Д-р Абуаси: За да спрем бежанския натиск, трябва по-малко корупция

Не трябва да има разлика между бягащ от Сирия и бягащ от Украйна, допълни той
27 сеп 2022 15:10, Анисия Иванова
6

В бежанските центрове у нас са настанени общо 2317 лица, като те са предимно от Сирия, Афганистан и Ирак. Това показват данните на Държавна агенция за бежанците към 24 септември. Капацитетът на 4-те центъра е запълнен между 60 и 70%.  

"Мигрантският натиск от Турция може да продължи през септември, октомври и ноември, но през зимата ще се намали. Важното е, че засега няма политика да се пускат бежанци към нас. Така че тези цифри, в сравнение с това, което се случва в Гърция и други държави, са много малко. Трябва да си гледаме малко повече работата по границите", коментира директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в "България сутрин".

Още по темата

Според него бежанците идват от обработени канали. Той добави, че не е важно да хванеш отделни групи бежанци, а да хванеш канала от Турция насам. Гостът смята, че част от бежанци минават транзитно през България, но това е част от мрежата за трафик на бежанци.

"Няма как да се осъществяват тези канали, без някой чиновник да помага. За да спрем бежанския натиск, е необходимо малко повече хора на границата и малко повече техника. Малко по-малко корупция", каза д-р Абуаси пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ще започнат да пускат бежанци от центровете, след като получат статус. Той поясни, че дори в най-голямата бежанска вълна не са били запълнени на 100% центровете. Гостът изтъкна, че ако искаме да се отнасяме по-европейски, не би трябвало да има разлика между бягащ от войната в Сирия и бягащ от войната в Украйна.

По темата за влизането на терористи през границите ни, д-р Абуаси обърна внимание, че трябва да има повече сътрудничество и европейска подкрепа за България за опазване на границите ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ЕлисаветаБелобрадова преди 1 година
Шефовете на ДАБ се занимават с трафик на хора, най-вече Димитър Киров-юристчето
3
0
 
6
 
! Отговори
перко преди 1 година
Нали Киро *** и Дамаджаната я пребориха корупцията!!! !
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласна съм с Д_р Абуаси .
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако беше като в соца и граничарите да имат право да стрелят на месо, без да има наказателна отговорност и да видим. А корупция ще има, защото политическата класа иска да има корупция.