Община Варна отпуска 1 млн. лева на белодробната болница

Изплатиха част от дължимите за 10 месеца заплати
6
Община Варна отпуска 1 млн. лева на белодробната болница
Снимка: БГНЕС

„Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“ възобновява работата си, съобщиха от МЗ.

До решението се стигна след провелата се по-рано тази седмица, по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, среща между екипа на МЗ, областния управител на Варна, управителя на лечебното заведение и директора на РЗИ, и след решението на Общински съвет – Варна да отпусне до 1 млн. лева за погасяване на задълженията на белодробната болница.

Средствата се предоставят от бюджета на община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение към електроразпределително дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала.  Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им за 10 месеца възнаграждения, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си. Към момента електрозахранването в лечебното заведение вече е възстановено, а тези пациенти, които бяха освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани. Те ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни на Варна области.

В рамките на срещата в Министерството на здравеопазването бяха обсъдени всички възможности за осигуряването на навременна и качествена здравна грижа за пациентите, лекувани в белодробната болница във Варна. Беше взето решение още в началото на 2023 г. структурата на СБАЛПФЗ-Варна да бъде оптимизирана, с цел недопускането на натрупване на нови задължения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: болницаВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ако е вярна информацията,Коце и Ко. са притиснали Портних и чорбаджията сай бръкнал..Значи какво излиза?..-"Моркова" пред магарето е излишен ..Работи САМО "тоягата"..
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиците от тая болница източиха всички пари. Проверете им домовете за налични пари. Не ги влагат в банки, щото трябва да обясняват от къде ги имат.
3
5
 
5
 
! Отговори
Е? преди 1 година
Не може община Варна да плаща вечно за тая болница! Да я закриват !Къде е държавата ? Държавата да я поеме,не може общината да плаща за лечение на цяла североизточна бг!
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бе! Тия 30 човека да не би да получават МРЗ? Защото, ако получават нормална заплата, за да се изхранват, този 1М няма да стигне до никъде, а той е предвиден и за ток!### Но да оставим настрани това - важното е да има за оръжия за Украйна, а че тук ще измират хора поради липса на болници... Това са ЕвроЦенности, нали?
1
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
То имало болница във Варна ти да видиш¿