35 украински бежанци са настанени в буферния център в Елхово

Очаква се хората там да се увеличават
20
35 украински бежанци са настанени в буферния център в Елхово
Снимка: БГНЕС

Буферният център от фургонен тип в Елхово отново отвори врати. От снощи там са настанени временно 35 украински бежанци, пристигнали в страната ни преди дни, съобщи пред журналисти областният управител на Ямбол Георги Чалъков след заседание на Областния кризисен щаб.

По думите му се очаква броят на настанените във временния център в Елхово да се увеличава, тъй като всички пристигнали украински граждани вече ще бъдат насочвани първо там. После ще бъдат разпределяни към държавните бази в страната, каза Чалъков, цитиран от БТА.

Към момента са настанени предимно жени и деца, като има и четирима възрастни мъже. Ще бъде осигурено медицинско обслужване, тъй като някои от хората са с хронични заболявания. При настаняването е осигурена храна от общинския социален патронаж в Елхово. Създава се организация за осигуряване на изхранването им и през следващите дни.

Условията в центъра отговарят за временно пребиваване. Фургоните са оборудвани с легла, имат отопление, санитарни помещения с вода и канализация, категоричен беше Чалъков относно разпространената по-рано днес от Българския хелзинкски комитет позиция, че липсват елементарни битови условия.

„Това е център за временно, не за постоянно настаняване. Не знам, кой от Българския хелзинкски комитет е ходил в центъра, но това, което се говори, абсолютно не отговаря на истината. Временният център е оборудван с помещения за подслон, подчертавам за подслон“, коментира областният управител.

На мястото вече са доброволците от Българския Червен кръст. Въпреки, че центърът е изграден от затворен тип, по никакъв начин движението на украинските бежанци няма да бъде ограничавано. Ще имат възможност да излизат, да ходят до магазини, до аптеки, където им е необходимо, каза още Чалъков.

В края на май в центъра бяха настанени временно над 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието. Те останаха там 72 часа, докато бъдат транспортирани към държавните бази за настаняване.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през българско-турската граница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там им е мястото! Още от началото трябваше да са там,а не в 5 звезди хотел на плажа за наша сметка.Навлеци нациски
13
0
 
5
 
! Отговори
никой преди 1 година
..........дошли с туроператорска фирма с платен превоз,ама били им казали че храната и настаняването ще са БЕЗПЛАТНИ и в хотел. То пък хотелската програма взе че свърши.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако временно означава да живеят там, докато се върнат в Украйна - бива.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛЕНАТА УКРО ЧУМА Е ПЛЪЗНАЛА ПО ЦЯЛА ЕВРОПА,ТОВА СА БЕЛИТЕ РОМИ НА ЕВРОПА,НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ,НАГЛИ АРОГАНТНИ ТОВА СА НОВОХАЗАРДИТЕ
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са по зле и от нашите братя от Столипиново. 8 месеца на седянка по хотелите и да ги хранят. А дори и в Столипиново разбраха, че трябва да работиш в чистотата за да си плащаш тока и храната. Все още за водата не може да привикнат , но и това ще стане, докато тези дето идват тук си мислят, че всички са им длъжни да работят за да ги издържат.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките тия 10милиона укерутки напуснали прекраснатаУкраина садефакто избирателите наЗеленски. Живеят на аванта, държат се нахално и нагло и са изпълнени с рафинирани подлости и гадости към останалия свят.Един от тях споделил ли е тъга по съгражданите си които бяха от 2014 до 2022 избити от зелената хунта ръководена от новия Щекатило-изверг,мошеннин и убиец на невинни хора. Добре че поне Парламента взе режение да им даваме наше оръжие. Клюка е, че в укр саламите има войнишка кайма??Подла клюка
8
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там условията наистина са ужасни, приличат на казарми, показаха ги преди време по тв.:(
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това бяха имигранти, които искат да остават в България като всички в страната, проблем нямаше да има. Три месеца са предостатъчно време да се намери каквато и да е работа. Въпроса е че дори и България да има нужда от хора, особено по провинцията, тези са временно, дошли да изкарат зимата на наша сметка, макар че би било редно са им плаща Украйна, която получава милиардни помощи.
6
2
 
30
 
! Отговори
А има ли СПА, преди 1 година
козметичен салон,катерушки, паркове, басейни,джакузита,лоби бар,блок маса,тераса с морски изглед,казино,киносалон с 3D, обслужващ персонал второ качество - българи за задоволяване на всички нужди на ВИП гостите?!?
5
2
 
31
 
! Отговори
Щом БХК ги защитава, преди 1 година
всичко е ясно. Да ги настаняват в Столипиново и Филиповци, поне да са сред себеподобни. Така най-бързо ще се "интегрират".
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А имат ли къде да си паркират джиповете?
3
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1, лицемерен копейко, а ТИ лично какво направи за пострадалите в Карловско??? Защото ние имаме една група във Фейсбук - Гората.бг, членовете на която многократно ходихме в Краловско да чистим домовете на хората, и да ги снабдяваме с продукти и най-необходими вещи! Въпреки това ви копейковци псувате нашия лидер Н. Рахнев, защото е украинско знаме на профила си, както всеки нормално мислещ човек! Та пак ви питам КОПЕЙКАДЖИИ - ЛИЦЕМЕРИ: ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА ХОРАТА В КАРЛОВСКО???
2
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До2, вън ти бе копейко продажен!
1
3
 
34
 
! Отговори
Вън преди 1 година
окраинците!