Бащи поискаха промени в законодателството с родителските права

В момента, за равни права, родителите започвали война
21 дек 2022 11:53, Петя Славова
37
Бащи поискаха промени в законодателството с родителските права
Снимка: БГНЕС

Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и раздаваха на депутати листи с искания за промени в законодателството, свързано с родителските права. Организатор на събитието е Асоциация за детско развитие "Член 24".

Борим се за правата на децата, които трябва да бъдат и с двамата си родители, коментира пред БТА Гален Тодоров. По думите му в момента българското законодателство лишава децата от достъп до родителите си и по този начин ги уврежда здравно.

Децата развиват различни видове проблеми като агресия, стрес, слаб училищен успех, мисли за самоубийство, липса на полова индикация, която е много важна за всяко едно човешко същество. Те не могат да се социализират в обществото свободно, посочи Тодоров. Той обясни, че има внесен законопроект за изменение на Семейния кодекс, който, по думите му, е добър, но може да се подобри още, за да имат по-добри права децата.

В момента Семейният кодекс е този, който вкарва родителите във война, каза за БТА адвокат Карло Луканов, представител на фондация "Бащи за отговорно родителство". Той обясни, че родителите започват война, когато и двамата искат да бъдат такива, почват да се очернят един друг, отношенията им стават нетърпими, от което страдат децата.

Според него е голям проблем, че България не изпълнява съдебните решения. Осем пъти сме осъдени в Страсбург за това, че родители, на които са им присъдени родителски права или имат режим на родителски налични отношения с децата, не могат да ги изпълнят, допълни Луканов. По думите му системата, която трябва да прави това – държавни или частни съдебните изпълнители – практически не работи. За да се стигне до едно решение, понякога заседават поред три инстанции, това са седем съдии минимум, които са работили, това е скъпа процедура, ангажиран е огромен държавен ресурс, получаваш един съдебен акт и накрая може да си го окачиш в рамка на стената, защото не можеш нищо да направиш с него, коментира Луканов.

Това, което предлагаме, което е внесено в парламента, е предложение за въвеждане на споделено родителство, посочи Луканов. Той добави, че погрешно се смята, че задължително детето трябва да бъде разделено на две. Луканов каза, че споделеното родителство означава две неща: юридическите права – двамата родители да участват заедно във всички важни решения за детето, независимо дали са разведени или разделени, и физическото време, като не е задължително то да бъде 50 на 50. Приема се, че има споделено родителство, когато детето е с всеки от родителите не по-малко от 30 % от времето, уточни Луканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
6
 
! Отговори
God преди 1 година
До комунизъмТова на базата каква статистика го твърдите?99% от разведените бащи не си искали децата или нямали пари да ги издържат?!?!?!? Някой от Анонимус май пише глупости тук.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До комунизъм Знам много случаи, прикоито дори минималната издръжка я изплаща Общината, а не бащата, който или не работи, или е в сивия сектор и не могат да удържат издръжката от доходите му. Тоест, ние плащаме издръжката на децата на такива бащи.
8
3
 
7
 
! Отговори
Точно така, точно та преди 1 година
До :-) Някаква си там феминистка ще взима 3-4 000 лв заплата и ще се шири в 4-стаен апартамент, който нейните родители са й подарили! А нещастният осеменител ще иска всеки ден джобни от мaйкa си, защото никъде не се задържа на работа повече от 1 месец, много му завиждат на талантите и все му подливат вода! Редно е той да получава солидна издръжка, за да гледа детето и за целта онази кариеристка да му остави апартамента си. Грижата за детето ще поеме мaйкaта на осеменителя, а той - хей, живот!
7
9
 
7
 
! Отговори
комунизъм преди 1 година
В България, при развод, жените при които остават децата в 99% от случаите / татковците не ги искат/, не са въобще материално защитени. Издръжките са ниски и не се актуализират с промяната на МРЗ, освен чрез съд / с 10лв./. Имуществото, придобито през брака се дели наполовина. Бащите рядко изпълняват останалите ангажименти от бракоразводното решение.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Често срещана практика как фризьорката Мими снесе на 19 от ММА боеца Петко. Хвърли отрочето на бабите да го гледат. Стане на 20, запише в УНСС, види някой по-смислен мъж от Петко и осъзнае, че с Петко бъдеще няма. Зареже Петко и се изпокарат за детето. Такива познати нямам, защото в моя кръг сме кариеристи, които имаме деца след като развием кариера и имаме повече от адекваен доход- разбирай след 28-30. Обратното също важи- Петко шофьорът хванал Мими- сервитьорката и намерил по-добра от нея.
5
1
 
7
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Зная случаи,когато майката си ветрец байрака след развода,а бащата поема грижите за детето.Несправедливо е такива жени да имат родителски права.
4
9
 
17
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Ако се въведе споделено родителство, жените няма как да изнудват мъжете за издръжка, родителски права. Феминистките прокарват все по-широки определения в законите за домашно насилие, така че при развод да наклеветят съпрузите си и да получат родителските права, издръжка, жилището, придобито по време на брака, за което не са дали и един лев. А САЩ и ЕС споносорират точно феминистките и гей организациите, за да рушат обществата.
3
5
 
10
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Добър проект. Дано се осъществи скоро.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пишете нищо за разменените бебета в столична АГ болница.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този адвокат Карло Луканов внук ли е на онзи Карло Луканов? Кой от двамата сина на онзи Карло му е баща?