От Марково, пловдивския Бевърли Хилс: Селянията не е въпрос на адресна регистрация

В селото вече живеят около 5500 души, има хора от Франция и Нидерландия
8 май 2023 13:19, Елка Василева
65

Пловдивското село Марково е едно от най-бързо развиващите се в района през последните няколко години. Малкото селце дори получи свое нарицателно "пловдивския Бевърли Хилс". Кметът на селото Десислава Терзиева, наскоро получи отличието за първа дама в политиката.

"Признанието е голямо, това е много важен приз за всеки общественик, който е решил да извършва дейност за благото на хората. Марково е една кауза. Доста се разраства селото, в него вече има около 5500 жители. Тенденцията в последните 4-5 години е такава - младите семейства да отиват в населени места близо до големия град. Марково се намира на само 5 км от Пловдив, което го прави притегателно място", заяви Терзиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ животът в Марково е изключително спокоен и то е едно от най-бързо развиващите се села в цялата страна. В селото живеят и хора от Франция и Нидерландия. Те са част от сдружението "Моето село Марково", което се занимава с различни инициативи.

Пред селото е имало належащи проблеми за решаване, свързани с инфраструктурата, но са започнали подобрения с помощта на бизнеса. От миналата година 7 улици са асфалтирани с частна инициатива.

"Хубаво е да има и градска линия на обществения транспорт, волята е на Община Пловдив и се надявам това да стане факт. Спешно трябва да се осигурят нови класни стаи, трябва да се помисли за средно училище. Трябва да се разшири и детската градина", подчерта Терзиева в студиото на "България сутрин".

Гостът изтъкна, че кметовете на малките населени места са на първа линия и всеки ден са сред хората. За всеки проблем хората са свикнали да търсят именно кмета. Според Десислава Терзиева кметовете трябва да имат повече правомощия и е крайно време децентрализацията да се случи.

"Нашата администрация е от пет човека. Трябва да има технически лица, за да се обслужват хората. Две седмици чакаме вишката от общината, ако изгори някоя лампа. Голям бич на нашето съвремие са нерегламентираните сметища. Цялото село сме се обединили около тази кауза, но нямаме правомощията да им наложим такава глоба, че следващият път да не си помислят да го сторят", каза още кметът на Марково.

"Не е нужно да си от жълтите павета, за да си интелигентен. Селянията не е въпрос на адресна регистрация", настоя Терзиева и призова да нямаме претенции към околните, а да бъдем по-взискателни към себе си.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха Ако се окаже, че къщите там са на цената или по-скъпи отколкото в Бевърли Хилс, това вече променя смисъла на статията. Младите семейства, чийто родители са ... в Пловдивския регион. Пък и Бевърли Хилс не се появява просто тъй, в заглавия и разговорна реч.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли в пловдивския Бевърли Хилс и в турския Шенген! Напред с Кукубенд парламент към ориенталския нацизмоколониализъм! Холандците пак ще ви наложат вето за европейския Шенген, само като ви видят какви граждани сте и каква чалгарска интелигенция сте излъчили да ви управлява - Боко Пъдара, Слави Чалгара, Ицо Комара, Мишо Шамара и Тошо Свинара. Как да не ви наложат вето, кажете?
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията си има лице, заплатата ми е 6 хиляди чисти нито имам огромен черен джип нито къща за половин милион, та в задачата се пита ченге с подобни придобивки по колко десетки хиляди месечно прибира?
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е в Марково. Да отбележим също, че голяма част от къщите са на митничари.Скоро посетихме и съседното село Белащица и там е много приятно, стои се дом за възрасти хора и хотел замъка на д-р Енчев е много як.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тенденцията в последните 4-5 години е такава - младите семейства да отиват в населени места близо до големия град" - Щото няма къде да отидът другаде ... Новите жилища са ... един собственик с 50 и "чака", каот продава на "инвеститори".
6
6
 
25
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Деси, как с 3 висши образования се облече и гримира така? Да ми забравиш телефона!
5
3
 
29
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Кметицата да каже по колко вървят къщите, да не се окаже , че са по-скъпи от Бевърли Хилс.
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още от татово време е известно като БевърлиМайна
3
4
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Марково само по документи е село.В действителност е баровски квартал на Пловдив и цените на имотите съвсем не са селски.
2
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже ,таз с напомпаните джуки,залепени мигли в стил евтина Чалгареса , Боже тя ли говори за селяния ?
1
9
 
35
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Ще не вземете да им проверите произхода на парите на новите марковци!! Тя европрокуратурата не спи ама от 200 милярда субсидии 70 процента да са разграбени и България да е по зле от преди приемането си във Евросъюзът говори само едно! Крадци и измамници!!!