Вдигането на доходите не вдига потреблението

Коментар на Емил Хърсев и Любомир Дацов
29 дек 2022 23:25, Росен Стойчев
80

"Една от най-трудните години за България през последното двадесетилетие - от онези времена, когато се наложи да въведем валутния борд, досега – може би е една от трите най-трудни години, като се има предвид, че и много кризи преживяхме поради външните шокове, които икономиката трябваше по някакъв начин да преживее без сериозен ущърб", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Годината беше интересна и противоречива с някои уроци, които трябваше да научим заради това, че поколенията в момента се сменят, със забравените уроци на миналото.

Още по темата
Противоречиво на политика, но това, че може да си мислиш, че като разхлабиш публичните финанси, особено в условията на инфлация, може да направиш нещо добро, излезе или незнание или една голяма лъжа", коментира финансистът Любомир Дацов.

Хърсев е категоричен, че е лъжа, защото държавата никога не е генерирала доход, а само го е преразпределяла и потребявала - затова да разчиташ на държавата да те храни, е голяма илюзия и трябва да осъзнаем елементарните ограничения, които имаме като нация, домакинства и потребители. На него му се струва, че бизнесът става все по-автономен от държавата.

Гостите в студиото заявиха пред Bulgaria ON AIR, че вдигането на доходите не вдига потреблението, а инфлацията, след което Дацов обясни, че хората си имат собствени интереси, но когато се говори за обществен интерес, тогава нещата са други, защото той не е аритметически сбор на индивидуални нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигането на доходите винаги е свързано с постоянно повишаване на икономическия растеж на държавата , а със заеми да се повишават пенсии и заплати е пълна дилетанщина, която скоро беше демонстрирана , с последваща още по-висока инфлация.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигането на МРЗ е по същество компенсация и няма да вдигне потреблението. Вдигането на доходите е съвсем друго. Обаче всички гледат МРЗ и не вдигат доходите. Иначе съм съгласна, сбора на индивидуалните нужди - приемане на еврото например, не обществен интерес. Няма да вдигне потреблението.
62
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Това ново поколение политици което има голям апетит да управлява България, е потопено в негативите на стария строй особено след 84-85г. на големия упадък и големите илюзии на т.н. демокрация след 89г.с големите кражби и изтичане на капитали извън страната , с фалита на множество банки и ограбване на населението, с трансформирането на старата политическа власт в нова мощна икономическа. Хора живели в такава обстановка 3-4 десетилетия и попили негативите и не са способни на адекватна политика.
61
5
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 1 година
Ц, програмистите отдавна сме в къщи. Никой не живее в апартамент, освен по-нископлатени без опит. Иначе жилища си имам наследствени достатъчно. Разбира се, още от 20 живея сам, а не до полата на мама и тати. На 25 си взех първото жилище- огромно на цял етаж с прекрасна панорама към Витоша. На 33 го изплатих и взех прекрасна къща до града. 350м2 лукс. Не е под наем първото, че от време на време си ходим там. Къщата мога и днес да я изплатя, но не си струва- готовите пари ги въртя другаде.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата са кофти, защото над половината заплати у нас са в плик. Пари в хазната се крадат именно от най-бедните, които после реват, че тия пари, дето откраднали, не се връщат обратно към тях. Средната класа ще се оправи, нищо интересно как вместо 4% от дохода си даваме 6 за храна.
59
1
 
13
 
! Отговори
ТЪКМО СИ НАУЧИХ преди 1 година
МАГАРЕТО ДА НЕ ЯДЕ, ТО ПЪК ВЗЕ ЧЕ УМРЯ !
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-ниските доходи водят до по-висока инфлация. Вдигането на доходите може да вдигне потреблението и така да намали инфлацията, ако доходите се вдигнат с процент по-висок от инфлацията. Висока инфлация има при единични продажби на високи цени, а по-ниска инфлация има при нормален оборот и нормални цени.
57
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Уважаеми финансисти, 500 000 работят на МРЗ, повтарям РАБОТЯТ! Много от тях сме образовани, сменили по няколко професии, но работодателите, в това число и държавата, не искат да плащат повече! Една безработна ромка получава повече от държавата, в сравнение с нас, работещите бедни! На колко места трябва да работим, за да покрием инфлацията?! Държавата трябва да има пълен контрол, над това което плащат нашите работодатели и да няма човек, на който му плащат на ръка!
56
1
 
12
 
! Отговори
МА33ните т00лупи преди 1 година
на снимката вместо да се хванат на полезна работа,напълно безполезни - унищожават огромно количество храна, хабят въздуха с м***лоумията си по медиите и произвеждат тонове Fekaлии. С такива хрантутници грантаджии няма как да си оправим икономиката!
55
2
 
7
 
! Отговори
Чеп 1 преди 1 година
Може да не вдига потреблението но поне го запазва, т.е. задържа инфлацията.
54
1
 
10
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Определяне на МРЗ със закон означава повече да няма измекярски фирмички които плащат 700 лв заплата и се тупат в гърдите как хранят хората. Не можеш да плащаш поне 1500? Марш в Грузия Сърбия Молдова. Държави бол. Това с 10-те к заплата вече съм го направил. И?
53
6
 
14
 
! Отговори
фори преди 1 година
Напротив. Вдигането на доходите вдига потреблението. Стига си заблуждавал бе изедник.
52
11
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
До всички в коментарите, които смятат, че МРЗ трябва да е 2000 лева.Решението е просто. Правите си една фирма. Назначавате се в нея на 2, 3, 4, 5, 100 хиляди лева заплата, колкото смятате, че заслужавате. Назначавате още 5, 10, 100 човека на същите заплати и започвате да произвеждате.Вариант 2(за по- мързеливите) - отивате при работодателя си и му казвате, че от утре сте на заплата 10 хиляди лева.Явно нещата са ви ясни. Какво ви спира?
51
2
 
10
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Тези назначени за финансисти, с ДС пари вият в един глас с назначените за предприемачи и капиталисти! Един вид, няма смисъл да се дават по-вече пари на работещите, те не ги харчат и не се вдига потреблението. Парите да си остават в джоба на пишман бизнесмените, за яхти, за лукс, за любовници. Да, ама не, аз по себе си знам - по-вече пари, по-вече харча, дори за маловажни неща, но харча. Скъсайте си тапиите!
50
1
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
20000 коли на ден викаш. Тоя тип ако работи 24 часа щото е супер бензинаджия, трябва да обслужва над 800 коли на час. Или над 13 в минута. Евала. Тоя може да направи пари само като заснеме това чудо.
49
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редовното увеличение на заплатите на депутатите не води до никакво подобрение на състоянието на българина
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според тия пишман икономисти излиза ,че намалението на доходите води до по-високо потребление !
47
1
 
5
 
! Отговори
Питай си преди 1 година
Какво има да мислим? Самото ОМВ е австрийско. България има една руска рафинерия, от която не смееше и данъците да си иска. Въобще сравняваш ябълки с портокали. Една уредена държава с коренно различен исторически път и манталитет. Една бивша империя срещу народ, неспособен да се освободи сам и след 500 години. Тези неща са важни, защото е променен чипа на поколения. Няма да ги настигнеш след едно, само защото си в един клуб. Има да се развиваш, да еволюираш, което тук и не се случва.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно,защо са поканили тия двамата комици ? Какво разбират от икономика ?
45
0
 
21
 
! Отговори
Помислете в/у това! преди 1 година
Бензинджия в ОМВ в австрийско село, който обслужва по 20 коли на ден получава 2000 евро заплата. Колегата му в ОМВ на "Цариградско шосе" в София, срещу мола, обслужва по 20 000 коли на ден и получава примерно 500 евро в най-добрия случай. Моля компетентните исономисти да ми обяснят този парадокс, защото явно съм тьп и не разбирам що е то производителност. Иначе и друг път съм задавал тоя въпрос, ама нещо не помня някой да ми е отговарял адекватно...