Евтините хотели у нас вече не са евтини, добрите - не са популярни

Иван Грошев: Записванията от чужбина за летния сезон изостават
9 яну 2023 18:34, Анисия Иванова
53
Евтините хотели у нас вече не са евтини, добрите - не са популярни
Снимка: БГНЕС

"Добри индикации има за летния сезон тази година, но това касае останалите дестинации - не и България. Ако сравним спрямо миналата година, която беше по-добра, летният сезон върви с минус. Немският пазар върви с изоставане от 15% средно, а английският пазар е между 15 и 20% минус", посочи Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас, туроператор, който работи на немския пазар.

Той изрази надежда, че на по-късен етап ще има раздвижване и този минус ще бъде стопен. Според него държавата трябва да е по-активна в рекламирането ни като туристическа дестинация, защото все още сме непознати за доста държави.

Проблемът на България е, че евтините хотели вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни, каза той в интервю пред БНР.

"Това е масовият коментар на туроператорите. Това, което казват те, е, че там, където се привличаха клиенти с нисък бюджет, те вече не могат да си го позволят. А там, където можете да привлечете клиенти с по-висок бюджет, където имате добра хотелска база, не сте популярни. България изпадна в ситуация - там, където имаме потенциал, никой не знае за него, а там, където имаше една клиентела, която беше на самотек заради липсата на всякаква реклама, тя не може да си го позволи", допълни председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас.

Според Грошев една рекламна кампания, касаеща туризма, не може да започне от днес за утре и да чакаме резултатите веднага.

"Повечето държави правят това с години и им трябват години, за да могат да се позиционират", каза още той. По думите му относно немския пазар, България е изпаднала в ситуацията на лъжливото овчарче.

"Не знам кой вече взема България насериозно там. Това са прословутите 35 евро на седалка, които бяха рекламирани на туроператорите, че ще бъдат дадени като субсидия. В крайна сметка туроператорите бяха уверявани, че ще получат тези субсидии, те са ги калкулирали в цените, и накрая не получиха нищо.

Изплатиха средства на по-малки туроператори, а петте най-големи немски туроператори в България, които водят 90-95 процента от обема в България, получиха нула. Те получиха точка от правилата на програмата, като казват, че съответният холдинг или компания е получила повече от 2 млн. и 300 хиляди лева помощ в рамките на Европейския съюз по ковид мерките, тя няма право да участва в българската процедура.

Помощ за 2 млн. и 300 хиляди лева за фирми с милиарден оборот е смехотворно. Докато другите държави се надпреварват да дават помощи и да бъдат активни, ние се надпреварваме да бъдем в ролята на Хитър Петър, който надхитрил всички и накрая надхитрил себе си", коментира още Грошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си печатаме парите за това не може да се плаща поголовна на туроператори. Каквото каже Бай Брадър толкова. Това е кофтито да си във валутен борд. Но и по добре така,че иначе щяха да крадът 100 пъти повече. Сега е кокошарщина..
16
3
 
34
 
! Отговори
? преди 1 година
защо кашкавалът има двойна цена??
15
2
 
60
 
! Отговори
Новак преди 1 година
Туризъм, търговия - проста работа, ама не и за прости хора. Не е само да го имаш клиента, ами и да можеш и да го опазиш. Отдавна ме изгониха от БГ курортите, и едва ли ще ме върнат скоро заради ЦЕНА/КАЧЕСТВО. В чужбина ми е по добре, даже и в Албания.
14
3
 
63
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи, този говори че БГ туризма в германия го приемали за не сериозен и лъжливо овчарче! Мога да кажа, че дори самите Българи се осъзнаха, че морския ни туризъм е лъжлив измамен и мноооого скъп! Така, че аз съветвам да не се дават пари за реклама за туризма особено морксия пък и зимния! Просто няма смисъл! Да се дадът пари за разрушаане на налетия бетон след това дас се възстанови природата и чак след това да се мисли за туризъм тука в БГ!!!
13
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският бизнесмен вече изтърва питомното, понеже изгони българският турист сега ще целува ръка на българският...ром. Точно така, маа нгалите ще заменят българина на черноморието, това го видях през лятото на св. Константин и Елена - в басейните беше пълно само с брадчеди.
12
10
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
На москов демоблзувався розробник крилатих ракет "Калбр" Павл Камнв. соске нанайси статеа, художествената самодейност
11
2
 
36
 
! Отговори
Тато преди 1 година
*** кефа! Фалит за бетонотворците!!! Хахаха
10
1
 
64
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 година
Миналото лято беше абсолютна подигравка - нулево обслужване и нулево качество на космически цени. 40 евро на ден наем на кола за 15 годишен барутник - това го няма и в Африка.
9
3
 
64
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Който иска евтино - да ходи в чужбина
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не съм гей,нормална семейна жена съм.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да,те ми пускате коментара,а няма нищо нецензурно
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Проблемът на България е, че евтините хотели вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни' --- а мисирката сложи 'вече' в заглавието да излежда че не е било така досега, че е новина за кликове
5
2
 
46
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ау да ги ожалиш направо 30 години се смяха над хората докато си свинеха бетономорието сега се чудят какво стана. Даже покрай ковида като бяха блокажите направих всичко квото можеше за да си отида в чужбина на няколкото летни почивки, само и само да не стъпвам при тия.
4
5
 
25
 
! Отговори
Са преди 1 година
И на милиардерите, и на немците ли, че плащаме. Тоя Грош...ха ха ха, да си плаща сам грошчетата....На хотелиери и меринджеи седнали да ми се правят, а са едни помочковци. Вижте *** и Кокорчо само. Те, тоя Грош е същия. Ха ха ха.
3
15
 
38
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 1 година
Елате в Перник - Световен Кукерски Фестивал .27,28 и 29 Януари 2023 - Няма да видите никъде този Спектакъл . Уникално е .
2
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е евреме да се мисли за българите, а не за туристите. Да се мисли за истински бизнес, а не за за строежи и хотели и чакане на държавата да те рекламира
1
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па рекламирайте се. Държавата трябва да прави реклама на историческите забележителности, културните събития и резерватите. Хотелите си ги рекламирайте сами.