Соларни панели на блокове, ако съседите са съгласни

Позиция на Росен Христов
24 яну 2023 12:09, Росен Стойчев
65
Соларни панели на блокове, ако съседите са съгласни
Снимка: БГНЕС

Монтирането на соларни панели за производство на ток и на слънчеви инсталации за подгряване на вода, което се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост за гражданите, ще може да се прави и в жилищни блокове, а не само в еднофамилни жилища. Това е написал служебният енергиен министър Росен Христов в писмен отговор на въпрос на депутатката от ДПС Ализан Яхова, съобщи Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Инвестицията "Подкрепа за енергия от възобновяеми енергийни източници за домакинствата" по плана се финансира с 240 млн. лв. и предоставя възможност за монтиране или на слънчеви колектори за подгряване на вода, или на слънчеви инсталации за производство на ток, но само за собствени нужди.

По тази процедура по принцип могат да кандидатстват само физически лица, и то само за тяхно собствено жилище, което да е единствено и на този адрес да няма регистрирана фирма.

Освен това досега това жилище трябва да е отоплявано по неефективен начин - печка, котел или камина с твърди горива, когато се кандидатства за финансиране на слънчева инсталация за подгряване на вода.

Когато се кандидатства за инсталация за производство ток, допълнително условие е в жилището да е консумиран ток поне 6 месеца преди кандидатстването, т.е. жилището да не е току-що построено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: сградирешениепанели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Време е в България да започнат да мислят за наистина модерни неща и да се инвестира в тях. От две-три години насам, най-евтината енергия за единица мощност е соларната с фотоволтаици, на второ място е вятърната. В Бг медиите се тиражира атомната като уж евтина, но никой не казва, че разходите по закриване и демонтаж на АЕЦ (един ден се затваря), са 2-3 пъти по-големи от разходите за построяване, плюс, никой не казва колко огромни са разходите по отработеното гориво.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР - Вземи се ходи от тази планета. Всички знаят, че от АЕЦ излиза най-ефтиния ток, а фотоволтаиците са страшнп скъпи за възобновяема енергия!!!
19
5
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Казвам, че проблемите не са технологични, а политически. В Родопите има потенциал за няколко, поне 10-ина помпено-акумулиращи централи, които са поне 5 пъти по-евтини от АЕЦ за същата мощност и които могат изцяло да решат проблема с базови мощности и акумулация на слънчева и вятърна енергия. В дълговременен план, комбинация от фотоволтаици и нагревателен панел за всяко домакинство ще бъдат не само печеливши за поставилите ги, но и ще покриват доста повече от половината битова консумация.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР - Първото да четете после се излагайте с знанията си за ел.техника. Тука става въпрос МЯСТО да се заеме 1 съсед за соларния, а може би искат всичките 20 съседа да окупират покрива и да взимат части от другите входове ей така. Ако 1 съсед дава на всички 20 апартамента няма да има мощност. Всички по отедлно 20 апартамента могат да има, но НЯМА МЯСТО на покрива
17
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До от ЮАР За юар ли говориш или за България . Я ми покажи 30 процента през зимен ден .
16
3
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Потенциалът на соларната енергия е огромен. В една София, ако дори само южно-изложените площи на покривите се покрият с панели, това ще даде два Козлодуя, без да е необходимо нито държавата, нито частни инвеститори да правят каквото и да е. Просто трябва да се либерализират правилата в енергетиката. Хората ще инвестират сами в нещо, което им носи бенефис. Има 100 начина това да стане, но разните лобита не го искат, понеже ще им се изплъзне част от властта от ръцете. Проблемите не са технологични
15
3
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До ПрофесораПърво научи малко физика и основи на електротехниката. В блоковете до 5 етажа има достатъчно покривна площ, така че, всяко едно домакинство да получава по 4-5 Киловата при слънчев ден. При облачно време, добивът пада на 30-50% от този на слънчевия ден, сиреч, дори в облачно време имаш 1-2 Киловата на всяко домакинство. Базовата Ентри-Левел система за едно домакинство е 5 КВт инвертер, 5 КВ/ч Литиум батерия и 10 панела от по 550 Вата, достатъчни за едно домакинство, може без батерия.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Професора 5, Защото с едни такива инсталации "общия" ток заминава в миналото, осветление, асансьори, там разни аларми и домофини. Това вече няма да се плаща за десетилетия. Вярно, повечето блокове няма да ги извадят, но защо да пречим на тези които могат ?
13
2
 
1
 
! Отговори
o sole mio преди 1 година
Мазнинка остана ли ви?! Или батерии заредени за през нощта?
12
2
 
0
 
! Отговори
240 дупедати преди 1 година
Добре де, 240 милиона на 240 депутати. Всеки да взима по 1 милион и да си ходи в къщи. Защо тормозите обикновенния човек?
11
3
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Урсула пак ше крадне парата ток без пари нема да видите :)))
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието на статията е , че мозе да се сложи панел на покрива на блок, ако съседите са съгласни. Това не се казва долу в тази статия, нищо по въпроса за блок и соларен панел. Ако се реши такова нещо, ще има войни в блоковете за поставяне на панели и пак много нерви ще се трошат от съседите кой има разрешение и кой няма, пак викове и псувни. Такова разрешение е пълен абсурд за бкоковете, мало умна тъ пот ия.
9
3
 
7
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Плана покрива ли перки по блоковете ? Да си боднем по един ветрогенератор до антените на мобилните оператори между кабелаците на интернета и да заприличаме съвсем на катун. Да вдигнем цената на панелките, да забогатеем виртуално...Спрете да крадете, вдигнете доходите на хората, стига сте преливали от пусто в празно. Не сме ***, разбираме от хубаво. Ако има възможност ще си спретнем страхотни къщички.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а сега ще трябва да плащам и за солари
7
2
 
7
 
! Отговори
Qмюр преди 1 година
Не слагайте соларни панели по блоковете, гербавите фирми където видят панели, санират.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи 240 милиона субсидия за домакинствата а за червеният бизнес цели 10 милиарда за фотоволтаици?
5
1
 
22
 
! Отговори
Професора преди 1 година
Една къща има около 240 кв. м. разгъната площ покрив. Блока е с плосък и в най- добрия случай има също толкова. Една къща със солари зимата не може да си покрие собствената енергия за едно домакинство. Ако това се разпределя на блок с 50 домакинства няма да могат да си заредят телефоните. Защо пълните с глупости главите на хората ? Сега домоуправителката Сийка ще гледа БТВ и ще тръгне да агитира по етажите, ще се правят събрания и чешат езици. Всеки ще плямпа за нещо де не разбира...
4
1
 
5
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 година
По- добре ако ще се дават такива пари блока да мине на газ и да си купят скъпо газово котле. После да си направят подово. Тогава би имало смисъл и всички ще са доволни, защото подовото топли на 30 градуса а парното е над 60. Т.е. с много по- малко енергия ще се топлят и всеки ще топли и съседа отдолу. Ако падне и газа на цените преди войната инвестицията ще се избие за 5 години с тези цени на парното.
3
1
 
20
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Е колко панела може да се сложат на покрива на блок ? Пада се по 10 кв. м. солар на домакинство. От тези 10 кв. всеки ще може да захрани крушката в *** и телевизора. Та пита се в задачата за чий х. ? Соларната енергия не е безплатна. Инвестицията ще се избие след 10 г. Но по- вероятно след 20 г., защото никой от съкооператорите няма да се качи да изчисти панелите, а след като се напрашат ще работят на 50 % и по- малко...
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как точно 50 апт. ще си разделят тока произведен оттам, на фона че и в момента се карат за 5лв етажна такса?! Ами ако блока е още по голям?