"Лукойл" се мести у нас, ще растат ли още цените на горивата?

Експерти смятат, че ще бъдат изменени приходи и данъци
22 ное 2022 09:42, Петя Славова
45

 Руската компания "Лукойл" ще прехвърли цялата си дейност в България от 1 януари 2023 г. Очаква се тук тя да отчита своите приходи и да плаща данъците си.

Според старши анализатора по програма "Енергетика и климат в Центъра за изследване на демокрацията Костанца Рангелова, това решение е взето под ултиматум, до голяма степен. Причината според нея е базирана на заплахата, че ако "Лукойл" няма право да изнася петролни продукти, те ще затворят рафинерията.

"След това се казва: Но ние ще пренесем цялата си дейност в България и ще плащаме повече данъци. Проблемът е, че много дълги години рафинерията работеше на загуба. След това рафинерията работеше на ишлеме. Това означава, че получава фиксирана сума, която ѝ гарантира някаква печалба, която се базира на това какво количество петрол е преработено в продукти", посочи тя в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ това гарантира, че определени данъци ще влизат в държавния бюджет, но идва проблемът, в който цените на горивата растат, а това не означава, че рафинерията ще плаща повече данъци, защото целият ръст отива в приходите на компанията. В нейни офшорни други компании, които получават разликата между суровия петрол и петролните продукти, които се равняват на наистина огромни суми.

"Сега компанията мести цялата си дейност в България и ще плаща повече данъци, но реално ние се връщаме към схемата, в която компанията работеше на загуба дълги години", допълни Рангелова.

Председателят на Балканската черноморска петролна газова асоциация Валентин Кънев заяви пред Bulgaria ON AIR, че се съмнява, че цените ще тръгнат надолу заради изменението на модела.

"Ако ние бяхме тотално регулирана икономика, можехме да притиснем доставчиците да доставят на някаква цена, която е минимална. Това, което ще случи след изменение на модела, е, че ще бъдат изменени приходите и данъците, с което ще има възможност за подпомагане на бюджета", коментира Кънев.  

"Промяна в цените от тази промяна няма да има. Промяна можеше да се очаква, ако продължаваше забраната за износ. Когато не може да се изнася, това води до голямо производство и щеше да натисне цената надолу. Отстъпката от 0,25 ст. не е изгодна за всички. Това се дължи на факта, че хората, които най-много се нуждая от тази помощ, ползват най-малко горива и съответно най-малко се възползват от тази помощ. Трябва да се направи целева помощ, която да помага на хората, които най-много се нуждаят", разясни Рангелова.

Мнението на Кънев е, че рафинерията е така построена, че да обработва големи количества, като половината от производството е за България, другата половина за износ. Той допълни, че действително, ако спадне производството два пъти, ще претърпим големи загуби.

Рангелова заключи, че това дали рафинерията ще затвори, ако няма право да изнася продукти, не е абсолютна гаранция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами , заради тия руски шмекерувания изгониха "Лукойл" и от Германия...ха,ха,хааааа...у нас обаче те си намериха "мераклии и балами"--за евтини горива и печалби.
16
1
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
а, евросубсидиите от плана за възстановяване обхващат ли лукойл? за един ал бънди питам
15
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До уркостатията си го казва, местят се "ако ще да плащат всичките си данъци тук". въпреки, че работели на ишлеме (с кой), и били на загуба преди това (губеща рафинерия е горе доле като губеща църква). т.е. ние ще имаме да вземаме от данъце, те ще имат да ни дават, дружба между народите. а нафтата - пет кинта и половина по гадната. явно парите на султана попривършват
14
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Кой и защо продаде рафинерията в Бургас на руснаците??? Че такава солена попара да сърбаме сега. Очевидно е , че руснаците играят нечестно. Защо не се разследва тази продажба от приватизацията - защо точно на тях , ами не на друг
13
1
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Далаверата за "Лукойл"---ще е кратка и до края на дерогацията за руския нефт у нас, за да може да си прави ИЗНОСА ЗА ЕС НА НАШ ГРЪБ и твърде съмнителните приходи за нас!Достатъчнно е обаче Украйна да друсне малко по-яко пристанището на Новосирийск с новите ракети до 500-км./далекобойност ...и "ДЕРОГАЦИЯТА" ШЕ СВЪРШИ БЕЗ ВРЕМЕ....а и нашите така прехвалини приходи за хазната!
12
1
 
5
 
! Отговори
урко преди 1 година
Това означава ли , че досега "ЛУКОЙЛ" не е плащал никакви данъци а нашата държава. Информацията нещо се процежда много оскъдно , лъжат , мажат и нищо ясно не се казва. Оставят ни само на догадки. Защо никой не излезе и заяви - така е било досега , от тази дата се променя това и това.... Шмекеруват яко...
11
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Вагит Юсуфович Алекперов е азербайджански и руски бизнесмен, президент на водещата руска петролна компания Лукойл. Той е класиран от списание Форбс като осмия най-богат човек в Русия със състояние от 13,9 милиарда долара и петдесетия най-богат човек в света.я, дежурния по дискусия да си напише домашното, давиеа у читалището
10
0
 
3
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Тате каза че ще ми купи колело. Ама друг път
9
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До некомпетентентака де, за това ще я ползват да продава руско гориво като "произведено в европа". по кърджали така шият етикети на китайски анцузи. сещаш ли се кой е комплевскара тука?
8
1
 
1
 
! Отговори
некомпетентен преди 1 година
Някой от пишещите наясно ли е,че емборговите руски фирми са с минимум 50%държавно руско участие? ЛУКойл не попада в тази графа! Ама трябва да демонстрираме колко сме комплексирани!
7
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимене, като дузина лауреати на конкурси по "трансгранично" по северозапада. кво ти не е ясно, каскет
6
1
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Вчера се върнаа от Малта,там бензина и дизела май са 1.25 и 1.35 евро ..това е островна държава и то при 1000 евро минималната заплата!
5
4
 
4
 
! Отговори
Териториален преди 1 година
Гръцкото и Румънското гориво може и да са по-хубаво но ще ги плащаме на 5-6лв..... Пазарна икономика...... А може и да не са!
4
5
 
12
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Видяхме един министър, който се държи като адвокат на Лукойл. Във времена когато Европа приватизира руски фирми, ние треперим пред една руска фирма, която се опитва да ни рекетира.
3
2
 
9
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
...резко се виде чии васали сме , в крайна сметка #zakrivai
2
4
 
12
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
целия свет гони кацапите да не избягват ембаргото, наще ше стават ятаци на вагнер. всеки изминал ден матрицата се чупи все повече
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете кой, колко и кеде ше получава? Другото е за балъците!