Осем години след трагедията в "Миджур" - виновни няма

Ранена при взрива не е получила и обезщетение
8 окт 2022 10:38, Петя Славова
13
Осем години след трагедията в "Миджур" - виновни няма
Снимка: БГНЕС

Осев години след взрива в завода за боеприпаси край видинското село Горни Лом, станал на 1 октомври, още няма виновни по случая.Всичките 15 мъже и жени, които тогава бяха на смяна, загинаха. Имаше и ранени.

Трагедията не е забравена. "Като дойде тази дата за мен е нещо страшно", споделя пред Нова тв Жасмина Стоянова. Тя е работила в завод "Миджур" и оцелява по чудо, след като отломка от взривения цех се забива в ръката й.

Още по темата

"Удари ме един циментов блок. Имам две дупки на ръката си. Спомням си, че ме удари нещо много силно по ръката. И като си погледнах пръстите - изгубих съзнание и паднах на портала. Колеги ме вдигнаха и повече нищо не знам. 10 минути не помня нищо", разказва жената.

Претърпява две операции. Но ръката ѝ така и не се възстановява. "Хапчета пия постоянно за успокоение, защото не мога да спя и ме боли", твърди тя.

Жената разказва, че не е получила обезщетение, след като е била ранена. "Не съм получила една стотинка от застраховка, а виновни няма. Водихме толкова дела, даже мисля че още продължават, но виновни сме си ние. Жалко за колегите, отидоха си млади, оставиха деца, семейства. Тук в България наказание няма, виновни няма".

До ден днешен виновни за взрива и смъртта на 15-те мъже и жени няма. Обвиняемите по делото бяха четирима. Един от тях е и собственикът на завода Валери Митков, чийто син беше сред загиналите. „Да се накажат тези господа и дами, които са алчни за пари и само гледат да се печели, а не се гледа за здравето и живота на хората. Така ще продължава. Ще има жертви и ще са виновни тези, които работят там, защото сме гладни, боси, болни. Отиваме да работим, за да си поддържаме семействата и в един момент си отиваме от този свят”, заяви Жасмина.

В момента завод „Миджур“ не утилизира вече мини. Неофициално обаче се знае, че новите собственици са украинци, които най-вероятно ще произвеждат патрони в него.

"Съвсем нови сгради са изградени, нова технология, нови машини и да се надяваме, че ще са по-безопасни от предишните. Работят усилено да започне производство. Да се надяваме, че повече аварии няма да има", посочва Илиян Михайлов, кмет на село Горни Лом.

Жителите на селото обаче искат проверяващите институции да не си „затварят очите“ пред нередностите вътре. За да няма повече жертви и почернени семейства.

Осем години по-късно не се знае каква е причината за експлозията в завода, а съдът и прокуратурата в България казаха, че никой няма да понесе отговорност за трагедията, в която живота си изгубиха 13 мъже и две жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата и Съдът са на ГЕРБ и потулиха случая.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАИВНИЦИ,ВИНОВНИ НЯМА И НИКОГА НЯМА ДА ИМА В ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРО-СТА-ЦИ!!!...
8
2
 
5
 
! Отговори
НЕ ТРИЙ ! преди 1 година
Е, все пак правосъдието на другарката Светла Даскалова действа успешно и до наши дни . Чудесно бъдеще ни чака с такова правосъдие и правораздаване ! СОЦИАЛИСТИЧЕСКО !
7
0
 
7
 
! Отговори
Каскет преди 1 година
Държава, Прокуратура, ПарлаМа/ент, *** народ! Мафиотска собственост!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То с тая наша прокуратура и съдебна система накрая и Семерджиев ще бъде оправдан.
5
1
 
7
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
То и песен има - "за милиони няма закони..."
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами комунизмът в България си продължава. Нали комунистите това казват "Вина има, виновни няма". Докато народа не покаже, че иска да се освободи от комунизма...
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нашето пещерно ниво на медицина учено по учебниците отпреди 89-та че и след това писани от комунистие така.След две операции пак няма ефект
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че доколкото помня, Миджур директно беше изчезнал целият, а много дълго време след това търсиха парченца от загиналите, нявсякъде там,..щото някъв от другия цвят блъскал по мина с чук, да и свалял взривателя, а около него имало още доста за същото...
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
алчните застрахователи са за затвора ,кой ли знае какви врътки правят за да не платят на тази бедна жена !