Скок на резервациите за лятото, а хотелиерите нямат персонал

Най-трудно се намират квалифицирани готвачи, заплатите до 3000 лв.
29 мар 2023 18:46, Анисия Иванова
35
Скок на резервациите за лятото, а хотелиерите нямат персонал
Снимка: БГНЕС

18 фирми с обекти по Северното черноморие – областите Добрич и Варна, търсят персонал за предстоящия туристически сезон на Специализираната борса за работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството в Добрич, организирана от „Регионална служба по заетост“ – Варна, и „Бюро по труда“ – Добрич.

Туристическите фирми предлагат свободни работни места за всички позиции – общ работник в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, пом.-готвачи, сервитьори, администратори, бармани и др. Според представителите на фирмите, най-трудно се намират квалифицирани готвачи.

Предлаганите заплати започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева, но кандидати просто няма.

"Дори и когато имаме повече туристи, на смяна обикновено е един готвач, другите са помощници”, казват от бранша. Оттам очакват очакват това лято повече туристи и затова отрано търсят персонал. "В семейния хотел работим с персонал над 65 години”, казва Женя Караиванова от село Кранево. „Разчитаме на внос на работници, основно от университети от Киргизстан, Турция, по-рано и от Украйна. В хотелите и ресторантите работят и бежанци от Украйна, основно в кухнята, поддръжка на стаите и т.н. Всяка година дефицитът на кадри се увеличава, а сезонът става все по-къс. Търсим персонал по борси, чрез познати, по различни начини. Към това се прибавя и реалността, че и желаещите да започнат работа не са квалифицирани”, казват хотелиери и ресторантьори. Туристически комплекс в Каварненско за това лято има 20% повече записваня, а все още няма персонал. Няма вече заплата под 1000 лева в туризма, казват от бранша.

"Има записвания за летния сезон, те продължават. Най-много и тази година по Северното Черноморие ще са румънските туристи. Очакваме гости от Германия, Полша, Чехия, както и българи”, заяви Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, цитиран от "24 часа".

„В бранша се притесняват от направените от служебното правителство предложения за отпадане на компенсацията за тока, за вдигането на ДДС на 20 процента, а не сегашните 9, а ние сме предложили почивките, калкукирайки такива цени. Имаме около 50% реализирани продажби, в които са заложени тези цени. За предстоящия сезон цените на почивките са поскъпнали между 7 и 12% и това се дължи основно на повишението на цените на хранителните продукти, както и на заплатите на персонала – около 10%”, обясни Димитров. Той допълни още, че цените у нас не могат да се повишават много, предвид конкуренцията на курортите в Турция и Гърция.

В бранша не очакват да достигнат нивата от 2019 г.

"Няма квалифицирани кадри. Затова в ресторантите въвеждат все по-смело роботи за кухнята, за сервиза, които облекчават работата. Неповече от 800 бежанци от Украйна работят в обектите по Северното Черноморие”, добави Димитров. „В района на Тулча и Констанца в Румъния живеят около 4,5 млн. души, които са потенциални наши туристи. Много добре вървят записванията за България. Особено е голям интересът за уикенд-почивките. Ние имаме разработени такива пакети”, заяви Димитров след срещи с колеги в северната ни съседка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Качеството на предлаганите услуги в хотелите по българското черноморие е достигнало своя минимум. Отношението към клиентите т.н. гости на хотелите е единствено с цел максимална печалба, на принципа тези вече няма да ни посетят, но други ще дойдат. Изключение до скоро от горното бе така наречения петзвезден хотел "Гранд хотел Поморие". За съжаление със завидно постоянство управата на хотела го приравни към всичко пошло и отблъсква що по нашето море.
32
0
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
В бранша се притесняват от направените от служебното правителство предложения за отпадане на компенсацията за тока, за вдигането на ДДС на 20 процента, а не сегашните 9, а ние сме предложили почивките, калкукирайки такива цени. Все ми е на акъла , че сте калкулирали почивките на такива цени
31
0
 
12
 
! Отговори
фифи преди 1 година
Аз же дойда да работя.От малък си мечтая да се трудя 24/7 за 800лв на месец
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами си готвите бре какво толкова? нали искате все на тънко да минете? Подигравате с труда на хората..
29
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 1 година
За истински качествен готвач, не като оня *** шеф Ангелов по нова тв..трябва да се плащат много повече от 3000 лева..готвача е човек, който може да ти вдигне оборота до небето или съответно да го докара до фалит...3000 лева за готвач боже, боже..
28
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Народа е казал,много отдавна,*** глава затрива! Години лъгаха децата от техникумите,да работят цяло лято,за без пари! Баланите свършиха,глупавите измряха...,сами провалят работата! Иначе цените...! Пенсионерите, още им удържат фронта,иначе фалит! Както музикантите на сватбата,сега да ми се обещава,после се дава!
27
18
 
11
 
! Отговори
Bebok преди 1 година
Само Турско! Ол инклузив и пей сърце! Никога повече на Черно море.
26
0
 
24
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Има решение.....по високи заплати и готово
25
2
 
23
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 година
ХОТЕЛИЕРИТЕ ЛИ..ХАХА ИЗМАМНИЦИ И ДОЛНИ МЬСТИИ.САМО ЛИНЧ.
24
2
 
31
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 1 година
В това заведение на снимката в Созопол кафето е 5 лева ! Стига са плакати ресторантьорчетата крадливи !
23
0
 
11
 
! Отговори
До Ром"с преди 1 година
Мухаха, ама верно ли? Дори тия цени, които си описал са в средно-ниските кръчми. В Европа, цените в кръчмите са дори по-ниски
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало заплата под 1000 лв! Обаче официалните статистики показват друго! Едва ли не са на минимални всички в бранша
21
1
 
18
 
! Отговори
Рибена чорба има! преди 1 година
Тя е без застройка, защото така може да издържи дълго време замразена. Има и още 1000 тарикатски номера, но не е луд който яде баницата, нали знаеш?
20
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гърция, бейби
19
0
 
12
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Хе! Не се сетих, но имаш право - напълно възможно е това да е за целия сезон! Има логика и по-скоро е така. Поне не пише "за месец" никъде.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднъж им се вързах но втори път не. Да им бачкат урките за 500 лева и да се чудят как да ги накарат да работят.
17
0
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Най -вероятно предлаганите заплати са за целия сезон и затова кандидати няма.Тези,които нямат персонал си въобразяват,че някой е длъжен да им работи за без пари.Свърши тази.Вече сме в ЕС.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вдигнат пенсионната възраст и на Лили Иванова наборите ще вият кръшни снаги с таблите
15
1
 
17
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Поредните лъжи и измами на богаташите и банковите служители като тези от северното черноморие и банка ДСК .
14
0
 
19
 
! Отговори
До Ром преди 1 година
Ти май морето си го виждал само по ТВ. Първо говорим основно за масовия персонал в хотелите . В ресторантите и баровете наистина по често се срещат големи заплати.Трето ,не знам в селската кръчма при теб какви са цените,но при нас по Черноморието за съжаление горе доле такива каквито точно ти хипотетично си на писал!