Лозарите са пред фалит, изкореняват насажденията си

Според тях държавата нехае
25 фев 2023 10:12, Нели Христова
69
Лозарите са пред фалит, изкореняват насажденията си
Снимка: БГНЕС

Лозари изкореняват насажденията си и са пред фалит, а държавата според тях нехае и ги оставя без адекватна помощ за сектора. Миналата година на места гроздето дори е останало необрано и гние в лозовите масиви, защото е нямало кой да купи, съобщи  NOVA.

"Стопанисваме около 1600 декара винени лозя. От 2017 г. до момента сме изкоренили над 2000 декара лозя, част от които сме подменили с нови насаждения. През безпрецедентната криза, пред която сме поставени, имаше безхаберие и никаква помощ от държават”, обясни Милка Велкова.

Тя твърди, че преди влизането на България в Европейския съюз отглеждането на винени лозя било един от най-печелившите растениевъдни сектори. "Нашите чиновници договориха смешна субсидия от 13,5 евро за нас. Румънците са със 130 евро субсидия", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
30
 
! Отговори
Балкантарикат преди 1 година
И какво им пречеше да оберат гроздето и да го направят на вино ако е стабилизирано можеше да издържи с години. Познавам един дето нася нивата си с картофи и не ги вади само заради субсидията ги плеви само колкото да мине проверката предполагам и с лозарите случая е дакъв. Заради такива тарикати ще ни спрат всякакви субсидии и заслужават.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухаха, само субсидии и фалити. Те така 30г бачкат на загуба. Поредния сектор на ръба. Правят вина от дрожди, внос от Италия. Цените гонят по 20 лв бутилката. Аре у лево
10
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали гласуват за ЕС - да фалират! И банките ВСИЧКО да им вземат на тях и на всичките им подобни европеидни про'с'таци!
9
10
 
13
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Дано да ги изкоренят! Щото във тази държава и 13 годишните са вече алкохолици!! Мъже жени възрастни всичкото алкохолик!
8
2
 
17
 
! Отговори
ха преди 1 година
и като ги изкоренят кво ше засадят , ше забогатеят ли ?!
7
16
 
14
 
! Отговори
перко преди 1 година
Много рано писах, че Бойко със свещ ще го търсите! Ето ви сега Промяна, ето и Добрите Сили!
6
10
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Пак сигурно Путин е виновен!!!Демокрацията разсипа държавността за да премине в ръцете на наши хора а те не могат да създадат икономика защото са с купени дипломи от харвард
5
10
 
16
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Големи магьосници тези лозобери! Стопанисвали 1600 декара и изкоренили 2000 декара!? Искат субсидии! Хан Крум! Скоро даваха Франция! За 60 г. злоупотребата с вино е намаляла там със 70%! Хората стават все по малко консервативни, не уважават традициите и налитат на бира! Млякото било също в излишък и го изливат на протести! Хората също станахте излишни и ви пускат вируси! Лоша работа!
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС Е ХУБАВО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ АМА НЕ ЗА ВСИЧКИ.
3
3
 
24
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Така е, прав си. И това започна преди доста години. Монополизиране и унищожаване на земеделие и животновъдство. И не само сегашните, а и Бойко има голям принос за това.
2
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизане от ЕС.
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми умишлено всичко се унищожи лозарство тютюнопроизводство земеделието като цяло животновъдство да няма конкуренция в Европейския съюз и господарите ни да са спокойни