България е неоткриваема на световната карта за културен туризъм

Гърция е лидер сред дестинациите извън България, следвана от Сърбия, Турция
18 апр 2023 21:19, Анисия Иванова
62
България е неоткриваема на световната карта за културен туризъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че България е много богата, не само на паметници на културата, но и на занаяти. Имаме да предложим много, но за жалост тук възникват и проблемите, защото никой не припознава обектите - кои са на общината, кои на държавата - въпросът кой трябва да се грижи за промотирането им винаги стои отворен. Ежегодно ние пропускаме огромни финансови постъпления. България е неоткриваема на световната карта на културно-познавателния туризъм. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Политиката на страната ни е ориентирана към ваканционния туризъм и статистиката също е ориентирана именно към този дял, а приходите от културно-познавателен туризъм остават неясни. Това е една устойчива, целогодишна форма на туризъм и точно за това трябва да го ценим, добави гостът.

България е морска дестинация и има митове, че 70-80% от приходите идват от ваканционен туризъм през лятото. Едни 20% идват за зимен туризъм и едва ли не много малък процент отстава за други форми на туризъм, което не е така. Имаме културо-познавателен, градски туризъм, хоби туризъм, балнео и спа и много други форми. В България институциите не са се припознали като стопани на тези исторически обекти, подчерта събеседникът.
 По думите му в публично-частните партньорства е ключът към успеха в културно-познавателния туризъм;

Около 100 млн. лв. са приходите за българския туризъм по време на Великденските празници. В къщите за гости, т.нар. бизнес на гостоприемството, първо свършиха местата, след което българите се обърнаха към спа курортите, след това планинските курорти, следвани от туризъм в градска среда, а след това имаше и резервации по морето, посочи Занков. По думите му Гърция е лидер сред дестинациите извън България. Следвана от Сърбия, Турция, която също имаше атрактивни предложения, някои европейски столици и изключително атрактивни предложения за чартърен туризъм, това, което се разви много по време на пандемията - наистина атрактивни пакети към Египет, Тунис и много други екзотични посоки.

"Пандемията ни даде това - българският хотелиер да се покаже пред българския турист. Тези, които успяха да се покажат и предоставят качествена услуга, сега продължават да имат български туристи. Изградиха лоялни клиенти, особено локации, които не бяха известни - семейни хотели и къщи за гости в планините. Те се развиват и сега", обясни гостът.

Изводите от зимния туристически сезон са, че той беше добър, въпреки по-високите цени. Все още очакваме финалните статистически данни, но очакваме да достигнем до нивата от 2019 година и дори да ги задминем, когато говорим за ски и сноу борд туризъм, но имаме много други форми като културно-познавателния, които трябва да промотираме, включително и зимата, заяви Занков.

Нужна ли е реформа в българския туризъм? От кого трябва да дойде инициативата за цялостна, съвременна и целенасочена промоционална туристическа политика? Защо туризмът не получи своето място в Плана за възстановяване и устойчивост? Какви са очакванията на туристическия бранш от новата власт? Какъв е пътят на разрешаване на проблема с кадрите в туризма?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
15
 
! Отговори
loves2drive преди 1 година
КъФ туризъм... Помня как водих един приятел чужденец до Копривщица, в някакъв музей искахме да ходим - цените за чужденци двойни. Защо? Да не би неговите обувки ще изтъркат пода повече? С тая нагласа няма да стане. А в Копривщица не мисля да ходя пак.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по добре. Какви приходи носят едни културни хора? Никакви. Виж простите пияндета от англия пръскат пари като за последно.
26
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 1 година
Еми на повечето хора животът им е поп-фолк. За каква култура говорим
25
1
 
10
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
България е неоткриваема на световната карта за културен туризъм..... вече над 30 години . И КАКВО ? ПР ли си правиш Костадинчо ? Иначе , БРАВО БЕ ! Имали сме Инстирут за анализи и оценка на туризма .... ДЕТО ДО СЕГА Е СПАЛ . Сигурно и тоя "институт" го имаме от 30 години. Заплати са получавали ..... АНАЛизирали са се ... Опърдявали са си удобните столчета ... А днес са благоволили да ни зарадват с нерадостната си статистика , дето е ОЧЕВИДНА ЗА ВСЕКИ . А сега може да поспите още 30 години....
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Получава се с трици маймуни да ловиш. Популяризирането на нещо става с реклама. Рекламата се прави с пари. Ако обаче парите отиват по нагласена обществена поръчка естествено нищо няма да стане. А аз даже и не съм чул институциите да пуснат каквато и да е поръчка за реклама. Което може би означава че хазната само може да прибира пари но не и да реинвестира част от тях.
23
4
 
18
 
! Отговори
българина преди 1 година
страна която има два морски града до които се стига от столицата за 5 часа с кола, 8 с влак между тях няма магистрала..... за 600 км планина няма нито един проход с тунел! катерош все дно алпите през разбит пътища! къффф туризъм България е клоака на клоаките
22
1
 
6
 
! Отговори
Томислав преди 1 година
Италия и особено Гърция от разчитане почти само на туризъм (Гърция някога произвела ли е кола?!) го докараха до проверка тояга.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв културен туризъм в страната на маймунете веее?!?!
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Великден около 12 h срещнахме 5 /пет/ групи чужденци, които разглеждаха руините на древна Сердика пред ЦУМ. Но дали в този ден поне един общински/национален музей е работил? *** ли. Минавайки покрай Археологическия музей до Президентството, ще забележите колко е занемарено вътре - през немитите прозорци се виждат прашасяли артефакти, пръснати безразборно. А за музея на транспорта в Русе даже не ми се говори...
19
1
 
13
 
! Отговори
Ние издържаме и тези преди 1 година
Институт за анализи и оценки в туризма?! Хем сме на трето място в Европа по археологически находки - след Гърция и Италия, хем ни няма на световната карта за културен туризъм? Но сме си създали още един научен институт (щото са ни малко петте института в БАН, с национални музеи към два от тях, които се занимават с различни исторически, археоложки и етнографски артефакти). Кой ще прави тези анализи? Същият вид връзкари-чу.к.ундури, каквито работят и в БАН.
18
0
 
17
 
! Отговори
Край преди 1 година
Как бе ние сме пъпа на световната култура. Къде другаде на Разпети петък ще ти святкат по магистралата да им направиш път да минат защото са се устремили с 200 към козунаците и агнешкото. Къде другаде можеш да видиш мочащи на магистралата през 30 метра. И къде така хубаво бият линейкаджиите. Ние сме солта и даже отцета на Земята.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па българете много културни, та некой, че дойде да ги гледа.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко занемарено, разбито, мръсно, останалото окичено със сергии и селски кръчми, то българите не ходят те чужденци искат.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Национал държавоте приключиха ..
14
5
 
6
 
! Отговори
Барон Коен преди 1 година
България е богата на култура, на овес, ечемик ха-ха-ха
13
0
 
16
 
! Отговори
az преди 1 година
Какъв КУЛТУРЕН туризъм?Тук всичко е ЧАЛГА!!!!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма такава държава няма и такъв народ сам се затри браво
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откриваема е на картата за туризъм, какви ли не сме виждали да идват по курортите, но те като идват в БГ ще кажеш са отвързани от гората, чувстват се много освободени :)))
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОКО СКОРО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА СЪВСЕМ
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този туризъм за който говори човека в Прибалтика е паднал с 30 % а в някой държави на Европа дори с 40 % . Това означава че на запад много са вдигнали цените . Явно този вид туризъм изчезва в Европа ама те и евриопейците в европа стават все по малко . След 30 години в България ще живеят два милиона роми и един милион българи . Честито ,,членство,,