Държавната закъсня да овладее поскъпването

Това обявиха експерти
11 мар 2023 20:02, Росен Стойчев
209
Държавната закъсня да овладее поскъпването

Контролът на държавата за овладяване на високите цени на храните у нас е закъснял. Това коментираха бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Според тях административната регулация няма да помогне. Един от начините за противодействие на високите цени е потребителят да купува директно от производителите. Икономическият министър Никола Стоянов обяви пред Дарик, че служебното правителство не обсъжда таван на цените на храните, но планира административни мерки, защото на пазара имало изкривявания.
Още по темата

Експертите са категорични – правителството няма да се справи с овладяването на високите цени на храните. Икономистите са скептични и относно появилото се предложение за въвеждане на таван на цените.

"Таван на цените си е жив комунизъм от 80-те години. Унгария въведе таван на няколко ключови стоки и постигна следното – дефицит на тези стоки и най-високата инфлация в ЕС", коментира икономистът Николай Василев.

Според Огнян Боюклиев в българското законодателство никъде не се споменава думата спекула. Той определи термина като "политическа дъвка".

 Оказва се, че служебния кабинет също не обсъжда тази мярка.

"Не подкрепям такива административни и принудителни мерки. Вярвам силно в пазара и съм сигурен, че той е най-доброто, което може да се случи на българските граждани - да функционира добре", отбеляза служебният икономически министър Никола Стоянов.

Той все пак отчита изкривявания на пазара.

"Нормално е - в много други държави в Западна Европа производителите се сдружават и тогава те са равностойни на веригите, с които преговарят. В случая виждаме тази неравнопоставеност и смятаме, че тя води до това да има изкривявания", каза още Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поскъпването е с цел да се намали консумацията. Яжте по малко за да ви е сладък дори и инсекти и чръвчета ще са вкусни като има глад. Е зеленички ще стават всички в ЕС. Радвайте се че не е купонна с-*** още като в соц времената.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То има ли държава има желаещи за нар представители за заплати друго няма Надявам се народ да има
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оправяйте се сами. Гледайте 2-3 кокошки по балкони и коза или овца. Ще се храните и ще чистите треволяк и остатъци от храни. :))
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото няма контрол тези които трябва да работят явно само получеат заплати от държавническата хранилка
166
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ревете ако знаете в Московия какво е ще млъкнете.!!
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква държава ,какви пет лева ?! Мутромонополистите и лобитата им в парламент и министерства са един отбор , който винаги цели максимална изгода (пари) от всяка ситуация ! Ако ситуациятя не е подходяща - създава се такава , както в момента . А дядовците в ЕС само ги потупват по рамото , щото тяхното не се губи ...
164
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименВ белите цивилизовани държави има закони, които се спазват, има институции, които да следят за това и да наказват, ако трябва, т.е. има държава, колкото е необходимо за нормално работеща пазарна икономика. Тук обаче не е нито цивилизована, нито нормална държава, а някаква мутромафиотска бананова територия. Разграден двор, не сме дораснали нито за демокрация, нито за пазарно стопанство
163
0
 
6
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Пазара е хубаво нещо , ама когато го има! Директно от производителя? Ами то мутрите по веригата да *** от глад ли?! И на мен ми се иска да си купувам хладилник от Libher за 100 евро ,а не от Техномаркет за 500! В крайна сметка имаме показно как ще удържи цените държавата при преминаването към евро. Готов съм на бас, че ще влезем в книгата на Гинес с нов рекорд от поскъпване!
162
0
 
3
 
! Отговори
явно преди 1 година
са се сетили впоследствие .Както винаги . Заекът мина баира!
161
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Гърците са в Шенген. И трябва да работя нашето МВР и ДАНС за да се намали бежанския поток.
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата създаде корупцията , чрез партийните фирми. Схемаджий но модела на Русия -Московия. От крадливи колективи . . Тридесет години , който се опитваше да дава продукт индивидуално на пазарен отношения. Институциите го Рекетираха . Сега няма , как да върнат хората в продуктите и услугите. Честните хора изгубиха интерес и напуснаха ЧАКАЛНЯТА. На тяхно място се появиха фирмите от Шенген Еврозоната гърци, хървати , румънци.
159
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поскъпването на живота е организирано от евроатлантическите ни господари. Поробената ни държава е безсилна пред Европейските и Български крадливи слуги подържани от платена тълпа безделници.
158
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата това са институциите . И никои не им вярва. Така , че да ли е закъсняла е излишно да се занимаваме с държавата
157
5
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
откакто радеф долопа власта,държавата имитира дейност,по всички показатели
156
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не го бърка това поскъпване. Единици само, дето не са крадливи връзкари и са имали глупостта са оатанат. Всичко живо троши кинти. Всеки е соволен
155
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е в индианските резервати- има всяка вечер големи шоу програми гледайте си ги - от като се почна с биг брадъра преди 30 години програмата за измиване на канчето на българина работи с пълна сила и резултата е налице - управлява те колониална администрация ити сам гласуваш за нея
154
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искахте да няма държава - е сега няма -има демокрация - може да се лъже и краде колкото искате - ама май повечето останаха от страната на излъганите и окрадените
153
2
 
4
 
! Отговори
Чичо до 174 преди 1 година
Абе бизнеса е по-виновенот политиците, ама айде. Точно този бизнес дърпа конците и на политиците, точи фондове и помощи и трупа милиарди в банки без дори да помисли, че развъртени като оборот в населението тези пари ще му носят постоянен, а не еднократен стимул, който удобно са си прибрали. Не говори за бизнеса все едно са клетници, не са.
152
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава няма, има територия която се " управлява" на самотек. Има олигарси които трупат богатства и има един непрекъснато обедняващ електорат.
151
0
 
7
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 1 година
ДДС/данък добавена стойност/.Ако си купя една вафла, какво и добавям АЗ, че трябва да я плащам с ДДС?!