Недостиг на лекари в България - причината не била само заради парите

Няма да има пациенти на студено, обясни директорът на "Пирогов"
8 окт 2022 09:35, Петя Славова
79
Недостиг на лекари в България - причината не била само заради парите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви са причините за дефицит на кадри в здравеопазването в България, коментира директорът на "Пирогов" д-р Владимир Димитров.

По думите му, не става въпрос само за пари, а и защото работата е отговорна и натоварваща.

"Говорим за недостиг на медицински кадри постоянно. Този проблем не е само в България. недостигът на кадри е в цял свят. Отговорността и тежестта на работещите в здравеопазването е толкова голяма, че е несъразмерна със заплащането. Когато тези хора напускат – не става дума само за пари. Натискът и натоварването са големи от една страна, а от друга – има едно неразбиране от страна на обществото и недобро отношение на пациентите към тях", подчерта той пред Нова тв.

Димитров коментира и кризата с енергийните ресурси и поскъпването на тока. "Пирогов е обезпечен за тази зима. Няма да има пациенти на студено. Работата няма да спре. Напротив – работата се увеличава постоянно с оглед на случващото се по улициите на България, тъй като ние сме една спешна болница".

"Имаме стройна финансова дисциплина. Имаме финансов план за погасяване на дълговете. Изготвени са погасителни планове към доставчиците, които са одобрени от принципала в лицето на държавата и МЗ. Увеличили сме заплатите с между 40 и 60 процента и имаме ясна визия - как и кога, можем да излезем на печалба", подчерта той.

Още по темата

"Често се говори за реформа в здравеопазването. Но според мен не трябва да се говори  за реформа, а за усъвършенстване на настоящото здравеопазване, което имаме. Доста често реформите са грандиозни и кардинални промени, а отнемат и време", посочи той. И допълни: "Процесите в обществото ни, и в частност здравеопазването, трябва да бъдат еволюционни, а не революционни".

Според доктор Димитров в медицината и в управлението на здравеопазването най-пагубното е бездействието.  "Защото, ако работиш, ако предприемеш някакви действия – ти може да сгрешиш, но ти си активен и има процес. А когато бездействаш, нещата не се случват, а проблемите се задълбочават".

"През последните 30 години се направи много за здравеопазването. Не мога да кажа, че това е загубено време. Когато критикуваме – позицията на критикуващия е най-лесна. Защото той може да посочва само негативите. А конструктивния начин на мислене е да подходиш към него креативно и да помислиш по какъв начин може да бъде подобрено", категоричен е той.

Доктор Димитров даде и подробности за състоянието на френската гражданка, пострадала при катастрофата ан Околовръстното, която беше преместена в "Пирогов". "Смятаме, че всичко, което правим, е да спасим нейния живот и тя да остане с по-малко трайни последици за нея. Смятам, че състоянието ѝ е малко по-добро от преди", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До MIKE навсякъде по света лекарите са милионери, драги. Не станат ли и тука такива задравеопазване няма да видите.
64
0
 
1
 
! Отговори
ttt преди 1 година
До Nnnn Да,прав си.И нямаше толкова болни хора.Бяхме по-здрав народ .
63
2
 
10
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Никъде по света няма да видите Докторът да има такова негативно отношение кам пациентите си както е в БГ или да ги възприема като подвижни касички-в много държави не изкарва и половината от заплатите в БГ.Със забележката, че много доктори в БГ са много добри специалисти и са неимоверно отдадени на пациентите си. Ако се чувствате некомфортно, неудовлетворени или неоценени в това, което правите- винаги може да смените професиата си.Не се надценявайте- доста професий изискват по-дълго обучение.
62
2
 
10
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Не е нужно да изливате върху пациентите си озлобението от собствената си некадърност и некомпетентност,от ниските заплати и от средата в която живеете. Неудовлетвореност от заплащането има във всяка 1 професия. От вашата работа зависи животът и здравето на хората, когато са в безпомощно състояние. Що за изверг трябва да си за да спекулираш с това в такъв момент. Ако имате капацитет, пари ще изкарате и в БГ, или винаги може да заминете, но не рекетирайте Българския пациент с горните оправдания.
61
1
 
9
 
! Отговори
никой преди 1 година
айде ,бе!!!! Седем години висше образование, след което още четири учене! И то какво учене! За да можеш да практикуваш, трябва много отдаденост, това не е професия, това е начин на живот! Затова на запад никой не иска да го учи, и да го практикува. Тука още има ентусиасти, но те ще свършат. За такава отдаденост, каквата се изисква от лекарите, трябват мнооооого парици, всичко друго е лъжа и измама!!!!!!
60
8
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
до 65 , до 67 докторите не били търговци!!!Те са търговци спекуланти - искаш ли да знаеш колко оставят пациентите на ръка, само в държавно общинските болници? Искаш ли да знаеш как стоматолозите веднага ти сменят всички зъби, само да има далавера, искаш ли да знаеш колко вземат за "избор на екип"?? Има ли го това в твоята европа? Има литам кардиолози с 15-20к заплата?Има ли в Европа административни директори с 50-60к заплати на месец? Кажи бе умнико?
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко мои приятели лекари емигрираха в Германия. Казаха ми: в България никога не бихме могли да имаме този живот, който имаме тук. Разбирам ги. И там работата им е тежка, но получават заслуженото. Тука като са ми обяснявали цялостно какво е им казах че и аз бих заминала на тяхно място.
58
5
 
11
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
До Do 56 ---------------------Докторите не търгуват със здравето ти, както и автомонтьорът, например, не търгува с колата ти. Това са професионалисти, които продават уменията си. А приказките за призвание си ги кажи на шефа, за да ти спре заплатата и да се храниш и издържаш от мерси и призвание!
57
5
 
4
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Как преди 1989 имаше много доктори и сестри ?
56
9
 
8
 
! Отговори
Do 56 преди 1 година
Докторите не са търговци, както търговците не са доктори.Не се учудваи защо с подобна философия на крайгратска мутра от 90-те години пациентите имат такова отношение към докторите. Не си спомням някаде в Хипократовата клетва да става вапрос за търговия- Ако не мога да помогна на пациента, не трябва да му вредя...Ако не можеш да си позволиш да бъдеш доктор не ставай търговец със здравето и живота на пациентите си-медицината е призвание не търговия и не е за всеки.
55
9
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
"има едно неразбиране от страна на обществото и недобро отношение на пациентите към тях" -- ми да, обществото отказва да разбере глубото и високомерно отношение към пациента и постоянното изнудване за пари срещу кьопава работа..
54
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В Западна Европа работата на лекарите е много по-натоварена и отговорна. И постоянно са в риск някой да ги осъди за грешки, я пациент, я одитора. За медицинските сестри да не говорим, там вършат това, което в България правят докторите. И въпреки това всички бягат. За пандемията българите убиха повече лекари от колкото във всичките войни които са водени взети заедно. Въпрос на оцеляване е да се махнат от антиваксърското гето.
53
2
 
10
 
! Отговори
Асп преди 1 година
Два века сме назад във всяко едно отношение не само в здравеопазването
52
6
 
8
 
! Отговори
Мето преди 1 година
БГ здравната система е фалшива като руската армия. Само източват пари с фалшиви фактури. Но Зевс ще удари една светкавица на Бойко Лакомия и ще го изпържи до въглен.
51
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България все лекарите ви са виновни. Те ли са виновни, че не сте ваксинирани? Те ли са виновни, че не ходите на профилактични прегледи? Те ли са ви виновни, че сте затлъстели алкохолизирани неграмотници? Те ли са виновни, че вземат жълти стотинки за нощни дежурства? Те ли са виновни, че ги нападат и бият ромите? Затова сме навън, в Европа, където ценят труда ни и ни уважават. Оправяйте се сами!
50
10
 
10
 
! Отговори
НЕМА доктори.... преди 1 година
КИРЧО И КОКОРЧО КАЗАХА ДА ПАЗИТЕ " ГЛАДНА ДИЕТА"---и ШЕ са упрайте ....
49
1
 
16
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
За какво са ви доктори, бе....нали имате знахари и партийни секретари...хахаха..
48
15
 
3
 
! Отговори
До Лекар преди 1 година
Не занимавам цяла България с това колко аъм ценен и как трудът ми трябва да бъде високо платен. Пък и не съм участвал в масова измама. Вие сте за затвора.
47
2
 
22
 
! Отговори
Лекар до 55 преди 1 година
Всички сме търговци. Аз продавам знанията и труда си и искам справедлива цена за усилията си. Ти, предполагам също не работиш на доброволчески начала и не отказваш повече пари, ако ти предложат повишение, нали?
46
14
 
14
 
! Отговори
До Лекар преди 1 година
По- добре не се връщай. Болниците имат нужда от лекари, а не от търговци.