1 км. Финансовият ресурс за това ще се осигури от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Още 4 тира с вода пристигат и така имаме осигурена вода за поне седмица напред, допълни Стоев.

Стоев и Кабаиванов съобщиха, че се работи по списъци с необходимите неща за пострадалите семейство. Те ще бъдат качени на сайта на община Карлово, откъдето дарителите ще могат да се информират и да помагат, без да се дублират.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да не забравят хората във фургоните, да не приемат, че са им решили проблемите. Имаше такива случай след земетресения.
24
0
 
7
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
За нормалните българи ЩЕДРИ обещетения от 365лв. и фургони. Политици и власт имащи знаете ли колко сте мразени. Имате ли си представа, че народната омраза за вас няма граници. Всичко гадно, гнусно, неприятно, отрицателно и още, и още нека ви застигне и бъде за вас. Моля се Господ да въздаде каквото ви се полага....!
23
0
 
4
 
! Отговори
предложение преди 1 година
Преместете украинскитенавлеци във фургоните, а настанете пострадалите от наводненията в хотелите на тяхно място.
22
0
 
6
 
! Отговори
Министрите да кажат преди 1 година
Нещо? Радев, дето ги назначи? Областен? Кметът? Пълни л***йнари.
21
0
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НАСТАНЯВАИТЕ БЪЛГАРИТЕ В МИЗЕРНИТЕ ФУРГОНИ,А УКРАИНЦИТЕ В ХОТЕЛИ НА МОРЕТО.ПРОДАЖНИ И ПРЕСТЪПНИ УПРАВЛЯВАЩИ.
20
0
 
10
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И измислиха само фургони, а украинците ги храните в хотели... БРАВО продажници на България..
19
0
 
12
 
! Отговори
Ген-хумореска преди 1 година
Цял свят се превиват от смях като ни гледат какви сме подмазвачи и ***. Първи се скарахме с Русия, първи изприпкахме пред западните решения, пострадалите от Украйна в най-приятни хотели ги държахме с месеци. Не може ли на тези хора да се предложи подслон, докато се оправят? Не са толкова много.
18
0
 
11
 
! Отговори
Няма ли хотел? преди 1 година
Извинете, няма ли за тях приличен хотел? докато се съвземат. Не са чак толкова много. За други пострадали имаше.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си хванете яки адвокати и не заведете иск в Европа да ги съдиите е тия фургони ще си умрете виновни има откраднали са милиони за укрепване на стени но не са, укрепени от село Бисер го осъдиха в Европа и хората получиха солидни обещетения
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тях Европата и държавата няма ли да отпуснат по 40лв за храноден на някои мастит бизнесмен хотелиер да ги приюти.
15
0
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е нема кък!...Зер сички хотели по черноморието са заети от укри ...Така,да бъдем "солидарни!"..?
14
0
 
24
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 година
За едни майка, за други мащеха. За мазните укри, хотели на морето и на Боовец, за пострадалите българи фургони. Отидете да видите къде настаняват украинските бежанци в Германия, в условия по-лоши от един фургон.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ви е срам, бе??? Да настанявате хората във фургони на студа. А украинците в хотели и бази????????????????
12
0
 
22
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Политици - българомразци! Пълен позор!
11
0
 
28
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Пет звезди хотели за украинците за БЪЛГАРИТЕ мизерни фургони ..........псувам държавата и промяната и се изнасям на запад.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде в 3 на 6 метра събраха кухня, баня, тоалетна и спалня?!? Я ги покажете тия кутийки да ги видим колко стават за живеене!
9
0
 
36
 
! Отговори
България преди 1 година
*** с последни модели телефони и коли за стоцити хиляди левове в 5* хотели , а българите във фургони! Как не Ви е срам? Мен ме е срам да се нарека българин! Обичам България, но това вече е прекалено! Ужас
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да тълкуваме този факт? За украински граждани - хотели, за българи - фургони! А идва зима! За нас държавата е мащеха, а иначе си взима всички данъци.
7
0
 
28
 
! Отговори
Albi преди 1 година
За тях няма ли хотели? Направо се подиграват с хората.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега трябва хората, ако имат достойнство, да вземат пример от украинците: да отидат да видят фургоните и да започнат "Тук няма условия, тясно е, няма клитакик, тоалетните не са хубави, леглата не са удобни, студено е, задушно е, мрачно е, в това не може да се живее, няма удобства" и т.н. всички оплаквания, с които украинците отказаха да ги настанят във фургони! Както се казва, искайте и ще ви се даде!