Граничари държали мигранти в мизерна барака без храна и вода?

Прекарахме там три дни, твърди един нелегален
8 дек 2022 20:54, Нели Христова
152
Граничари държали мигранти в мизерна барака без храна и вода?
Снимка: Свободна Европа

Български граничари държали мигранти в тухлена барака, използвана за арест. Това показва втората част от съвместното разследване на осем медии за ситуацията по границата, което бе публикувано от радио "Свободна Европа".

Още по темата

Първата част на разследването показа видео как български граничари стрелят по сирийски мигрант близо до българо-турската граница.

Разследването е съвместно на медии от различи държави. Сред тях са Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио "Свободна Европа".

Второто видео показва тухлената барака, която се намира в двора на граничното районно управление в гр. Средец. На кадрите се вижда как вътре влиза и излиза граничен полицай, а условията са мизерни. Бежанците, с които екипът на разследването се вижда, наричат помещението "клетка" или "хамбар".

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва той.

"Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха", разказва мигрантът Кенан от Сирия.

Екипът посещава четири пъти мястото на т.нар арест и винаги то е пълно с хора. В три от посещенията в двора на полицейското управление те виждат автомобили на европейската агенция за Гранична и брегова охрана Фронтекс, които са паркирани точно пред бараката, пълна с хора.

От агенцията са потвърдили, че имат командировани служители в района на Средец, които участват в наблюдението на границата, но не и в процедурите по връщане и убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
7
 
! Отговори
Значи и Хърватия преди 1 година
държи "бежанци" на нерегламентирани места... Но това не е пречка да я приемат в Шенген. А пък до "нерегламентираното място" в Средец журналистите стигнали с помощта на разказите на бежанците и... на гугъл мапс. И то точно пасвало на описанията на страдалците... И аз можех да дам такова описание без да съм бежанец, само да имам интернет и да ми платят, за да го намеря - и моментални ще го опиша.
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
83 Хайде, хайде Русия инсталира тежко въоръжение в залива и сравни Сирия със земята. Там където живеят противниците на Асад. В Ирак от години "руски съветници" ръководена убийствена акции на диктатора срещу народа му.
78
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
малко ви е ....
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С авиолинии всички бежанци направо за Амстердам и Виена. Да знаем поне, за какво сме наказани.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С членството в Шенген се опитват да ни изнудват по схемата "дръжте бежанците в България и ще ви пуснем в Шенген". Така искат да ни превърнат в място за концентрация на бежанци. В същото време водят политика против методите на гранична полиция да държи бежанците отвъд границата. Идеята е, бежанци да влизат в ЕС и никой да не може да обвини ЕС в безчовечност, но тези бежанци да стигат само до територията на страни като България.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84Не съществува такова нещо като "законен" бежанец, който е минал през гишето на ГКПП.
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без документи, заобикалят пропусквателните пунктове, за нас са нередовни. Може сред тях да има терористи. Стрелят по наши полицаи. Вече дадохме жертви. Като не са редовни, как искат други да бъдат. Нека си ги вземе Австрия и Нидерландия.
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако запада не беше разрушил целия Близък Изток с военни агресии, заради проклетия петрол, нямаше да има бежанска криза. Хем предизвикаха бежанската вълна с безумната си алчност, хем сега ревват.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е в ЕС, трябва да се чете ЕС се гаври с нарушители на нейната граница вместо да ги посреща с цветя и да им дават малолетнте си дъщери като типичен гейропеец толераст.
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е малко. Трябва да сложим табели по оградата, че при опит за незаконно преминаване се стреля на месо. Може да пуснем разяснителна кампания по медиите в Турция, Афганистан и Сирия - Ние не приемаме повече бежанци! Не рискувайте живота си! При опит за преминаване ще бъдете застреляни или ще лежите в затвор до края на живота си!Тези хора не разбират от друго. После нека ни дават по телевизиите в Европа какви сме калпазани.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига ревали? Мене на Азорските острови са ме държали 30 часа заключен на една автогара заради объркване с документите.
69
1
 
12
 
! Отговори
Когато България беше преди 1 година
НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, граничарите имаха безусловния ДЪЛГ да предотвратят ВСЯКАКВИ опити за нелегално минаване на границата ни, което императивно означаваше да използват оръжие срещу "нарушителите". Откакто България стана НЕНОРМАЛНА държавица, граничарите имат дълг да посрещат "бежанците" с добре дошли, да ги настаняват в "убежища" с легло, санитарно помещение и храна, да им осигуряват адвокат и преводач, ако са нарушени "човешките" им права... изобщо да се грижат за тяхното благоденствие безусловно!
68
1
 
5
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
*** на Европа. Само да има референдум като във Великобритания 90% от българите ще са за излизане от Фашисткия ЕС под немски ботуш.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега заслужават да спрем да възпираме мигрантския натиск и направо да има изпращаме тези тъмни инженери - с приоритет му Австрия а не да умират млади момчета граничари
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bижga ce яcнo cera oт тakивa cтaтии, чe България e aтakyвaнa и oтвътpe! 3acлyraтa e нa "Aмepиka зa Бълrapия", "Oтpoвeнo oбщecтвo", ПП, ДБ, "Дoйчe Beлe" и npoчee neтokoлoнни eтичapи...
65
0
 
11
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
ако това а бараката е вярно... браво на нашите полицаи
64
1
 
10
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
мигрантите не бива да се държат при такива нечовешки условия.. те трябва да бъдат извеждани сред природата на чист въздух и там да бъдат застрелвани като к'учета, каквито са!!
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ви е срам да петните граничарите ни. Явно каналджиите имат пръст в това. Да стреснат служителите и те да си затварят очите. Да станем разграден двор.
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много навреме излиза този репортаж
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратителна инсинуация. Явно е направено с цел да не приемат България в Шенген. Крайно време е да се откажем. Изпълняваме задължения като шенгенска държава, а нямаме права. Никога няма да ни приемат, само ни лъжат с морков, като магаре.