Покриват страната със зарядни за електромобили

Това предвижда нова програма
26 апр 2023 23:30, Росен Стойчев
90
Покриват страната със зарядни за електромобили
Снимка: БГНЕС

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) стартира проект за развитие на национална мрежа за зарядна инфраструктура. Проектът е на две фази - до 2025 година ще бъдат изградени 100 станции, а до 2028 година - още 100, съобщи Bulgaria ON AIR.

Системният оператор ще построи и 9 зарядни станции за водород - в София, Варна и Бургас, както и на граничните пунктове, за бъде обслужен тежкотоварният трафик, минаващ през страната ни.

Още по темата

Призова България да прояви уважение към неговата държава.

Проектът на ЕСО е под мотото "Всяка подстанция - зарядна станция", а те са повече от 300 в над 85% от общините. По план ще бъдат изградени хипербързи зарядни станции, които за 15 минути зареждат батериите до 80% от капацитета им, каза ръководителят на институцията Ангелин Цачев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че е правил експеримент със служебно пътуване с електромобил. "Тези три дни се превърнаха в предизвикателство къде да заредим електромобила", заяви той.

Зарядни станции има по магистралите, но не и в малките градове, където се очаква автомобилът да бъде оставен - пред хотелите, конгресни центрове или общински паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
фин до 3 преди 1 година
Турският президент Ердоган получи инфаркт на миокарда по-рано днес и в момента е хоспитализиран в критично състояние. Съпругата му и членовете на семейството му са помолени да дойдат в болницата....да има го в туитър, но никъде другъде
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В очакване на Мъск с теслата :))
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мрежата ще издържи ли всички като ги закачат на заряда
2
1
 
5
 
! Отговори
важна новина преди 1 година
Според множество постове в туитър Ердоган е в критично състояние в болница, слухове, че е отровен!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ето я тайанта - Само "наши и ваши" могат. От 2013-а се оптиваме, да си отворим зарядни сатании. Забравете, да ви вържат нужния тока или да ви дадът нужните разрешителни, да си вдигнете инсталации и прочие, за да работите неззвисимо от напрежението от екектроразпределителното ... Иначе, ак ставаеш, преди 2 години, че щеше да има по една зарядна стания на всяка бензинджийница.