Кои са зоните в България заплашени от земетресение от 7 по Рихтер?

У нас още е силен страхът от вранчанските земетресения
14 фев 2023 12:35, Нели Христова
88
Кои са зоните в България заплашени от земетресение от 7 по Рихтер?
Снимка: БГНЕС

Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската област са застрашени от земетресение с магнитуд от 7 по Рихтер, става ясно от доклад на МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

У нас още е силен страхът от вранчанските земетресения след 7,2 по Рихтер на 4 март 1977 г. Румънският трус тогава е усетен в цяла България. Нанесени са щети най-вече в селищата край Дунав, но и блоковете в София се разлюляват силно. Най-силно засегнат е Свищов, където са разрушени много промишлени и 355 жилищни сгради, а 463 са силно повредени. Съборени са 5 училища, а други 50 са повредени.

Под развалините в Свищов умират над 130 души, ранени са над 140. Много от затрупаните са имали реален шанс да бъдат извадени живи, но умират от нараняванията си и недостиг на въздух.

Доброволци от цялата страна наред с тогавашната “Гражданска отбрана” се включват в издирването на оцелели и в разчистването на останките.

Земетресение с магнитуд от 4 удари вчера и в хърватския град Баня.

Регистрирано е в 16,20 ч с дълбочина 10 км.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооо, ама сега земетресение ли ни чака? Такова като в Турция? Ако наложим вето, да очакваме земетресение? Това ли каза Херо на Румен?
56
1
 
28
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Обичайте, пийте вино и правете добро, всички ще си тръгнем от тук по един или друг начин.
55
0
 
21
 
! Отговори
АА преди 1 година
Стига сте плашили хората! Последните години все в страх живеем!
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека копае и вади всякакви ресурси, долу остават дупки, е как няма да има трусове, след време и цялата вода ще изчезне в процепите
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
В апартаментите е същото. Ако стане по-силно земетресение, ще ида на гости на съседите.
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През последните20-25години,бяха "избити"много външни входове към офиси кафета,магазини,аптеки и др.във външните опорни стени на сградите(даже и със стълбища отвън)срещу нещо под масата и узаконени,което значително намалява устойчивоста на сградата срещу трусове.Значително бяха променени и основите на сгради и тавански помещения като се разбиваха опорни стени(гараж+хизба или таван+сервизно помещение) незаконноТака се намали и противотрусната устоичивост.Та Бог да ни пази,че човешката лакумия...
51
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е най-разрушена при бомбите на Англия и САЩ в 1944. Тогава се и напуква софийско поле.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
елюменатат елон маск и неговити сатилити направиха зимитрисенйто вав турциа и сириа.не е слочаено чи ги видяхми сношти нат балгариа.госпот да пази балгариа от сатилити ковит и ваксинити
49
7
 
12
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Всичко, което си изредил, зависи от ТЕБ. Ако си беден, ти си си виновен. Ако усещаш силно инфлацията и не можеш да противодействаш- отново ти си си виновен. Ако се разболееш от КОВИД, защото ходиш по софри и селца- ти си си виновен. Всичко можеш да контролираш ТИ самият. Ама земетресенията- НЕ. Въпрос на време да удари и у нас трус над 7. Дали ще е днес или след 100 години- никой не знае. Иначе казано- мен ме е страх от природата. Всичко друго си зависи от мен.
48
5
 
8
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 1 година
"ДНЕС" ДА НЕ РАБОТИМ ВЕЧЕ ПО "ПРОЗОРЕЦА НА ОВЕРТОН" ТАКА ЛИ ВИ КАЗАХА НА "КОЗЯК" ТАМ ЩЕ СЕ ХВЪРЛЯТ СЕИЗМИЧНИТЕ БОМБИ ОТ АНГЛОСАКСИТЕ?
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак 7 по рихтер едва ли. Иначе по-скоро към Румъния и Сърбия трябва да внимават хората, че за момента така вървят трусовете.
46
1
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Да ама като отидеш във магазина и цената на стоката се чете много ясно, така че си е чиста монета. Аз също мисля, че земетресение ще има в близко време
45
0
 
10
 
! Отговори
БайКольо преди 1 година
Земетресения ще има и то все повече - неизбежно е. Тектониката на плочите е предсказана и добре изучена. Ако някой си направи труда, ще види лесно в последните години увеличаващия се брой земетресения, а и като магнитуд в зоната на Средиземноморието : Италия, Гърция, Турция - простичко е Африканската плоча подпъхва Евразийската. И това ще продължи и ще се засилва като прояви.
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига паника, никакви 7 по Рихтер няма да има, нито други. Паника за ковид, паника за инфлация, сега земетресения, лихви, еврозона, стига глупости, паниката и страхът скъсяват живота. Стресът убива. Нищо няма да има. Смело напред, без лековерие, и не всичко, което се чете е чиста монета!
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дърпане дявола за опашката, а после искате МВР и армията да ви спасява ама то в България и двете са само на хартия!По добре си гледайте промоциите къде яйцата са по евтини и млякото по истинско.
42
0
 
23
 
! Отговори
Строител преди 1 година
Отностно мекия първи етаж е проблем в целия свят. Ти издаваш на новите собственици обект със всички разрешения за ползване, Актове и след това те почват да увеличават полезната квадратура като избиват стени да правят магазини,офиси или заведения . Това се случва защото няма контрол след като сградата бъде завършена и предадена на собствениците.
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 Няма как да има милиони жертви, защото населението на София е под 1.5 милиона. Освен това под София има много подпочвена вода, която изпълнява функциите на възглавница при люшкане от земетръс. Също така, в София ежедневно се регистрират множество леки земетресения, които хората дори не усещат. Това освобождава на части енергията, натрупана от триенето на тектоничните плочи.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже да ни отмине таз горчива чаша!
39
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
Е то кой ви е обещавал да сте живи вечно. Живота е само миг от безкрая на нищото. Ако искате може да се застраховате. Само дето при такова земетресение застрахователя изчезва на мига.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
355 сгради са били разрушени в Свищов!!! съборени 5 училища а други 50 повредени. В Свищов е имало над 50 училища !!! Да няма някаква грешка.