МС реши: 780 лева ще е минималната работна заплата от 1 януари

Това обяви Лазар Лазаров
Обновена: 29 дек 2022 15:50 | 29 дек 2022 15:04, Петя Славова
152
МС реши: 780 лева ще е минималната работна заплата от 1 януари
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата от 1 януари да стане 780 лева определи със свое решение днес Министерският съвет. Това обяви на брифинг вицепремиерът по социалната политика Лазар Лазаров.  

Още по темата

На заседание от 22 декември на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) представители на служебния кабинет, работодатели и синдикати не постигнаха съгласие относно размера на минималната работна заплата за догодина.  Служебното правителство тогава предложи минималното възнаграждение, получавано от около 500 хил. българи, да стане 770 лева.

Вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че министерството е готово да ревизира своето предложение и то да стане 780 лева.

Представители на работодателските организации изразиха принципна подкрепа за предложението, но поискаха размерът на минималната заплата да не бъде единен за цялата страна, а обособен по икономически дейности,.

С това увеличението на МРЗ ще е с 9,9 на сто в сравнение със сегашния размер от 710 лв., като за по-малко от една година, това увеличение ще е точно с 20 процента, каза Лазаров. Увеличението на МРЗ ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева. Покачването на минималната заплата осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината, допълни той. Инфлацията към този момент е 16,9 процента, а натрупаната инфлация от началото на годината е 15,8 процента. По думите на Лазаров с увеличението се подкрепят получаващите МРЗ или лицата, чиито заплати се определят като съотношение от МРЗ. Това са например заетите в социалните услуги, ползвателите на механизма "лична помощ", тъй като възнагражденията на асистентите се определят в коефициент съобразно МРЗ, посочи вицепремиерът, цитиран от БТА.

Според него е изключително важно, че се създават условия за прилагане на механизъм за определяне на МРЗ, от една страна и за отчитане на референтни стойности за адекватност на МРЗ съобразно директивата на ЕС за адекватни минимални работни заплати. Лазаров обърна внимание, че това не е опит за транспониране на директивата, защото това изисква законодателна инициатива и преглед на всички нормативни актове, които имат отношение. Съвестно със социалните партньори в началото на 2023 г. ще започнем работа по изготвянето на механизъм за определянето на МРЗ за страната и създаването на условия ши предпоставки за транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати, каза Лазаров.

Той припомни, че оригиналното предложение на Министерския съвет беше размер на МРЗ от 770 лв., което отчиташе краткосрочната статистика за работните заплати. Отчитайки годишната статистика, ревизирахме предложението и то е 780 лева, каза вицепремиерът. Той припомни, че предложенията за размер на МРЗ, които бяха представени от социалните партньори, също се основават на краткосрочната статистика. Необходимо е да се проведат допълнителни дискусии, които да отчетат тази вариативност в мненията, а именно предприемането на действия за определяне на референтния период, въз основа на който следва да отчитаме ефективността на минималните работни заплати, подчерта Лазар Лазаров.

В отговор на въпрос за инфлационния ефект на покачването на МРЗ вицепремиерът каза, че по принцип икономическата теория и практиката показват, че бързото увеличаване на доходите при равни други условия може да доведе до генериране на инфлация. Предложението на Министерския съвет е отчело тези процеси и ние твърдим, че с този размер на МРЗ няма да се генерира съществена инфлация, няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси, но пък има компенсираща функция. МРЗ ще може да изпълнява своите две функции – икономическа като основен измерител на най-ниското заплащане в една икономика и социална – да осигурява възможност на получаващия да покрива основните си ежедневни потребности.
.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
Печатането на пари преди 1 година
Прочетете за ефекта на Кантийон. Ако централна банка инжектира повече пари в икономиката (с оправдание инфлация), произтичащото увеличение на цените не се случва равномерно. Пoбeдитeлитe в игpaтa нaтpyпвaт aĸтиви блaгoдapeниe нa инфлaциятa или нa aĸтиви, ĸoитo yвeличaвaт coбcтвeнaтa cи пpoизвoдитeлнocт. Paннитe пoлyчaтeли и xapчитeли нa нoвитe пapи пpидoбивaт pecypcи, ĸoитo инaчe нe биxa мoгли дa пpидoбият.
96
3
 
8
 
! Отговори
До 92 преди 1 година
Румен Радев е член на БКП още от военното училище през1984 ! ..........Не се крийте бе чугунени глави!!!
95
1
 
17
 
! Отговори
До статистика преди 1 година
Най лесно е да се периш с финикийски знаци в анонимен форум,въпреки това факта е неоспорим,Българите получават най ниското заплащане в целият ЕС,българите получават най-ниската МРЗ в целият ЕС следващите след нас румънците вземат с 60 процента по високо минимално заплащане,всеки четвърти българин се труди за 710 лева!Ако това те радва или се чувстваш по горд,о кей!
94
0
 
0
 
! Отговори
Статистика преди 1 година
До До статистикаОпределено , или не взима реално минимална . Не квалифицирам хората . Не съм беден , а кой е смешен животът му показва с финикийски знаци .
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76: Примера е нагледен. Иначе наскоро ми казаха за една друга пекарна на баш минимална заплата с 12 часови смени и собственик виден гербаджия. Естествено малоумщините на правителството ще унищожат малкия бизнес и ще облагодетелстват богопомазаните... иначе казано корупцийка. После ще идват някви псевдорумънци да се обясняват как било, що било. И за норматив вземи говори правилно, *** с ***
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се кое е по малкото зло"генерал крадец и рекетьор"или"генерал напълно зависим от червената олигархия"В крайна сметка,май и двамата са за въжето!
91
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ти тебе "мирен преход" или най голямата грешка на Българите по времето на промените!Безпроблемно ние разрешихме на около 200 червени фамилии да разграбят България,нещо което ни излезе през носа,реалността е,три милиона невъзвращенци прогонени най вече от мизерията и още три милиона които едва свързват двата края!
90
1
 
16
 
! Отговори
Вярвам! преди 1 година
Те казаха, че и 25ст компенсация за горивата ще има но на следващия ден отпадна... Защо сега да е по-различно?
89
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Радев е президент до 2027ма година и вие нищо не можете да направите по този въпрос малки гербави гн ***!
88
0
 
15
 
! Отговори
До статистика преди 1 година
Смешен си,значи според теб всеки четвърти във България не се труди,така ли?
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 94 ми гласувай си за червената тиква боко тогава
86
4
 
5
 
! Отговори
До92 преди 1 година
До 92 Кой викаш не е имал червена книжка -Радев ли?В Тотал грешка си пич,това нещо е червено не само на книга това е червено и в червата си!Нещо което бре твърде лошо,стига да не е толкова зависим от червените бичмета и техните отрочета които владеят цяла България!
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това прави 4.88/ час. 4.88х40ч. х 4 седмици.Това е 2.50 Евро/час. Хайде влезте в нета и задайте средна минимална заплата в ЕС. Ей така за сравнение. Разликата е повече от ужасяваща.
84
13
 
3
 
! Отговори
Статистика преди 1 година
До До статистикаЗа минимално се трудят тези дето не се трудят . Тези които наистина работят изкарват много повече .
83
3
 
8
 
! Отговори
До,До-87 преди 1 година
Ами къде видя нещо по различно написано от мен?В тая криза Червената олигархия си имплантира и назначи един послушен и наведен червен фелфебел за президент!Едно лукаво и подмолно същество,крайно вредно за България и българите!
82
4
 
10
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Гербавите народи винаги умират от глад
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
89 хах Радев за разлика от боко не е имал червена книжка и не е бил член на бкп ;)
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доближава се плътно до тая, която взема един работник чисто.
79
6
 
6
 
! Отговори
Румънец преди 1 година
Демокрацията прави кадърните народи богати, а некадърните народи демокрацията ги убива ;) затова ние сме добре, а вие сте зле
78
5
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
Съгласен съм дето не ги избиха, ама си в грешка пич, червения човек в България се казва ген. Румен Радев и моля моля не е натовски а путински, за пример Крим е руски както и рев за падана на всички санкции за Русия който сега временно е утихнал но той вътрешно го желае.